Europe Production – Josefína Mutzenbacher

Některými netrpělivě očekávaná další pamětnická lahůdka, již před časem oznámená vydavatelstvím Europe Production, je konečně tady. Ve čtvrtek 1. října 2009 za 49,- Kč bude k dostání Josefína Mutzenbacher.

Vídeň na konci 19. století. Tajemná lady J., zámožná, dobře vypadající dáma z Ameriky, přijíždí do svého rodného města. Ministerský rada Marbach, slavný autor mravního kodexu, je vybrán pro tuto noblesní dámu jako vhodný průvodce Vídní. Milovník dobrých mravů netuší, že tato vážená dáma byla svého času nejslavnější kurtizánou ve městě. Když se dozvídá příběhy z jejího vyprávění, upadá ministerský rada z jedné mdloby do druhé. Nakonec ale i on pochopí, s kým má tu čest…

 

 

Hlavní hrdinkou je fiktivní postava vídeňské prostitutky. Jedná se o postavu německého erotického románu Josefine Mutzenbacher – Die Lebensgeschichte Einer Wienerischen Dirne, Von Ihr Selbst Erzählt (česky Josefína Mutzenbacher – Životní příběh vídeňské nevěstky, jak jej sama vypravuje). Tento román poprvé vyšel anonymně ve Vídni roku 1906. Ačkoli se nikdo k autorství knihy nepřihlásil, původně jej knihovníci Vídeňské Univerzity připisovali buď Felixu Saltenovi, nebo Aruthrovi Schnitzlerov. Dnešní kritici, badatelé a rakouská vláda označuje za jediného autora Saltena, autora knihy Bambi, život v lesech (kterou roku 1942 koupil Walt Disney a vytvořil z ní animovaný film Bambi).

 

 

Román je v německy mluvících zemích velmi známý. Již přes sto let se vydává v němčině i angličtině a s více než třemi miliony prodaných výtisků patří mezi erotické bestsellery. Kniha byla dále přeložena do francouzštiny, španělštiny, maďarštiny a japonštiny. Josefína Mutzenbacher se stala námětem pro velké množství filmů, divadelních představení, parodií i pro dvě knižní pokračování.

 

 

Dílo je pojaté jako paměti vypravované v ich-formě uznávanou stárnoucí padesátiletou vídeňskou kurtizánou. Ohlíží se za svým životem plným sexuálních husarských kousků, kterých si užívala během svého nevázaného mládí ve Vídni. Na rozdíl od toho, co naznačuje titul, se celý děj odehrává před tím, než se z Josefíny oficiálně stala prostitutka. Kniha začíná s pětiletou Josefínou a končí ve dvanácti letech, kdy má poprvé nastoupit jako zaměstnankyně do nevěstince.

 

 

Ačkoli se pro choulostivé části lidského těla a pro sexuální chování v textu často používají eufemismy, které dnes mohou vypadat zvláštně, obsah je cele pornografický a v podstatě perverzní. Sled událostí se omezuje hlavně na živé a nepokryté líčení nevázané sexuality hlavní hrdinky před jejím třináctým rokem. Styl je zřejmě ovlivněn knihou 120 dnů Sodomy markýze de Sade ve svém nestydatém výčtu všech způsobů sexuálních praktik od incestu,  přes znásilnění a homosexualitu až po prostituci, skupinový sex a felaci.

 

 

Filmů s touto postavou existuje neskutečné množství, my se máme možnost seznámit s prvním z nich, legendou německého erotického žánru.

 

Vzpomínka pamětníků třeba tady

 

Žánr: Erotický / Komedie

Země původu: Německo / Rakousko

Rok vzniku: 1970

Délka: 85 minut

Původní název: Josefine Mutzenbacher

Režie: Kurt Nachmann

Námět: Felix Salten (román)

Scénář: Kurt Nachmann

Hudba: Gerhard Heinz

Kamera: Heinz Hölscher

Společnost: Lisa Film

 

 

 

Hrají: Christine Schuberth (Josefína Mutzenbacher v cca 17 letech), Renate Kasché (Zenzi), Uli Steigberg (otec), Astrid Boner (matka), Harry Hardt (Suchanek), Kurt Bülau (Ekkehard), Gunther Möhner (Robert), Elisabeth Volkmann (macecha), Hilde Brand (paní Reintalerová), Werner Abrolat (Horak), Walter Kraus (společník), Kurt Hepperlin (komisař), Helmut Früchtenicht (úřední lékař), Maria Mante (paní Hofratová), Tino Schubert (muž), Ernst Ziegler (starý muž), Günter Clemens (mladý muž), Norbert Losch (Albert), Nino Korda (fotograf), Maria Raber (Melanie), Kai Fischer (Lady J.), Bert Fortell (Marbach), a další

 

Údaje o DVD:

 

Zvuk: Dolby Digital 2.0 německy, česky

Titulky: žádné

Obraz: barevný PAL DVD5 4:3

Bonus: fotogalerie, trailer, z naší nabídky