Filmag Válka Film – Lili Marleen

Filmag nám tentokrát v úterý 17. února 2009 v ediční řadě Válka film nabídne Lili Marleen za 45,- Kč. Podle autobiografie Lale Andersenové natočil slavný německý režisér R. W. Fassbinder smutné melodrama o sentimentálním šlágru, který za války vynesl svou interpretku na výsluní nebezpečné a oslňující popularity.

 

Curych 1938. Lásce mezi německou barovou zpěvačkou Willie a skladatelem Robertem, synem bohatých židovských rodičů, není od začátku přáno. Židům se v Německu daří stále hůře a ve vzduchu visí očekávání brzkého vypuknutí války.

 

 

 

 

Nad Robertem se začnou stahovat černá mračna nacismu a Willie se naopak stává slavnou interpretkou skladby Lili Marleen, „osudové písně" německých vojáků. Zatímco popularita zpěvačky roste každým dnem, Robert za její pomoci prchá do Švýcarska. Podaří se jim naplnit svou osudovou lásku, anebo budou navždy rozděleni hrůzami fašismu?

 

Poslední období tvorby německého režiséra se zaměřuje na fašismus a jeho ideové dědictví. Hlavní význam díla předčasně zesnulého tvůrce je v houževnatém uplatňování práva slabšího zachovat si mravní integritu ve společnosti silnějších, především pak v systému nadřazenosti (Manželství Marie Braunové, Lola, Touha Veroniky Vossové).

Obrazovka z DVD 

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD 

Sentimentální film o šlágru, který překonával hranice a ze zpěvačky udělal hvězdu na vrcholu popularity se jakoby vnucuje vkusu nejširšího publika, ale chladem a kýčovitostí na povrch probleskuje režisérův sarkasmus. Lákala ho především formální podoba příběhu apolitické zpěvačky a film hyperrealisticky oživuje atmosféru produkce společnosti UFA. Tím se z příběhu červené knihovny stal film ilustrující absurditu doby.

Žánr: Drama / Hudební / Romantický

Země původu: Západní Německo

Rok vzniku: 1981

Délka: 120 minut (1:55:36)

Původní název: Lili Marleen

Světová premiéra: 14. ledna 1981 – SRN

Premiéra v kinech ČR: 1. března 1991

Režie: Rainer Werner Fassbinder

Námět: Lale Andersenová (román "Der Himmel hat viele Farben")

Scénář: Rainer Werner Fassbinder, Manfred Purzer, Joshua Sinclair, Werner Uschkurat

Produkce: Enzo Peri, Luggi Waldleitner

Hudba: Peer Raben

Kamera: Michael Ballhaus, Xaver Schwarzenberger

Společnost: Bayerischer Rundfunk / CIP Filmproduktion GmbH / Rialto Film / Roxy Films

Natáčeno: Bavaria Filmstudios, Geiselgasteig, Grünwald, Bavaria, Západní Německo / Berlín, Německo / Munich, Bavaria, Západní Německo / Zürich, Kanton Zürich, Švýcarsko

Hrají: Hanna Schygulla (Willie), Giancarlo Giannini (Robert), Mel Ferrer (David Mendelsson), Karl-Heinz von Hassel (Henkel), Erik Schumann (von Strehlow), Hark Bohm (Tascher), Gottfried John (Aaron), Karin Baal (Anna Ledererová), Christine Kaufmann (Miriam), Udo Kier (Drewitz), Roger Fritz (Kauffmann), Rainer Will (Bernt), Raúl Gimenez (Blonsky), Adrian Hoven (Ginsberg), Willy Harlander (Prosel), Barbara Valentin (Eva), Helen Vita (Grete), Elisabeth Volkmann (Marika), Lilo Pempeit (Tamara), a další

Menu DVD 

Údaje o DVD:

Výběr kapitol 

Zvuk: Dolby Digital 2.0 německy, česky

Titulky: česky napevno s německým zvukem

Nastavení zvuku + titulků

Obraz: barevný 4:3

Bonus: fotogalerie, z naší nabídky