Erin Brockovich

Filmy s Julií Robertsovou jsou divácky atraktivní, a nemusí přitom jít vždy o romantickou lovestory se šťastným koncem, se kterými si obvykle tuto herečku spojujeme. To dokazuje drama Erin Brockovich, které uvede televize Nova 8. července 2006 ve 20.00.
  

Neobvyklé drama inspiroval příběh, který se skutečně stal. Rozvedená Erin (Julia Roberts) která se stará o tři děti, je bez peněz a bez práce. Poté, co se marně snaží získat odškodné kvůli zranění při autonehodě, začne pracovat jako sekretářka u právnické firmy. Přímočará žena náhodou narazí na stopy skandální kauzy. Shromáždí důkazy o zamoření podzemních vod jedovatými odpady. Mezi postiženými lidmi a továrnou propukne soudní spor. Výsledkem snažení má být 333 milionů dolarů odškodného. Scenáristka Susannah Grantová a režisér Steven Soderbergh vytvořili skvělé dílo, které vypráví o donkichotském boji se zpupnou institucí, jež se spoléhá na svou nedotknutelnost. Příběh statečné ženy slyšela manželka producenta Michaela Shamberga u svého chiropraktika, přítele skutečné Erin.

Julia Roberts získala v roce 2000 za roli Erin svého prvního Oscara. Z pěti nominací na Oscara (Nejlepší herečka v hlavní roli, Nejlepší herec ve vedlejší roli, Nejlepší režie, Nejlepší film, Nejlepší scénář) získala ceněnou sošku právě Julia Roberts. Herečka při předávání ceny Filmové akademie způsobila pozdvižení, když nerespektovala scénář a se slzami v očích děkovala mnohem déle, než byl stanovený limit. Omlouvala to tím, že si chce po třech nominacích své vítězství skutečně vychutnat.

Hollywoodský velkofilm uvádí TV Nova v sobotu 8. května 2004 ve 21:30 v rámci kampaně Já & Ty – Jste někdy na zabití?

Země původu: USA
Natočeno: 2000
Námět: Susannah Grant
Režie: Steven Sodenbergh
Kamera: Ed Lachman
Produkce: Danny DeVito, Michael Shamberg, Stacey Sher

Hrají:
Julia Roberts – Erin Brockovich
Aaron Eckhart – George
Albert Finney – Ed Masry
Cherry Jones – Pamela Duncan
Marg Helgenberger – Donna Jensen
Peter Coyote – Kurt Potter
Veanne Cox – Theresa Dallavale
Conchata Ferrell – Brenda
Tracey Walter – Charles Embry

Délka: 130 minut
Uvádí: Nova od 20.00 do 22.20. kód ShowView: 1717392

Film měl v Čechách premiéru 13. dubna 2000.