Bontonfilm – Dožeň co se dá

Tak už i web, který Bontonfilm věnuje levným DVD, přešel do prázdninového útlumu a v době přípravy tohoto textu stále ještě tvrdí, že by brzy měl vyjít Smrtihlav, který byl v prodeji od druhé dekády června. Naštěstí jsou i jiné zdroje, v nichž s datem vydání pondělí 18. července 2011 figuruje romantická komedie Dožeň co se dá za 99,- Kč. O tom, co čeká na denním světle mladého muže, který prožil celý život v protiatomovém krytu.

Seznamte se s Adamem Webberem, který se narodil a vyrůstal v protiatomovém krytu, kde žil společně se svým otcem – šíleným vědcem a matkou, která našla zalíbení v popíjení cherry. Adamovo jednotvárné dětství se skládalo z poslechu desek Perryho Coma, sledování stále se opakujících epizod černobílých sitcomů a z budování starých dobrých rodinných hodnot.

O 35 let později na Adama čeká vstup do ohromujícího moderního světa, aby doplnil docházející zásoby a našel si nezkaženou přítelkyni z Pasadeny. Místo toho ale Adam potkává Evu, světem protřelou dívku z Los Angeles, která je unavená životem a zklamaná láskou….

Výsledkem je "poutavá romantická komedie plná šarmu, vtipu i dojetí!"

 

Adam se narodil v protiatomovém krytu, který si jeho rodiče – geniální, leč mírně paranoidní vědec Clavin Webber a matka, vzorná hospodyňka Helen – vystrašení studenou válkou kdysi postavili na zahradě. K na první pohled bizarnímu rozhodnutí je dovedla havárie a následný výbuch letadla na jejich pozemku, kteroužto událost považovali za útok taktickými zbraněmi.

Dříve, než nad nimi zlámeme hůl, je třeba si uvědomit, že nejen Amerika, ale celý svět žil v době kubánské krize ve strachu z třetí světové války a ve světle hrozícího atomového výbuchu není taková reakce zas až tak nepochopitelná (mimochodem takový představitel J. R. z Dallasu, herec Larry Hagman, měl před domem také jeden malý osobní bunkřík).

Nicméně Webberovi dovedli svoje rozhodnutí k dokonalosti. Adam byl díky tomu pětatřicet let vychováván pod zemí, v blahém domnění, že je jedním z mála přeživších pozemšťanů a těšil se, až radioaktivita venku klesne pod životu nebezpečnou hranici. Otec ho učil vědě, pravidlům baseballu a nenávisti ke komunismu, matka si vzala na starost jeho vzdělání v oblasti tance, správných mravů a džentlemanskému vztahu k dívkám. Je jasné, že v okamžiku, kdy se otevřou tlusté dveře jeho úkrytu, bude Adam na svět venku totálně nepřipraven. Společnost devadesátých let je totiž pro nezkaženého mladého muže mnohem nebezpečnější než sebevětší dávka radioaktivního záření.

 

Naproti tomu Eva dostala důkladnou školu života a je doslova expertkou na přežití v dnešní velkoměstské džungli. Je ostražitá před každým projevem lásky a díky mnoha zklamáním v milostném i pracovním životě připravená prakticky na cokoli. Ovšem pouze pokud tím cokoli nebude nezkaženost a citlivost muže z jiného světa.

A tak se konečně setkávají: ona zkušená mladá žena, on navyklý oslovovat dívky madam a překvapeně zírající na barevnou televizi. Ale čím déle se Eva dívá na svět jeho šokovanými, ale zato nevinnýma očima, tím víc začíná cítit… Co vlastně? Možná lásku.

Ovšem jedna otázka tu stále zůstává: mohou ti dva spolu žít v dnešním světě a nebo se musí za svým štěstím uchýlit do bezpečného podzemí? Ať je vaše představa o správné odpovědi jakákoli, jisté je jedno: budete se při jejím hledání skvěle bavit.

Na imdb.com 64 procent, csfd.cz 75: Vtipná pohodová komedie o proměnách okolního světa za zdmi. Walken je skvělý pošuk a se Sissy tvoří výborný pár.

Zadní strana dosavadního vydání 

Žánr: Komedie / Romantický / Drama

Země původu: USA

Rok vzniku: 1999

Délka: 107 minut

Původní název: Blast from the Past

Světová premiéra: 27. ledna 1999 – USA

Režie: Hugh Wilson

Scénář: Bill Kelly, Hugh Wilson

Produkce: Renny Harlin, Mary Kane, Sunil Perkash, Claire Rudnick Polstein, Amanda Stern, Hugh Wilson

Hudba: Steve Dorff

Kamera: José Luis Alcaine

Střih: Don Brochu

Kostýmy: Mark Bridges

Společnost: Forge / Midnight Sun Pictures / New Line Cinema

Natáčeno: 1972 Canyon Drive, Hollywood, Los Angeles, Kalifornie, USA / 7216 Topanga Canyon Boulevard, Canoga Park, Los Angeles, Kalifornie, USA / 7218 Topanga Canyon Boulevard, Canoga Park, Los Angeles, Kalifornie, USA / 7222 Topanga Canyon Boulevard, Canoga Park, Los Angeles, Kalifornie, USA / 9036 Glen Oaks Boulevard, Sun Valley, Los Angeles, Kalifornie, USA / Agoura Hills, Kalifornie, USA / Canoga Park, Los Angeles, Kalifornie, USA / Hollywood Renaissance Hotel – 1755 Highland Avenue, Hollywood, Los Angeles, Kalifornie, USA / Hollywood, Los Angeles, Kalifornie, USA / Paramount Ranch – 2813 Cornell Road, Agoura, Kalifornie, USA / Studio City, Los Angeles, Kalifornie, USA / Union Station – 800 N. Alameda Street, Downtown, Los Angeles, Kalifornie, USA / Venice, Los Angeles, Kalifornie, USA / Westlake Village, Kalifornie, USA

Hrají: Brendan Fraser (Adam Webber), Alicia Silverstone (Eve Rustikoffová), Christopher Walken (Calvin Webber), Sissy Spacek (Helen Thomas Webberová), Dave Foley (Troy), Joey Slotnick (Soda Jerk), Dale Raoul (Máma), Hayden Tank (Adam – věk 3 a 1/2 roku), Douglas Smith (Adam – věk 11 let), Ryan Sparks (Adam – věk 8 let), Don Yesso (Jerry), Scott Thomson (mladý Psycho), Ted Kairys (námořní pilot F86), Rex Linn (Dave), Cynthia Mace (Betty), Harry S. Murphy (Bob), Wendel Meldrum (Ruth), Richard Gilbert-Hill (host), Steve Bean (Harold), Ann Ryerson (žena na návštěvě), Donovan Scott (Ron), Hugh Wilson (Levy), John Roselius (Atkinson), Bill Gratton (šéf), William Duffy (dělník #1), Bill Stevenson (dělník #2), a další

Údaje o DVD neznámé:

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, 2.0 česky

Titulky: česky

Obraz: barevný PAL 16:9 (2,35:1)

Bonus: žádný