Blesk – Král Škorpión

Už jsme tu měli jedničku i dvojku, trojky se asi hned tak nedočkáme a tak je čas na odbočku. Jedna z postav posloužila k vytvoření samostatného příběhu a tak se v úterý 2. června 2009 za 49,- Kč dočkáme díky deníku Blesk filmu Král Škorpión.

 

  

Před pěti tisíci lety se bezohledný a ctižádostivý Memnon domníval, že byl předurčen vládnout lidu, roztroušenému v nedohledné egyptské poušti. Velel armádě bezohledných barbarů, s nimiž táhl pouští přes hory a rozlehlé pláně, vraždil každého, kdo se nechtěl podřídit jeho vůli a zotročil všechny, kteří přežili. Nemilosrdně udeřil vždy na nejcitlivějším místě svých soupeřů, což vedlo k domněnce, že jeho kroky jsou řízeny jasnovidcem.

 

Dwayne Johnson

 

Předcházely ho strach a hrůza, protože Memnon totiž neprohrál žádnou bitvu. Na cestě k získání trůnu překáželo Memnonovi pouze několik rodových kmenů. Jeho příslušníci našli odvahu postavit se mu, protože pochopili, že jde o rozhodující bitvu. Nepříliš ochotně se tedy spojili a jejich vůdcem se stal Mathyus. Pocházel z rodu válečníků, měl tedy v krvi bojová umění, ale i lest – a také věděl, že musí Memnona zbavit jeho tajného rádce, protože ten byl vlastně tou nejmocnější zbraní. Tehdy Mathyus vstoupil do války, která vyžadovala veškerou dovednost, odvahu a sílu.

 

 

Vplížil se do Memnonova paláce v proslulém městě Gomoře a zjistil, že nebezpečným jasnovidcem, který řídí Memnonovy kroky, je žena – krásná Cassandra. Místo aby ji zabil, zajal ji jako rukojmí a odvedl do pustého Údolí smrti. Bylo mu však jasné, že dojde k boji s Memnonem a Cassandra předpověděla, že v tomto boji Mathyus zahyne. Mathyus však dosud žil podle jednoduché ale hluboké moudrosti svého lidu – »žij volně, zemřeš spokojeně«. Byl přesvědčen, že si sám může zvolit svůj osud a s touto vírou, překračující sudbu, se z něho stala legenda zvaná Král Škorpion.

 

 

Jeho postava je inspirována pověstmi o legendárních egyptských vladařích. Éra krále Škorpiona spadá do doby krutosti a brutality, přibližně čtyři století předtím, než vznikla velká pyramida. Příběh začíná, když jasnovidec předpovídá, že legendární král brzy získá moc. Krutého Memnona nemůže nic zastavit před snahou stát se tímto vítězným králem. Od hrstky přeživších jeho bezohledné útoky nemusí čelit žádnému velkému odporu. Z kdysi hrdého akkadského kmene ze Sumérska zbylo jen pár přeživších. A právě ti jsou nyní najati, aby odstranili nebezpečného věštce, který provází Memnona. Jakmile ovšem Akkaďané přijmou tuto misi, jejich počet se rychle zredukuje na jediného – je jím Mathyus.

 

 

The Rock právě skončil své první natáčecí dny v Mumii – filmu který byl jeho hereckým debutem – když se s ním spojili zástupci studia Universal Pictures s nabídkou na roli Krále Škorpiona, který se právě dostává k moci. »Byl jsem velmi nadšený,« vzpomíná The Rock. »Získat hereckou šanci bylo mým velkým přáním a čekal jsem na svou příležitost. Tahle byla ta pravá a také jsem ji ihned přijal.« Pro zástupce studia, kteří viděli první natočené scény filmu MUMIE SE VRACÍ, bylo vystupování The Rocka opravdovým překvapením.

