PB Publishing – Komisař na stopě

Máme tu opět růžové pondělí, vydavatelství PB Publishing posílá na pulty druhý film kolekce a v pondělí 13. prosince 2010 bude za 77,- Kč ke koupi Komisař na stopě. Geniální popleta a smolař se vrací.

Tento film je doslova „rozpustile dechberoucí" (Leonard Maltin) skotačení, při kterém se opět setkáváme s inspektorem Clouseauem (Peter Sellers). Clouseau je přiřazen k vyšetřování případu vraždy z prostředí společenské smetánky. A než se naděje, ocitá se v láskyplném klíně hlavní podezřelé – překrásné komorné Marie (Elke Sommerová). Clouseauovo milostné vzplanutí je navíc posilováno Mariiným roztomilým nadáním ocitnout se v nesprávné chvíli na nesprávném místě, v čemž Clouseauovi zdatně sekunduje! Ale jakmile se začnou kupit mrtvoly a v Mariině trestním rejstříku narůstat záznamy, je náš inspektor nucen rychle najít skutečného viníka, nebo… se rozloučit se svou kariérou!

 

Druhý film s geniálním nešikou Jacquesem Clouseauem bývá někdy označován za nejlepší z "panteří" řady, i když do ní původně neměl patřit. Měl v něm sice hrát Sellers, ovšem nikoli Clouseaua. Ale režisér Blake Edwards, kterého povolalo studio, aby zachránil projekt, s jehož přípravou nebyli šéfové studia spokojeni, pozměnil scénář, vycházející z divadelní hry, a ze Sellersovy postavy udělal Clouseaua. Oproti prvnímu "Růžovému panterovi" pak ještě film obohatil o budoucí poznávací znamení série, postavy komisaře Dreyfuse (Herbert Lom v roli rodícího se psychotického šéfa) a asijského sluhy Katoa, kteří se následně objevovali i v dalších příbězích.

 

Té noci zazněly z nádherného paláce Benjamina Ballona, rozkládajícího se v obrovské zahradě kdesi na okraji Paříže, čtyři výstřely. Očím zděšeného majordoma, který první přispěchal na místo, se zjevila komorná Maria Gambrelliová, stojící s ještě kouřící pistolí v ruce nad mrtvolou svého milence, španělského šoféra Miguela. Všechny důkazy hovoří proti ní, nikdo soudný nemůže o její vině pochybovat. Jenomže vyšetřováním byl – tak trochu náhodou a tak trochu omylem – pověřen inspektor Jacques Clouseau z pařížské Sureté.

 

S pílí sobě vlastní se pustí do víc než zmateného vyšetřování. Nikdo a nic ho nepřesvědčí, že tato krásná a křehká žena, do níž se na první pohled zamiloval, je vražedkyně. A dokonce mnohonásobná, neboť Miguel nebude zdaleka poslední obětí… Zoufalý vrchní komisař Dreyfus sice komisaře z případu odvolá, z vyšších míst však přijde pokyn, aby mu byl případ vrácen.

 

A tak se rozbíhá bláznivá detektivní komedie plná zmatků, omylů, záměn a mrtvol. Clouseau se snaží dokázat, že dívka je nevinná, ačkoli se objevila vždy tam, kde právě v té chvíli došlo k další vraždě. Přestože jeho vyšetřovací metody přivedou Dreyfuse k nervovému zhroucení, je Clouseau přesvědčen o tom, že skutečného vraha dopadne co nevidět. Vymyslí "geniální" lest, která by měla pachatele odhalit, ale přestože vše nakonec v tradici sobě vlastní dokonale poplete, je výsledek víc než uspokojivý a pachatelů je k dispozici hned několik.

Obrazovka z DVD 

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD 

O Růžovém panterovi sice ani zmínka, chybný český název – Clouseau nikdy nebyl komisař, ale vždy inspektor – přesto až tenhle druhý kousek nese všechna poznávací znamení, na kterých je celá série založena. Především ale kolosální exhibice Petera Sellerse, jemuž se každý všední předmět denní potřeby pod rukama mění v nevyzpytatelnou zbraň hromadného ničení…

Žánr: Komedie / Krimi

Země původu: Velká Británie / USA

Rok vzniku: 1964

Délka: 98 minut (1:38:07)

Původní název: A Shot in the Dark

Světová premiéra: 23. června 1964 – USA

Kinopremiéra v ČR: 24. května 2007

Režie: Blake Edwards

Námět: Harry Kurnitz, Marcel Achard (divadelní hra)

Scénář: Blake Edwards, William Peter Blatty

Produkce: Blake Edwards, Cecil F. Ford

Hudba: Henry Mancini

Kamera: Christopher Challis

Střih: Bert Bates, Ralph E. Winters

Kostýmy: Margaret Furse

Společnost: The Mirisch Corporation

Natáčeno: Luton Hoo Estate, Luton, Bedfordshire, Velká Británie / MGM British Studios, Borehamwood, Hertfordshire, Velká Británie

Hrají: Peter Sellers (Jacques Clouseau), Elke Sommer (Maria Gambrelliová), George Sanders (Benjamin Ballon), Herbert Lom (Charles Dreyfus), Tracy Reed (Dominique Ballonová), Graham Stark (Hercule LaJoy), Moira Redmond (Simone), Vanda Godsell (madam LaFargeová), Maurice Kaufmann (Pierre), Ann Lynn (Dudu), David Lodge (Georges), André Maranne (Francois), Martin Benson (Maurice), Burt Kwouk (Kato), Reginald Beckwith (recepční), Douglas Wilmer (Henri LaFarge), Bryan Forbes aka Turk Thrust (hlídač v kempu), Andre Charisse (Game Warden), Howard Greene (četník), John Herrington (doktor), Jack Melford (psychoanalytik), Victor Baring (taxikář), Victor Beaumont (četník), Tutte Lemkow (kozácký tanečník), Hurtado de Córdpba (kytarista a tanečník flamenga), a další

Menu DVD 

Údaje o DVD:

Výběr kapitol 

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, 2.0 česky, 2.0 maďarsky

Dabing AB Barrandov, S PRO ALFA pro WHV a TV Nova

Titulky: česky, maďarsky, rumunsky

 

Nastavení zvuku a titulků 

 

Obraz: barevný PAL DVD9 16:9 (podle imdb.com 2,35:1)

Bonus: žádný