Blesk – Denní světlo

Se svalovcem Sylvestrem jsme měli příležitost se potkat už několikrát. Blesk v pátek 16. ledna 2009 nabídne další šanci ve filmu Denní světlo za cenu 49,- Kč. Populární Sly Stallone v roli neohroženého hrdiny, který bojuje s časem při záchraně skupiny lidí uvězněných v tunelu pod řekou Hudson. Ve filmu se objevil tehdy neznámý Viggo Mortensen nebo Stallone junior.

Byl to docela běžný den, který by se ničím nelišil od stovek jiných, kdyby si cestu Hollandovým tunelem, který spojuje Manhattan a New Jersey, nevybrali v jeden okamžik kromě tří náklaďáků s výbušným toxickým odpadem také zloději, prchající s ukradenými diamanty. Ti totiž při své zběsilé jízdě narazí do jednoho z náklaďáků. Při následné explozi dojde ke zřícení části tunelu, kde zůstane uvězněna skupina lidí mezi závalem a neproniknutelnou stěnou plamenů, které rychle zvyšují koncentraci toxických zplodin v uzavřeném prostoru tunelu. A jakoby to nestačilo, začne poškozený tunel zaplavovat voda z řeky Hudson.

Hlavní postavou dramatického příběhu je Kit Latura, bývalý šéf newyorské záchranky, propuštěný před dvěma lety po tragické smrti tří záchranářů. Ten jako řidič limuzíny uvízne v zácpě před zříceným tunelem a nejenže se hned zapojí do záchranných prací, ale jako jediný se nabídne, že se pokusí pomoci lidem uvízlým v tunelu, kterým hrozí do tří hodin smrt udušením. Systémem větráků, vhánějících do tunelu vzduch, se mu podaří proniknout do tunelu a dostat se k vyděšeným lidem.

Přes jeho snahu, při níž riskuje doslova na každém kroku, několik z nich zahyne, ostatní se pod jeho vedením vydávají na strastiplnou cestu za záchranou, kterou by jim mohl poskytnout nedaleký bunkr, kterým by se mohli dostat ven. Už tak těžkou cestu jim komplikuje nejen ledová voda, ale také nešetrné práce na odstraňování závalu, které způsobují další otřesy. Je jisté, že přes všechnu Kitovu snahu, obětavost a statečnost se všichni za denním světlem nedostanou.

A proti distributorskému nadšenému sloganu v následujícím odstavci postavme drze bez udání původu opět několik zcizených diváckých komentářů:

Na úspěchu tohoto katastrofického filmu o strastiplné pouti za denním světlem mají svůj podíl i vynikající zvláštní efekty, díky nimž prožijete chvíle napětí, při kterých vás bude mrazit v zádech!

Některé pasáže se dají označit dokonce jako napínavé. Celkově vzato jde tedy o koukatelný film, od kterého je ale lepší moc nečekat – nejlepší na tomhle filmu je, že není nejhorší.

Nepovedený katastrofický thriller, ve kterém jsou tuny tíživého klišé snad ještě horší než ohnivé exploze a smrtelná hrozba utopení. Rob Cohen je odborník na nenáročnou zábavu, ale zatímco u Rychle a zběsile nebo XxX jsem se aspoň průměrně bavil, u tohoto snímku mně ohryzávala nuda.

Zadní strana

Žánr: Akční / Drama/ Dobrodružný / Thriller

Země původu: USA

Rok vzniku: 1996

Délka: 115 minut

Původní název: Daylight

Světová premiéra: 6. prosince 1996 – USA

Premiéra v kinech ČR: 7. července 1997

Režie: Rob Cohen

Scénář: Leslie Bohem

Produkce: John Davis, Raffaella De Laurentiis, David T. Friendly, Herb Gains, Hester Hargett, Tony Munafo, Paul Neesan, Joseph Singer

Hudba: Randy Edelman

Kamera: David Eggby

Společnost: Davis Entertainment / Universal Pictures

Natáčeno: Cinecittà Studios, Cinecittà, Řím, Lazio, Itálie / Croton-on-Hudson, New York, USA / Milford, Connecticut, USA / New Jersey, USA / New York City, New York, USA / Ossining, New York, USA

Hrají: Sylvester Stallone (Kit Latura), Amy Brenneman (Madelyne Thompsonová), Viggo Mortensen (Roy Nord), Dan Hedaya (Frank Kraft), Jay O. Sanders (Steven Crighton), Karen Young (Sarah Crightonová), Claire Bloom (Eleanor Trillingová), Vanessa Bell Calloway (Grace Callowayová), Renoly Santiago (Mikey), Colin Fox (Roger Trilling), Danielle Harris (Ashley Crightonová), Trina McGee (LaTonya), Marcello Thedford (Kadeem), Sage Stallone (Vincent), Jo Anderson (Bloom), Mark Rolston (šéf Dennis Wilson), Rosemary Forsyth (paní Londonová), Luoyong Wang (dealer), Barry Newman (Norman Bassett), Stan Shaw (George Tyrell), Sakina Jaffrey, Tony Munafo (řidič kamionu), Rob Cohen (Elliott), Nestor Serrano (Weller), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, česky

Titulky: česky napevno s anglickým zvukem

Obraz: barevný PAL DVD9 16:9 (1,85:1)

Bonus: žádný