Eusebius – Megalodon

Eusebius v pátek 6. listopadu 2009 nabídne za 49,- Kč videothriller Megalodon. Americký sci-fi horror o vrtné plošině ohrožované pravěkým monstrem, které v izolovaném podmořském světě přežilo miliony let. Šedesát stop (osmnáct metrů) teroru a pokus zkřížit Čelisti s Jurským parkem.

Severní Atlantik, pobřeží Grónska. Právě tady, v hlubokých vodách ledového oceánu, leží obrovské zásoby černého zlata a nad nimi se tyčí největší ropná plošina na světě. Při vrtání dojde k otevření pukliny, pod níž je ukryt druhý, "zrcadlový" oceán, existující pod tím naším už miliony let.

 

 

Když začne mořskou vodu otravovat dusivá ropa, vyděšení tvorové se hrnou k hladině. S prvními barely vzácné tekutiny se otevřel svět prehistorických zabijáků. A ten největší začal právě útočit!

 

Pátrání po nových nalezištích ropy nikdy neskončí a v čele neúnavných hledačů je společnost Nexecon Petroleum, v jejímž čele stojí Peter Brazier. Právě se chystá k revolučnímu kroku s největší vrtnou a rafinační plošinou, která kdy byla postavena a s níž může proniknout do hloubek dosud nedosažitelných. V ledových vodách severního Atlantiku poblíž grónského pobřeží hodlá s plošinou nazvanou "Colossus" dosáhnout nejhlubšího vrtu v dějinách a odhalit tak nová naleziště ropy.

 

 

Ačkoli Brazier podnikl všemožná bezpečnostní opatří a předběžné průzkumy, geologové a ochránci životního prostředí jsou zděšení a varují, že zásah do dna, které je v této oblasti velmi nestabilní, by mohl mít katastrofální důsledky pro ekosystém. Aby vyvrátil obavy, pozve Brazier na plošinu skeptickou reportérku Christen Giddingsovou a kameramana Jaka Thompsona.

 

 

Brazier jak se zdá není žádný bezohledný magnát, ale muž s vizí, který miluje svou rodinu. Provede reportéry plošinou, která je z velké části automatizovaná a k obsluze nepotřebuje početnou posádku. Vezme dvojici také do hlubin ve speciálním proskleném výtahu. Mohutný vrták projede mořským dnem a skutečně narazí na mimořádně silné naleziště ropy. Další vrtem však prorazí strop gigantické jeskyně. Řidiči miniponorek Amanda Zablenková a Ross Elliot proniknout do otvoru a zjistí, že jeskyně ukrývá další, lidem dosud skrytý oceán a ten je plný pravěkých živočichů, kteří obývali zemi před miliony let.

 

 

Jak ropa začne provrtaným otvorem znečišťovat jeho vody, tvorové, kteří přesahují hranice lidské fantazie, začnou pronikat do našeho oceánu a některé z nich poškodí vrtnou soupravu. Brazier, Christen a tým inženýrů sestoupí ve výtahové kapsli ke dnu, aby společně s Amandou a specialistou Harperem v miniponorkách prohlédli poškození.

 

 

Ocitnou se tak tváří v tvář nejnebezpečnějšímu mořskému dravci, který se kdy objevil v pozemských oceánech. Carcharodon Megalodon, obrovský předek žraloka lidožravého, jedenáctitunový vražedný kolos, který zhltne cokoli, co se mu objeví v cestě. Ten pronikl otvorem do nového světa a rychle si začne vytyčovat nové území v okolí vrtné plošiny a to se všemi důsledky, které to může mít. Zabije neopatrného Harpera a napadne kapsli, kterou silně poškodí. Ti, kteří jsou v ní uvězněni, musí najít řešení, jak si zachránit život. Amanda je sice ukryta se svou ponorkou na mořském dně, ale nemůže jim pomoci, aniž by se sama nesmyslně vystavila nebezpečí. Žralok se zjevně nechystá okolí plošiny opustit…

 

 

Jako valnou většinu titulů, o kterých dohledáváme informace, jsem film neviděl a asi ani neuvidím. A tak nezbývá než věřit recenzím a komentářům, že počítačové triky vypadají, jako kdyby je malovalo pětileté dítě, o ostatním ani nemluvě. Tohle si prý vyhynulý předek žraloka bílého opravdu nezasloužil.

 

Žánr: Akční / Sci-fi / Horor

Země původu: USA

Rok vzniku: 2004

Délka: 88 minut

Původní název: Megaladon

Režie: Pat Corbitt

Scénář: Gary J. Tunnicliffe, Stanley Isaacs

Produkce: Pat Corbitt, Greg Ferguson, Linda Francis, Stanley Isaacs, David Lewittes, Clint Lien

Hudba: Tony Fennell, Billy James, Brian Randazzo

Kamera: Timothy Housel

Střih: Craig Fergusson

Společnost: 100% Entertainment / Corbitt Digital Films LLC

Hrají: Robin Sachs (Peter Brazier), Fred Belford (Jake Thompson), Leighanne Littrell (Christen Giddingsová), Al Sapienza (Ross Elliot), Jennifer Sommerfield (Amanda ‚Maz‘ Zablenková), Mark Sheppard (Mitchell Parks), Gary J. Tunnicliffe (Grady Harper), Evan Mirand (R. P. McGinnis), Steve Scionti (David Collen), Yasmine Delawari (Maria Barreraová), Stanley Isaacs (Robert Armstromg), Will Boroers (pilot), John Michael Mauer (bodyguard), McCready Baker (asistent Braziera), Brian Littrell (dělník), a další

 

Údaje o DVD:

 

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, česky

Titulky: česky

Obraz: barevný PAL 4:3

Bonus: trailer, fotogalerie