Řitka Video – Prapory žádají palbu – 1. disk

Brzy se v trafikovém prodeji objeví další, na konci loňského roku v katalogu společnosti Řitka Video se objevivší vícedílný televizní sovětský seriál, věnovaný bitvě o Dněpr a osvobozování Kyjeva. Podívejme se tedy na první disk ze čtyřdílné série Prapory žádají palbu.

Na úvod jako vždy oficiální text:

Podle románu Jurije Bondareva, který je coby scenárista podepsán například pod válečnými velkofilmy Osvobození nebo Hořící sníh, vzniklo čtyřdílné drama mapující heroickou bitvu o Dněpr a následné osvobození Kyjeva od fašistů.

Září 1943. Regiment plukovníka Guljajeva je přiřazen k silám postupujícím před řeku Dněpr. Dva prapory mají proniknout nepříteli do zad a připojit se k bitvě. Veškerou munici, kterou měli mít k dispozici, však zlikvidovali nacisté leteckým útokem, a tak se ocitají na území ovládaném nepřítelem téměř s holýma rukama. Navíc netuší, že velitelství mezitím celou akci zrušilo, a nikdo jejich misi nepodpoří. Vojáci se však rozhodnou bojovat až do hořkého konce. Ze dvou praporů přežije pouze pět mužů…

První dojem je docela rozpačitý. Kvalita obrazu je poměrně zoufalá, působí mírně rozostřeně a chvílemi jakoby za jakousi šedavou mlhou, na světlých plochách (např. obloha) je vidět řada škrábanců. Chvílemi mizí barvy, ale to má zřejmě předstírat soumrak a tmu.

Němci kupodivu mluví německy, i když bez titulků (ale schnell pochopí snad každý).

Dokud se jedná o dostupnou techniku, je všechno OK, ale v okamžiku, kdy jde o trikové záběry, člověk by umřel smíchy. Německá „ráma“ je neuvěřitelně komický model, třepotající se ve vzduchu jako splašený komár.

Občas navíc (ne)logické kopance – na obloze poletuje jedna útočící německá stíhačka, ale kolem zakopaných děl vybuchují bomby po desítkách. Hořící tank po zásahu je jiný, než ten, který vjel do palby. Když Rusové začnou střílet ze 2 děl přes řeku, na druhém břehu se objeví 3 exploze, a všechny mimo cíl – asi nebyl rozpočet tak vysoký, aby mohla nějaká z „nepřátelských“ aut vybuchnout.

Nicméně je na seriálu vidět pozdější (perestrojková) doba vzniku, zdaleka nejde o jednostranný hrdinský epos, jako tomu bývalo dřív. Němci se po svém břehu producírují jak na přehlídce, jezdí auty sem tam, a jakýkoli pokus o pohyb na druhém břehu trestají dělovými salvami z houfnic i zakopaných tanků. Totální masakr ruského nádraží, nálet zničí všechny zásoby i techniku. A na nebi ani jedno ruské letadlo…

A hlavně – na množství nehleďte – vrchní velení nařizuje nesmyslné a takřka nerealizovatelné operace, i když velitelé na nižších stupních vědí, že mají málo lidí, vyčerpaných, bez techniky, týlové jednotky zaostávají a Němci jsou na tom daleko lépe. Hlavní je konat, nikoli přemýšlet. Než by útok počkal na noční krytí, raději nechat zmasakrovat jednotky hned pod „nenápadným“ kouřovým krytím, když přišel rozkaz ze štábu…

A co hlavně – nějak mi chyběl kladný hrdina. Figur je na šachovnici docela dost, ale s kým se ztotožnit, s kým sympatizovat? S velitelem, který utekl z lazaretu, aby se vrátil k jednotce, kde ho zas tak rádi nevidí – jeho místo u jednotky je obsazené a zdravotní sestra, za kterou utíkal, už si našla jiného? S vypočítavou sestřičkou, do které je blázen jeden z řadových vojáků, ale ona raději po zranění výše uvedeného velitele hodila očkem po další šarži? S velitelem jednotky, pro něhož je rozkaz, podepsaný Stalinem, víc než písmo svaté a klidně by podle něho poslal všechny podřízené pochcípat do jícnu pekla?

První část je víceméně rozjezdová, aby se vyjasnilo, kdo je kdo a kromě různých přesunů na hlídku a zpět či diskuzí o bojových úkolech se v ní nic moc neděje.

Žánr: Drama / Válečný

Země původu: SSSR

Rok vzniku: 1985

Délka: 63 minut (1:03:17)

Původní název: Батальоны просят огня / Batalyony prosyat ognya

Režie: Alexandr Bogoljubov, Vladimir Čebotarjov

Námět: Jurij Vasiljevič Bondarev

Scénář: Alexandr Bogoljubov, Jurij Bondarev

Hudba: Andrej Petrov

Kamera: Elizbar Karavajev, Roman Veseler

Střih: Jelena Jevgenija Andrejeva

Společnost: Gosteleradio / Mosfilm

Hrají: Alexandr Zbrujev (velitel baterie kapitán Boris Jermakov), Oleg Jefremov (velitel pluku plukovník Vasili Guljajev), Alexandr Galibin (velitel baterie poručík Serjoža Kondratěv), Vadim Spiridonov (velitel divize plukovník Vladimir Iverzev), Igor Skljar (pobočník Guljajeva staršina Žora Viťkovskij), Nikolaj Karačencov (poručík Nikolaj Orlov), Jelena Popova (zdravotnice Šura), Vladimir Kašpur (velitel praporu major Bulbanjuk), Vjačeslav Baranov (poručík Jerošin), Borislav Brondukov (staršina Cygičko), Alexandr Feklistov (seržant Jeljutin), Alexandr Abramov (vojín Skljar), Vadim Andrejev (vojín Děrevjanko), Vladimir Skljarov (vojín Bobkov), Jevgenij Pašin (vojín Luzančikov), Alexandr Pankratov-Čornij (major), Jurij Dubrovin (velitel železniční stanice major Perov), Gennadij Frolov (plukovník Jevgenij Alexejev), Viktor Čebotarjev (major Denisov), Michail Mokejev (poručík Katkov), Larisa Bobenka (správcová), a další

