Řitka Video – Kukačka v temném lese

Řitka Video stále pokračuje v Československé sérii a ve středu 3. srpna 2011 dorazí na pulty Kukačka v temném lese za 179,- Kč. Drama o dívce, která měla zapomenout své jméno.

Rodina důstojníka SS nevinnýma očima třináctileté dívky.

Československo-polský psychologický film vypráví o dramatickém osudu malé české dívenky z moravské vesnice, zavlečené za okupace do Německa. Protože třináctiletá Emilka odpovídala německým předpisům o "čistotě rasy", byla určena k "převýchově" v dětském domově, odkud si ji odvezl bezdětný velitel koncentračního tábora v Pobaltí.

V jeho domě byla vystavena zrůdnému psychickému nátlaku, který ji měl definitivně vykořenit z vlastní rodiny a z vlastního národa. Celou dobu se snaží nezapomenout na svůj skutečný domov a věří, že se ještě jednou ve svém životě setká se svou maminkou. Dík mimořádné duševní síle mladičké hrdinky se „převýchova" nezdařila a dívenka se po válce vrátila do vlasti a k matce.

Pozoruhodný pokus načrtnout věrohodný portrét nacistického důstojníka, velitele koncentračního tábora, se dotýká protikladných stránek jeho osobnosti – na jedné straně starostlivý, pečující o rodinné blaho, na druhé straně bezcitný nacista, uplatňující bez zábran vyhlazovací politiku. Právě tento člověk, podmanivě ztvárněn Olegem Tabakovem, se ujme třináctileté Emilky a jejíma očima se pak díváme na vnucenou rodinu, na složité utváření vztahů k člověku, jenž se k ní snaží chovat laskavě. Děvčátko prochází bolestným poznáváním pravé skutečnosti.

Hodnocení blízko 80 procent: Jeden z nejsugestivnějších válečných filmů, který se úspěšně obejde bez výbuchů a prolévání krve. Herecký koncert Olega Tabakova, kterému velmi zdatně sekunduje mladá Miroslava Součková.

Zadní strana 

Žánr: Drama

Země původu: Československo / Polsko

Rok vzniku: 1984

Délka: 95 minut

Alternativní název: Kukułka w ciemnym lesie

Premiéra v kinech: 1. května 1985

Režie: Antonín Moskalyk

Pomocná režie: Helena Rohanová, Andrzej Swat

Asistent režie: Markéta Jiroušková, Kryštof Hanzlík

Námět: Eduard Pergenr, Zdeněk K. Slabý (kniha Děti s cedulkou)

Scénář: Vladimír Körner

Dramaturgie: Libuše Hofmanová

Produkce: Miroslav Dousek, Tadeusz Lampka

Zástupce vedoucího výroby: Eva Charvátová, Milana Melcerova, Wiesława Karwańska, Zbigniew Żmigrodzki, František Picek

Hudba: Ivan Kurz

Kamera: Jiří Šámal

Druhá kamera: Pavel Dosoudil

Asistent kamery: Antonín Mařík

Střih: Josef Valušiak

Zvuk: Vojtěch Voráček

Kostýmy: Libuše Pražáková, Renata Kochańska, Eva Studecka

Masky: František Čížek

Architekt: Bohumil Pokorný, Jerzy Śnieżawski

Odborný poradce: JUDr. Vlastimil Kroupa, MUDr. František Picek

Společnost: Filmové studio Barrandov, IV. DVS, vedoucí Marcela Pittermannová / PRF "Zespol Filmowy"

Hrají: Miroslava Součková (Emilka Fejfarová), Oleg Tabakov (Otto Kukuck, velitel tábora Stutthof – dabing Petr Kostka), Alicja Jachiewiczová (Frída Kukucková, velitelova žena – dabing Věra Galatíková), Vilém Besser (německý řídící učitel), Míla Myslíková (frau Kramerová, ředitelka dětského domova), Jolanta Grusznic (Wanda, služka u Kukucků), Rafaeł Wieczyński (Staszek), Jana Andresíková (frau Höpfnerová), Věra Vlčková (frau Melniková), Jaroslava Tichá (Emilčina matka), Karel Bělohradský (Kukuckův řidič), Pavel Trávníček (Krumey), Alena Karešová (frau Lütkeová), Zdeněk Martínek (německý doktor), Lena Birková (vychovatelka), Vlasta Peterková (listonoška), Adolf Filip (vězeň – řemeslník), Miroslav Grác (vězeň – řemeslník), Zbigniew Bartoszek, Irena Laskowská (úřednice v komisi), Andrzej Bielski (člen komise), Henryk Hunko (Němec), Józef Kaczyński (vězeň v koncentračním táboře Stutthof), Igor Kujawski (vězeň 16710), Sylwester Maciejewski (Knopke, příslušník SS), Ferdynand Matysik (člen komise), Joachim Lamża (hudebník), Jerzy Pieszka, Adam Baumanm (dozorce v táboře Stutthof), Adolf Filip, Mieczysław Janowski (britský voják pomáhající komisi), A. Karelová, Kazimierz Wysota (britský voják), David Ployhar, Jiří Ployhar

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: žádné

Obraz: barevný PAL 4:3 (1,33:1)

Bonus: fotogalerie