 

Kelly Hu 

 

Byli si vědomi toho, že se zrodila nová hvězda akčního filmu a nyní zde pro něj byla role, která mu padla jako ulitá. »Byli jsme nadšeni jeho charismatickým vystoupením už v prvních denních pracích,« prohlásil tehdejší prezident produkce studia Universal Pictures Kevin Misher. »I když své repliky říkal v egyptském jazyce, byl neuvěřitelně zajímavý. Okamžitě jsme tento projekt začali připravovat.« Misher opustil své postavení ve studiu, aby zaštítil a produkoval tento film spolu s Jamesem Jacksem a Seanem Danielem, kteří okamžitě po dokončení filmu MUMIE SE VRACÍ nastoupili k práci na tomto filmu.

 

 

Stephen Sommers, autor a režisér obou Mumií, tady působí jako autor a producent. Tým byl kompletní, když byl jako režisér vybrán Chuck Russel, který pracoval s Arnoldem Schwarzeneggerem na filmu LIKVIDÁTOR nebo s Jimem Carreyem na filmu MASKA. Russel má zálibu ve filmech, v nichž se mísí komedie s akčním dějem a romance s dobrodružstvím. Proto to byla správná volba. »Vždy jsem si přál režírovat příběh v němž se odehraje souboj s meči,« řekl Russel. »Tyto staré filmy dokáží reflektovat příběh s úžasným smyslem pro humor. Jsou to klasická dobrodružství, v nichž nechybí vzrušení, a to jsem chtěl znova vnést do tohoto filmu. To, že jsem měl pro tento příběh – plný akce – The Rocka, jsem považoval za úžasnou šanci.« Russel znal The Rocka už dříve a obdivoval jeho charismatická komediální a herecká vystoupení v televizní show Saturday Night Live.

 

 

Mno, oficiální slova jsou silná. Ale co se reality týče, ta většinou nebývá tak růžová, jako zbožná přání tvůrců:

 

 

 

Nebyla to úplná kravina, jen průměrná akční podívaná, obtěžkaná tisíckrát omletým klišé – rádobyvelkým stylem natočené béčko…

 

 

 

 

 

 

 

 

Zapomeňte na Mumii, Indianu Jonese i Barbara Conana a zapomeňte na fakt, že většina filmů má smysluplný příběh a není postavená jenom na akčních scénách a drsných hláškách. Anebo ještě lépe – zapomeňte, že existuje nějaký Král Škorpion.

 

Žánr: Akční / Komedie / Horor / Dobrodružný / Fantasy / Romantický

Země původu: USA

Rok vzniku: 2002

Délka: 90 minut

Původní název: The Scorpion King / The Mummy 3

Světová premiéra: 15. dubna 2002 – Holandsko (Fantastic Film Festival)

Premiéra v kinech ČR: 25. dubna 2002

Režie: Chuck Russell

Scénář: Jonathan Hales, David Hayter, William Osborne, Stephen Sommers

Produkce: Sean Daniel, James Jacks, Josh McLaglen, Vince McMahon, Kevin Misher, Richard Luke Rothschild, Stephen Sommers, Michael Tronick

Hudba: John Debney

Kamera: John R. Leonetti

Společnost: Alphaville Films / BT Film / Kalima Productions GmbH & Co. KG / Universal Pictures / World Wrestling Entertainment

Natáčeno: Kalifornie, USA / Arizona, USA

Hrají: Dwayne Johnson aka The Rock (král Škorpión – Mathayus), Steven Brand (Memnon), Kelly Hu (Cassandra), Michael Clarke Duncan (Balthazar), Bernard Hill (Philos), Grant Heslov (Arpid), Peter Facinelli (Takmet), Ralph Moeller (Thorak), Branscombe Richmond (Jesup), Roger Rees (král Pheron), Sherri Howard (královna Isis), a další

 

 

 

Údaje o DVD:

 

 

 

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, česky

Titulky: česky napevno s anglickým zvukem

 

 

Obraz: barevný PAL DVD5 16:9

Bonus: žádné, v původním vydání bylo jich plno (prodloužená verze, komentáře režiséra a Rocka, alternativní klíčové scény, film o filmu, záběry z natáčení, video Godsmack, trailery)