Filmag zábava – Scanner: Policajt

Zatímco středeční titul v řadě hororů je spíš kriminálka, pak páteční zábava patří spíš do oblasti hororu. Filmag v ediční řadě Zábava na pátek 15. května 2009 naplánoval film Scanner: Policajt za 45,- Kč. Nadupaný sci-fi horor podle Davida Cronenberga, strhující akční série se otevírá.

 

  

Na tenhle film, který je spíš než otevírákem série jejím pokračováním, vyšla dokonce recenze v aktuálním čísle měsíčníku Ikárie.

 

 

 

Představte si policajta, který umí číst ve vaší mysli… a pak ji odhodí pryč! Jeho táta byl scanner. On sám je scanner. Samuel Staziak byl jedním z dětí, jejichž vývoj ovlivnil pochybný testovací lék. Ten u svých obětí nastartoval výjimečné telepatické schopnosti a umění číst lidskou paměť a ovlivňovat jeho činy. Bohužel má tento preparát také hrůzné vedlejší účinky. Smysly scannerů jsou tak napnuté, že z toho časem úplně zešílí. Jedinou zmírňující látkou je ephemerol, který omezuje možnosti skenování. Pokud ho však člověk nebere, stává se časovanou bombou, připravenou kdykoliv vybuchnout. Proto se také Samuel Staziak dává k řadám policie, aby své pekelné umění využil pro boj se zločinem. Jeho soupeřem však nebude nikdo menší, než samotný otec všech scannerů.

 

 

 

Doplňme informaci znalců:

 

Producenti série SCANNERS chtěli z autorských práv na vybuchující hlavy vyždímat ještě pár dolarů a spíchli tohle koukatelné béčko, u kterého člověka jen zamrzí, že se Cronenbergovi scanneři v hororovém žánru neetablovali podobně jako Romerovy zombie a zůstalo jen u pěti filmů. Protože odhazovat lidi silou myšlenky je cool a každý filmař byť jen se špetičkou představivosti by se na inscenování průniků do cizích myslí mohl krásně vyřádit. Jinak Brion James se tu jen mihne jako doktor v psychiatrické léčebně.

 

 

 

Žánr: Akční / Horor / Sci-fi

Země původu: USA

Rok vzniku: 1994

Délka: 90 minut

Původní název: Scanner Cop

Režie: Pierre David

Námět: David Cronenberg

Scénář: John Bryant, Pierre David, George Saunders

Produkce: Pierre David, René Malo, Robert Lansing Parker

Hudba: Louis Febre

Kamera: Jacques Haitkin

Společnost: Republic Entertainment / The Image Organization

Hrají: Daniel Quinn (Samuel Staziak), Darlanne Fluegell (doktorka Joan Aldenová), Richard Lynch (Karl Glock), Richard Grove (velitel Peter Harrigan), Mark Rolston (poručík Harry Brown), Hilary Shepard (Zena), James Horan (Melvin), Gary Hudson (Damon Pratt), Cyndi Pass (Sarah Kopeková), Luca Bercovici (doktor Krench), Christopher Kriesa (Riley), Savannah Smith Boucher (Margaret Harriganová), Ben Reed (Rick Kopek), Brion James (doktor Hampton), Elan Rothschild (mladý Samuel), a další

 

 

Údaje o DVD:

 

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky, česky

Titulky: česky

Obraz: barevný PAL 4:3 (1,33:1)

Bonus: žádný