Čtvrteční Blesk s DVD – Pusinky

To ten čas opravdu tolik letí? Mám pocit, že to bylo velmi, velmi, velmi nedávno, kdy jsem četl první kometáře a kritiky na českou nečekanou novinku, které vyznívaly vcelku pozitivně. A najednou Blesk ve čtvrtek 21. srpna 2008 vydává Pusinky za 49,– Kč.

Iška, Karolína a Vendula jsou po maturitě, nedostaly se na vejšku, ale rozhodně nechtějí skončit ve stereotypu všedního života. Tak naplánovaly super cestu – Holandsko, farma, louky, krávy, svoboda. Chtějí si pořádně užívat a občas (možná) i trochu pracovat.

Ačkoliv jsou povahově i vzhledově velmi odlišné, působí jako kompaktní trojice: podobná slova, stejný humor a společná minulost. Vyrážejí na konci prázdnin. Cestu jim ale zkomplikuje Iščin aktivní čtrnáctiletý bratr Vojta, který měl ségru na otcův pokyn hlídat. Takže se přesouvají od místa k místu ve zvláštní čtveřici.

Obstarat si jídlo a cestovat bez peněz není jednoduché, zpočátku však dobrodružné a zábavné. Postupem času zjišťují, že někdy to, co se neplatí, bývá nejdražší. A že dívčí přátelství se rozpadá, nebo se rozpadlo už dávno a ony to jen nechtěly vidět, jako nechtěly vidět svoje opravdové touhy, přání a trápení.

A Vojta? Postupně začíná tušit, že Iška si nevyjela na žádný malý trip. Visí na holkách jako klíště a jen tak se setřást nenechá. Nechá se vtáhnout do hry plné potlačovaných emocí, nevyřčených slov, výbuchů smíchu a pořád ještě silných citů, které nemají nic společného se selankou holčičího přátelství.

Holky pohoršují Vojtu množstvím vypitého alkoholu, nárazovými milostnými zkušenostmi i svým slovníkem. Sice o nich neměl moc iluzí, ale až takhle si je nepředstavoval! Na cestě všichni potkávají ulítlé i zajímavé týpky a když už se jim někdo připlete do cesty, holky si nenechají ujít příležitost, aby jim jejich situaci ještě trošku nezamotal. Na druhou stranu, proč ne. Mají chuť zkusit všechno a docela se jim to daří.

Dynamická road-movie mladé režisérky Karin Babinské je filmem o mladých holkách, do kterých neustále někdo hučí, aby dospěly. Jim se ale ještě nechce. Nechce se jim spěchat do vězení povinností, do světa pravidel, ve kterém je přitom stejně „všechno zmatený“. Příběh boří tabu, vypráví o holkách, které nemají chuť nic předstírat a hrát si na tiché, mírné, křehké bytosti. Chtějí samy nakládat se svým životem – ne podle nějakého manuálu rodičů. Umí si prostě užívat a ledacos vyzkoušet.

A jeden komentář za všechny:

Pusinky jsou obyčejným filmem o obyčejných lidech, kterým se občas něco posere tak, jako každému.

Žánr: Drama / Komedie
Země původu: Česká republika
Rok vzniku: 2007
Délka: 99 min.
Premiéra v kinech ČR: 5. dubna 2007
Režie: Karin Babinská
Námět: Petra Ušelová
Scénář: Petra Ušelová, Karin Babinská
Produkce: Viktor Schwarcz, Jaroslav Kučera, Karin Babinská, Martin Douba, Zdeněk Skaunic, Jordi Niubo
Hudba: Jan P. Muchow
Kamera: Martin Douba
Společnost: Cineart TV Prague, Česká televize, Ateliéry Bonton Zlín, Hollywood Classic Entertainment, Studio Mirage, Státní fond ČR pro podporu a rozvoj české kinematografie, MEDIA Development
Natáčeno: Most, Plzeň, Beroun, Nechanická přehrada

{mosimage}

Hrají: Sandra Nováková (Karolína), Marie Doležalová (Iška), Petra Nesvačilová (Vendula), Oldřich Hajlich (Vojta), Lenka Vlasáková (Hanka), Erik Kalivoda (Bobr), Mário Kubaš (Vrbař), Filip Blažek (Marek), Matěj Ruppert (Beďas), Kamil Švejda

Údaje o DVD (vydavatel Hollywood classic entertainment ):
Zvuk: Dolby Digital 5.1, 2.0 česky
Titulky: česky, anglicky
Obraz: PAL 16:9
Bonus: Film o filmu, Fotoalbum, Trailery, Videoklip