Filmexport Home Video – To byl český muzikant

Prvním poprázdninovým filmem, který Filmexport Home Video ohlásil k vydání, bude ve středu 5. září 2012 za 99,- Kč pamětnický film To byl český muzikant. Český historický film zachycující osudy slavného kolínského skladatele a kapelníka Františka Kmocha.

Učitel František Kmoch má děti i své povolání rád, ale ještě raději má hudbu. Po nocích hraje na tancovačkách nebo komponuje nové skladby, proto často přijde pozdě do školy. Řídící učitel Kmocha varuje, už kvůli své dceři Cilince, která ho má ráda. On však dává přednost hudbě a Cilinka se provdá za jiného. Zemská školní rada Kmocha suspenduje. Kmoch se odstěhuje do Kolína, kde sestaví kapelu, kterou jeho příznivec baron Hrubý doporučí pro silvestrovskou zábavu. Když operní pěvkyně Sittová zazpívá Kmochovu píseň, zalíbí se jeho hudba i kolínské honoraci. Přítomni jsou i manželé Kalašovi, jejichž dcery Pepička a Márinka Kmocha milují. Kmoch je brzy jmenován kapelníkem sokolské hudby v Kolíně, s níž úspěšně koncertuje v Brně. Po návratu se dozví, že Márinka zemřela. Ožení se s Pepičkou a brzy mají několik dětí. Se svou kapelou Kmoch úspěšně koncertuje ve světě a šíří slávu české hudby.

Jiná verze obsahu: 

Snímek sleduje Kmochovy osudy od chvíle, kdy musel pro svou muzikantskou vášeň opustit učitelské povolání, přestože mu byl pan řídící nakloněn. Přišli se s ním rozloučit všichni jeho žáci a žačky, a mezi nimi i jistá Andulka Šafářová. Poté co Kmoch opustil svou venkovskou jednotřídku, začal si hledat jiný způsob obživy. Nepřišel však jen o učitelské místo, přišel také o přízeň Cilinky, dcery pana řídícího, která dala přednost lesnímu adjunktovi. Naopak Kmochovi rodiče svého syna neupustili. Stáli při něm i v těch nejtěžších chvílích a pomáhali mu jak jen mohli. V Kolíně, na tanečních zábavách a na plese padl Kmoch do oka sestrám Kalašovým, Márince a Pepičce. Když Márinka zemřela, stala se Kmochovou manželkou Pepička. Kmoch, jehož srdce patřilo české lidové hudbě, zanesl její slávu do celého světa. Při brněnském hostování v Besedním domě došel uznání i u samotného Leoše Janáčka. Vděčný lid mu ještě zaživa postavil pomník ve svých srdcích.

Ačkoli životopis proslulého kolínského kapelníka a skladatele Františka Kmocha lze označit za idylu, na počátku německé okupace získal výrazně jinotajný ráz – diváci v něm odečítali oslavu české kultury i nepoddajných českých povah. Rádi mu odpustili ateliérový rozměr, protože ve třech premiérových kinech slavil mimořádné úspěchy. Na stříbrná plátna se triumfálně vrátil i po válce – navštívily jej téměř čtyři miliony lidí! Snímek, v němž zaznějí nejznámější Kmochovy písničky, patří mezi nejlepší díla, jaká Vladimír Slavínský režíroval.

Na csfd.cz 73 procent: Vlastenecký film s jasným posláním, vzniklý v těžké době.

Žánr: Historický / Životopisný / Drama

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1940

Délka: 110 minut

Premiéra v kinech ČR: 9. února 1940

Režie: Vladimír Slavínský

Asistent režie: Antonín Kubový

Námět: Jaroslav Mottl, Saša Razov

Scénář: Vladimír Slavínský, Václav Wasserman

Produkce: Jan Sinnreich, Alois Fiala

Hudba: František Kmoch, Miloš Smatek

Kamera: Ferdinand Pečenka

Střih: Antonín Zelenka

Výtvarník: František Nestler

Masky: František Rous

Architekt: Karel Petr Adam

Zvuk: Antonín Rambousek, František Šindelář

Společnost: Elekta

Hrají: Otomar Korbelář (skladatel a učitel František Kmoch), Jaroslav Vojta (Františkův otec), Ella Nollová (Františkova matka), František Paul (muzikant a švec Václav Vocásek), Theodor Pištěk (řídící učitel), Marie Blažková (manželka řídícího), Jana Ebertová (Cilinka, dcera řídících), Jaroslav Marvan (baron Hrubý, majitel panství), Jiří Dohnal (osobní myslivec majitele panství Lorenc), Vlasta Hrubá (primadona Národního divadla Marie Sittová), Vladimír Řepa (měšťan Kalaš), Marie Pilská (Kalašova žena), Zita Kabátová (Pepička, dcera Kalašových), Fanča Foltová (Márinka, dcera Kalašových), Hermína Vojtová (Dolejšová, Kmochova bytná), Břetislav Hrstka (hostinský "Na zámecké"), Antonín Jedlička (školák Toník Láznička), Vladimír Jedlička (školák Karásek), Jan W. Speerger (Karáskův otec), Božena Nádeníková (Karáskova matka), Slávka Rosenbergová (kolínská panička), Jindra Hermanová (kolínská panička), Helena Hradecká (kolínská panička), Marie Nademlejnská (kolínská panička), Václav Menger (ruský mužik), Václav Mlčkovský (notář), František Marek (lékárník), Karel Kolár (farář), Marie Vildová (starostová), Karel Postranecký (Vocáskův syn – v prologu), Karel Hradilák (profesor Benák), František Havel (hlasatel rozhlasu), Miloš Smatek (dirigent orchestru FOK), Alois Vlasák (dirigent Kolínské sokolské kapely), Josef Hořánek (lesník), František Haller (taneční mistr Černohlávek), František Černý (bubeník v Kmochově kapele), Gabriel Hart (kolínský měšťan), Miloš Šubrt (kolínský měšťan), Alois Dvorský (kolínský měšťan), Václav Švec (komorník), Antonín Jirsa (posluchač rozhlasového orchestru), Setleři (pěvecký sbor), Josef Kemr, Kühnův dětský pěvecký sbor, Marie Šímová (dabing zpěvu Věry Hrubé), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: česky pro neslyšící

Obraz: černobílý 4:3

Bonus: žádný