Amercom – Kosmos 15

V pondělí 4. července 2011, byť se jedná o pondělí mezi víkendem a následnými svátky, je na stáncích opět přítomna ediční řada Kosmos od vydavatelství Amercom. Pod pořadovým číslem 15 najdeme časopis s DVD s podtitulem Měsíce jiných planet: Neobyčejné satelity ve sluneční soustavě.

Zveme vás na cestu sluneční soustavou, během níž navštívíme i její nejvzdálenější zákoutí a prozkoumáme měsíce našeho planetárního systému. Dlouho jsme o nich nevěděli nebo se o ně nezajímali, ale nyní jsou v centru pozornosti vědců. Tyto tajemné světy skrývají sopky či gejzíry metanu, ale také vodní oceán, jehož celý povrch pokrývá led, a je možné, že na některých z nich existují podmínky umožňující vývoj mimozemského života. Mohli by lidé s pomocí výdobytků vědy a techniky na některém z měsíců jiných planet přežít? Díky posledním poznatkům získaných našimi kosmickými sondami a sofistikovaným počítačovým simulacím si přiblížíme, jak vypadají cizí světy ve stínu obrů, tolik odlišné od všeho, co známe ze Země.

 

Tématem přežití na jiných tělesech sluneční soustavy se již zabýval i cyklus „Exodus z planety Země", konkrétně zkoumal Jupiterovy měsíce, Titan a Exoplanety. Nechme se tedy překvapit, jak si s tímto tématem poradí „konkurence".

Obálka časopisu 

V časopise najdeme článek o Kuiperově pásu, o tom, kdo byl vlastně první ve vesmíru před Gagarinem (nečekejte spekulace, pouze podložená fakta), trochu i o Oortově oblaku a na závěr něco málo o Sedně.

Menu DVD

Údaje o DVD:

Výběr kapitol

Rok vzniku: 2008

Délka:  44 minut

Zvuk: stereo český, anglický, polský (lektor)

Titulky: české, polské

Nastavení zvuku a titulků