V českém znění (2010): Martin Zahálka, Kristýna Jelínková, Stanislav Lehký, Jan Musil, Josef Pejchal, Zdeněk Rumpík, Ladislav Špiner, Marcel Rošecký, Pavel Novotný, Alexej Postler, Viktor Dvořák, Tomáš Novotný, Ivo Kubečka, Aleš Cimala, Jan Kleník, Marcela Bártová, Petr Dohnal, a další

Сюжет фильма: Важный этап Великой Отечественной войны, форсирование советскими войсками Днепра в ходе летне-осенней кампании 1943 года.

Два батальона 85-го стрелкового полка должны форсировать Днепр, создать плацдарм в районе Новомихайловка, для последующего развития наступления дивизии (так была поставлена боевая задача). На самом деле батальоны должны приковать к себе немецкие подразделения, а основные силы дивизии развить наступление в другом месте. Для поддержки батальонов дивизия выделила артиллерийские части. Таков был план. Однако перед наступлением дивизия осталась без боеприпасов: по вине руководства тыла эшелоны не разгрузили за короткую летнюю ночь и немцы разбомбили их. Командование меняет план наступления, оставляя батальоны без огневой поддержки, чем обрекает их на верную гибель. Такова суровая правда войны: лень и халатность одних оплачивается кровью других.

Жанр: военный фильм

Страна: СССР

Год: 1985

Длительность: 280 мин.

Премьера: 18 февраля 1985

Режиссёр: Владимир Чеботарев, Александр Боголюбов

Автор сценария: Юрий Бондарев, Александр Боголюбов

Композитор: Андрей Петров

Оператор: Элизбар Караваев, Роман Веселер

Монтаж: Евгения Андреева

Художники-постановщики: Николай Саушин, Анатолий Бурдо

Текст песен: Михаил Матусовский

Исполнение песен: Николай Караченцов

Звукорежиссёр: Марк Бронштейн

Военный консультант: Кириллов Анатолий Иванович, генерал-лейтенант т/в

Кинокомпания: Мосфильм

В главных ролях: Александр Збруев (командир батареи капитан Борис Ермаков), Олег Ефремов (командир полка полковник Василий Матвеевич Гуляев), Александр Галибин (командир батареи старший лейтенант Сергей Кондратьев), Вадим Спиридонов (командир дивизии полковник Владимир Петрович Иверзев), Игорь Скляр (ординарец Гуляева старшина Жора Витьковский), Николай Караченцов (старший лейтенант Николай Орлов), Елена Попова (медсестра- санинструктор Шура), Владимир Кашпур (командир батальона майор Бульбанюк), Вячеслав Баранов (лейтенант Ерошин), Борислав Брондуков (старшина Цыгичко), Александр Феклистов (сержант Елютин), Александр Абрамов (рядовой Скляр), Вадим Андреев (рядовой Деревянко), Владимир Скляров (рядовой Бобков), Евгений Пашин (рядовой Лузанчиков), Александр Панкратов-Чёрный (майор-интендант), Юрий Дубровин (начальник железнодорожной станции майор Перов), Геннадий Фролов (полковник Евгений Семенович Алексеев), Виктор Чеботарев (майор Денисов), Михаил Мокеев (лейтенант Катков), Лариса Бобенко (хозяйка хаты), М. Геворкян, К. Крикорян, Ярослав Барышев, Олег Буданков, Игорь Черницкий, Юрий Мысенков, Алексей Колесник, Иван Матвеев, Николай Волков, Игорь Верник, Георгий Дворников, Геннадий Корольков, Николай Сектименко, Сергей Волкош, Николай Мельников, Василий Корзун, Юрий Мартынов, Владимир Ферапонтов, Сергей Иванов, Виктор Уральский, Владимир Костюк, Галина Долгозвяга, Рафик Сабиров, Василий Устюжанин, Александр Мовчан, Евгений Буренков (генерал-лейтенант), Людмила Стоянова (жена полковника Иверзева), Виктор Степаненко, Галина Демчук (селянка с тяжелой поклажей), Андрей Кудрешов, Александр Белина, Владимир Талашко, Василий Фушич, Анатолий Юрченко, Ярослав Барышев, Борис Болдыревский, Мисак Геворкян (Ананян), Николай Волков мл., А. Иконников, Виктор Мирошниченко, Николай Маковский, В. Сверба

Menu DVD

Údaje o DVD:

Výběr kapitol

Zvuk: Dolby Digital 2.0 rusky, česky

Titulky: česky

Nastavení zvuku a titulků

Obraz: barevný PAL 4:3 (1,33:1)

Bonus: další DVD (náhled obalů titulů z katalogu)