Nový čas pre deti s DVD – Grécke báje II.

    Na Slovensku již před časem a u nás v edici Moving Culture teprve tento týden vyšlo DVD Řecké mýty I. Zítra, tedy v pondělí 21. dubna 2008 na Slovensku vychází v časopise Nový čas pre deti již druhé pokračování, které můžeme v blízké době očekávat i u nás. Cena 49,– Sk.

Přesný název DVD zní: Odysseova cesta a ďalšie grécke báje.

Řecké mýty jsou animovaným seriálem pro děti, které jim zábavnou a pohádkovou cestou představí příběhy bohů, bohyň, hrdinů a príšer ze světoznámé řecké mytologie. Tento seriál je držitelem ceny USA’s Telly Awards a je nejen skvělým dobrodružstvím, ale i perfektním úvodem do řecké literatury.

Odysseus se po trojské porážce vracel zpět do vlasti. Ale cesta byla tak dlouhá a namáhavá, že ithacký hrdina spatřil svou zemi až po 20 letech. Při putování zažil Odysseus se svými druhy mnoho dobrodružství, která znamenala smrt pro celou výpravu kromě něho. Na ostrově obrů ztratilo život 6 kamarádů. Oslepení obra Polyféma, syna boha Poseidona, naznačovalo, že cesta domů nebude nijak jednoduchá. Poseidon, bůh mořských vod, chystal řeckým lodím nástrahy na každém kroku, ale Odysseus jim se ztrátami, ale přece odolával. Projeli šťastěn kolem lákavých pěvkyní – Sirén, kolem saně s psími hlavami, i kolem Poseidonovy dcery chrlící vodu. Ale to již z 12 lodí plula jen jedna. Ostatní potopili obrovití lidé na jednom ostrově i s druhy. Ale ani poslední přátelé z Odysseovy lodě se domů nevrátili. Nechali se zlákat božským dobytkem, a tak byli potrestáni smrtí. Tak zůstal Odysseus sám a po dlouhém putování konečně spatřil břehy své Ithaky. Musel však ještě pobít nápadníky své ženy a pak teprve se dočkal šťastného a klidného stáří.

Více podrobnějších informací o tvůrcích DVD se můžete dočíst zde.