North Video – Dokumentární filmy o 2. světové válce 3

North Video v neděli 18. dubna 2010 pokračuje v cyklu Dokumentární filmy o 2. světové válce s logem společnosti InterDomino, disk s pořadovým číslem 3 je v prodeji za 49,- Kč

Dokumentární filmy o II. světové válce – Svědek války.

Hollywood ve válce:

Pouze málo lidí tuší že americký filmový průmysl se nepodílel jenom na natáčení bojů a příběhu vojáků ve válce Spojených států. Dokumentární filmy, které zde vidíme, natáčeli osobně nejznámější režisréři doby a měli k dispozici v té době nejmodernější pomůcky a profesionální štáb.

Nemalý podíl na tom, že se tyhle filmy tolik odlišují od ostatních filmů natočených o II. světové válce, mají jejich profesionální a umělecké dovednosti. 

Zpráva z Aleut

Obrazovka z DVD 

Dokumentární film z Aleut – Srpen 1942, vybudováním vojenského letiště na ostrově Adak mělo značný význam pro uvolnění cesty Američanů do Japonska.

Obálka uvádí – Strategicky vzato bylo osvobození Adaku – jednoho z Aleutských ostrovů – postupným cílem Američnů na jejich cestě do Asie. Přistáli tam v srpnu 1942 a 11 dnů po přistání bylo vybudováno letiště a z tohoto nehostinného ostrova startovaly bombardéry, pokud to počasí dovolilo každý den na bojovou misi. Život v těchto končinách nebyl nic příjemnéjo, ale činnost leteckého svazu měla značný význam pro uvolnění cesty do Japonska.

 

Osvobození Paříže

 

Obrazovka z DVD 

 

Na vlastní oči – osvobození Francie – Cesta s bojovými jednotkami přez Francii,obrazem i slovem, amerického válečného korespondenta.

Obálka uvádí – Obrazem i slovem zachytí jeden z amerických válečných korespondentů jak zažíval přípravy ny invazi v Anglii, vylodění v Normandii a cestu s bojovými jednotkami přes Příž a další města napříč Francií a Německem až k Berlínu.  

 

Poslední bomba

 

Obrazovka z DVD 

 

Poslední bomba – Dokument končí svržením atomové bomby na Hirošimu.

Obálka uvádí – Počátkem roku 1945 zahájily letouny B-29 rozhodující údery proti Japonsku, vzdálenému v průměru 2 500 km od základen na Saipanu, Tinianu a Guamu. Nejde jen o přípravu, organizaci a průběh bombardování Tokia, ale i o statečnost a hrdinství letců jak v letounech B-29, tak i ve stíhačkách P-51 Mustang. Dokument končí svržením atomové bomby na Hirošimu, kterým byla činnost letectva Spojených států završena.  

 

Menu DVD 

 

Údaje o DVD:

Výběr epizody 

Délka: 123 minut

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky, česky, maďarsky

Titulky: slovensky, maďarsky

Nastavení zvuku a titulků

Obraz: barevný/černobílý PAL 4:3 (1,33:1)

Bonus: žádný