Eusebius – Jménem krále

Na zadní straně obalu se minulý týden konečně objevila upoutávka, co dalšího Eusebius chystá z katalogu MagicBoxu – a z ní kromě jiného vyplývá, že v květnu po pauze dojde k přesunu dosavadního pátečního termínu. Posledním „postaru" vydaným titulem má být v pátek 29. dubna 2011 domácí historické krimi Jménem krále, předpokládaná cena 69,- Kč. Aby dopadl vraha, musí nasadit vlastní život.

Píše se 13. století. Království českému a markrabství moravskému vládne Přemysl Otakar II. Na zásnuby, které mají usmířit dva znesvářené rody pánů z Dubé a z Vartemberka, vysílá král svého zástupce v severních Čechách, správce královského hradu Bezdězu, Oldřicha z Chlumu. Cestou na hrad najdou Oldřich a jeho pomocníci stopy po loupežné vraždě neznámého kupce. Po stopách lupičů je vyslán panoš Ota, ale vrahům se podaří uniknout.

Na vartemberském panství se Oldřich setkává s Ludmilou, dcerou Markvarta z Vartemberka, kterou zná od jejího dětství. Ludmila se mu svěří, že se nechce vdát za Beneše z Dubé, přestože jejich svatba je podmínkou křehkého míru mezi oběma rody. Během slavnostní hostiny, pořádané na Oldřichovu počest, se na stolech objeví citrony, uloupené z kupeckého vozu. Vzápětí je zavražděn purkrabí. Podezření padne na loutnistu, jehož snoubenku se purkrabí pokusil zneužít.

Druhého dne ráno je Markvart, hlava rodu Vartemberků, nalezen mrtev pod okny hradu. Sebevražda je vyloučena! Oldřich se pouští do vyšetřování. I přes smrt hradního pána se koná rytířský turnaj, ve kterém Beneš z Dubé vítězí. Všichni vidí, že místo své nastávající Ludmile se věnuje čerstvé vdově po Markvartovi, Kláře z Vartemberka.

Oldřich se mezitím snaží o rekonstrukci Markvartovy vraždy a důvtipně prokazuje, že tělo pána z Vartemberka mohlo být svrženo jedině z okna komnaty jeho mladé ženy Kláry. Kdo stojí za podivnými vraždami a jaká je mezi nimi souvislost?

A po vydání je jasné, že minulá obálka obsahovala chybné údaje a uvedené datumy vydání měli z jakéhosi neznámého důvodu připočítáno + 10 dnů. Pokračovat se tedy bude dál bez pauzy a v normálních pátečních termínech.  

Mírně nad 50 procent: Nepovedený pokus přenést televizní inscenaci na plátno, který nemůže zachránit ani charismatický Roden.

Zadní strana 

Žánr: Dobrodružný / Drama / Historický / Krimi

Země původu: Česká republika

Rok vzniku: 2008

Délka: 77 minut

Kinopremiéra v ČR: 28. května 2009

Režie: Petr Nikolaev

Pomocná režie: Libor Zlomek

Námět: Vlastimil Vondruška (novela Osudný turnaj z knihy Vražda v ambitu)

Scénář: Vlastimil Vondruška, Petr Nikolaev

Dramaturg: Vladimír Kavčiak

Produkce: Jan Maxa, Radek Bajgar, Petr Erben, Three Brothers Production (Viktor Krištof, Boris Krištof, Igor Krištof), Daniel Severa

Hudba: Jiří Chlumecký, Petr Traxler

Kamera: David Ployhar

Střih: Alois Fišárek

Kostýmy: Kateřina Mirová

Masky: Nevena Thielová

Architekt: Bearice Brentnerová

Zvuk: Jiří Klenka, Roman Čapek, Jan Šléška, Petr Stýblo, Risto Sokolovski

Choreografie: Jana Hanušová

Odborný poradce: Jaroslav Čechura

Společnost: TV Nova / Three Brothers Production

Natáčeno: Praha, hrad Točník, Stará Huť u Dobříše

Hrají: Karel Roden (Oldřich z Chlumu), Klára Issová (Ludmila z Vartemberka), Jan Kanyza (Hynek Berka z Dubé), Lukáš Vaculík (Marek z Vartemberka), Markéta Hrubešová (Klára z Vartemberka), Martin Štěpánek (Markvart z Vartemberka), Jan Dolanský (Ota ze Zástřizlí), David Matásek (velitel Diviš), Karel Dobrý (Albert z Jestřebí), Miloš Vávra (Purkrabí Jošt), Saša Rašilov (loutnista Arnošt), Sandra Pogodová (sklepnice), Jiří Dvořák (Přemysl Otakar II), David Prachař (Beneš z Dubé), Eva Ujfaluši (pomocnice kuchařky), Karel Zima (strážce na Vartmberku), Karel Polišenský (kaplan), Hynek Čermák (voják Křenek), Petr Traxler (hudebník), Zdeněk Netví Zahálka (vozka), Radek Suchý (kupec), Jaromír Dulava (komoří Švamberk), Naděžda Husáková (muchařka), Jiří Zavřel (hlas vypravěče), a další

Údaje o DVD neznámé:

Zvuk: Dolby Digital 5.1 česky

Titulky: česky pro neslyšící, anglicky

Obraz: barevný PAL 16:9 (podle imdb.com 2,35:1)

Bonus: trailer