Filmag Zábava – Don Quijote

 

V pátek 6. března 2009 se v edici Filmag zábava za 45,- Kč dočkáme dalšího východoevropského zpracování klasiky, k dostání bude Don Quijote v sovětském provedení. Alfonso Quixano četl tolik rytířských románů, až uvěřil, že rytířské poslání je i jeho údělem. Přijímá jméno Don Quijot de la Macha, vsedá na koně a doprovázen svým pobočníkem Sancho Panzou se vydává na cestu. Jedna z nejuznávanějších a současně nejvěrnějších adaptací slavného Cervantesova románu.  

 

Skutečnost a iluze – snad v žádném jiném díle nejsou tato dvě slova znázorněna s takovou dokonalostí a smyslem pro humor, jako ve světoznámém renesančním románu Miguela de Carvantese. Proslulý román zfilmovali v roce 1957 ruští tvůrci a vytvořili tak jednu z nejlepších adaptací Dona Quijota všech dob.

Sovětský barevný širokoúhlý film vybírá z dobrodružství Dona Quijota několik nejdůležitějších epizod, které zpracovává v jednotné pásmo vyprávění od prvního odjezdu rytíře z rodného domu, až do jeho smrti. Jsou to známé historie Quijotových bojů s domnělým obrem Frestonem a zlými kouzelníky, přeměněnými do podob nejrůznějších věcí a lidí. Rytíř se utkává se surovým sedlákem, s průvodem dvorní dámy vévodkyně, osvobodí galejníky, stane se terčem posměchu pijáků a prodejných žen, zápasí s měchy s vínem, je obětí krutého dvorského šprýmu a nakonec padne při nerovné bitvě s větrnými mlýny. Záhy na to rytíř smutné postavy umírá, nechávajíce za sebou trpké zjištění, že dobré činy jsou směšné, věrnost je zábavná a láska je jen výplod rozpálené fantazie.

Žánr: Drama

Země původu: Sovětský svaz

Rok vzniku: 1957

Délka: 100 minut

Původní název: Дон Кихот / Don Kikhot

Režie: Grigorij Kozinvec

Námět: Miguel de Cervantes y Saavedra

Scénář: Jevgenij Švarc

Produkce: V. Chebotarev

Hudba: Kara Karajev

Kamera: Appolinarij Dudko, Andrej Moskvin

Společnost: Lenfilm

Natáčeno: Ukrajina

Hrají: Nikolaj Čerkasov (Don Quixote de la Mancha/Alonso Quixano), Jurij Tolubejev (Sancho Panza), Serafima Birmanová (správkyně), Bruno Frejndlich (vévoda), Aleksandr Benyaminov (pastýř), Vladimir Maximov (kněz), Ljudmila Kasjanová (Aldonsa), Světlana Grigorjeva (neteř), Georgij Vicin (Sanson Carrasco), Viktor Kolpakov (holič), Lidija Vertinskaja (vévodkyně), Olga Viklandt (selka), Galina Volček (vévodkyně), Tamilla Agamirova (Lady Altisidora), S. Comajev (pastýř), N. Anisimova (Andres), S. Batalova, I. Belskij, (M. Koroljov), Valentina Kovelova, Vladimir Vasiljev

Экранизация одноименной пьесы Е. Шварца по мотивам романа Мигеля де Сервантеса Сааведры о забавных и трогательных приключениях идальго Алонсо Кехано (Дон Кихота Ламанческого), влюбленного в рыцарские романы и решившего самому сделаться рыцарем и отправиться в поход, хотя времена рыцарства давно миновали…

Жанр: Кинороман, художественный фильм

Страна: СССР

Год: 1957

Длительность: 110 мин.

Режиссер: Григорий Михайлович Козинцев

Автор сценария: Евгений Шварц

Оператор: Андрей Москвин, Апполинарий Дудко

Композитор: Кара Караев

Кинокомпания: Ленфильм

В ролях: Николай Черкасов (Дон Кихот), Юрий Толубеев (Санчо Панса), Бруно Фрейндлих (Герцог), Александр Бениаминов (пастух), Серафима Бирман (экономка), Людмила Касьянова (Альдонса), Светлана Григорьева (Племянница), Георгий Вицин (Карраско), Виктор Колпаков (цирюльник), Лидия Вертинская (Герцогиня), Ольга Викландт (Крестьянка), Галина Волчек (Мариторнес)

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 rusky, česky

Titulky: česky

Obraz: barevný 16:9

Bonus: žádný