Aha! – Tajemství hradu v Karpatech

Středeční Aha! zaplní 14. května 2008 za 41,- Kč mezeru v dosud lacino vydaných úspěšných českých komediích titulem Tajemství hradu v Karpatech. Můžeme si opět připomenout epochální vynálezy bláznivého vědce v komedii na motivy románu Julese Verna.

Nešťastný hrabě Teleke z Tölökö hodlá na radu dobrého doktora Blütwürsta léčit rozjitřenou nervovou soustavu na zaostalém karpatském venkově. Není tomu dávno, kdy tato pěvecká hvězda ztratila snoubenku, primadonu světových oper Salsu Verde. Ta podlehla srdeční chorobě a nátlaku šíleného ctitele, barona Gorce. Hrabě se svým věrným sluhou Ignácem však narazí při putování na polomrtvého lesního adjunkta Vilju, který se snažil odhalit tajemství podivného Čertova Hradu, na němž prý straší. Hrabě zjistí, že rozpadající se hrad je sídlem zloducha barona Gorce, který ke svým zločinným záměrům využívá fantastických vynálezů šíleného vědce Orfanika. A navíc má hrabě podezření, že baron ve svých zříceninách skrývá jeho snoubenku – operní pěvkyni Salsu…

Parodický příběh je třetí společnou prací scenáristy Jiřího Brdečky a režiséra Oldřicha Lipského. Je inspirován pozapomenutým dílem slavného francouzského spisovatele Tajemný hrad v Karpatech a obohacen o nové prvky, například o „karpatský“ folklór, pro nějž byl vytvořen i nezapomenutelný vlastní jazyk. Přehlídka vynálezů šíleného vědce Orfanika nabízí třeba dálkovid, přístroj, který pomocí světelných paprsků vytváří iluzi skutečnosti a který předběhl o sto let vznik televize. Svůj otisk přinesl do filmu i Jan Švankmajer jako výtvarník zvláštních rekvizit.

Žánr: Komedie

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1981

Délka: 97 minut

Premiéra v kinech ČR: 1. října 1981

Režie: Oldřich Lipský

Scénář: na námět románu „Le Château des Carpathes“ Julese Verna Jiří Brdečka, Oldřich Lipský

Produkce: Stanislava Hutková, Jaromír Lukáš, Jiří Synek

Hudba: Luboš Fišer

Kamera: Viktor Růžička

Společnost: Filmové studio Barrandov – výrobní skupina Miloše Brože

Natáčeno: Čachtice, Slovensko – exteriéry / Praha – interiéry / Příbram – podzemní scény

Hrají: Michal Dočolomanský (hrabě Felix Teleke z Tölökö), Evelyna Steimarová (Salsa Verde), Vlastimil Brodský (komorník Ignác), Miloš Kopecký (baron Gorc z Gorců), Rudolf II. Hrušínský (šílený vynálezce Orfanik), Augustín Kubán (baronův sluha Zutro alias Tóma Hluchoněmec), Jan Hartl (lesní adjunkt Vilja Dézi), Jaroslava Kretschmerová (lesníkova snoubenka), Oldřich Velen (krčmář), Míla Myslíková (krčmářka), Samuel Adamčík (kmet), Jan Skopeček (sedlák), Václav Kotva (kantor), Jiří Lír (prefekt), Helena Růžičková (zpěvačka), Bára Štěpánová (děvečka), Karel Houska (sedlák), Václav Mareš (sedlák)

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 5.1, 2.0 česky

Titulky: anglicky

Obraz: barevný 4:3

Bonus: Filmografie, Fotogalerie, Rozhovor s hercem Michalem Dočolomanským a kameramanem Viktorem Růžičkou