Magic Box – A.I. – Umělá inteligence

Další zástupce titulů, které jsou stále v prodeji v předchozí verzi a aktuálně jsou uváděny v novém balení, bude v řadě Premium Collection od vydavatelství MagicBox v pátek 14. září 2012 za 199,- Kč sci-fi A.I. – Umělá inteligence, které měl původně režírovat Stanley Kubrick. Výprava do světa, ve kterém roboti mají své sny a touhy.

V mimořádném filmu, který New York Observer oslavuje jako „mistrovské dílo“ a Rolling Stone doporučuje jako „nepochybné dílo skutečného filmaře“, vás režisér Steven Spielberg vysílá do budoucnosti ohromující technologie a dobrodružství, přesahujícího lidskou představivost.

V blízké budoucnosti, v době globálního oteplování a úctyhodných vědeckých objevů, nastala doba, kdy přírodní zdroje pomalu docházejí a technologie naopak nezadržitelně expanduje. Životy lidí jsou monitorovány čtyřiadvacet hodin denně: to co jedí je pečlivě připraveno v laboratořích a lidé sdílejí každý aspekt svých životů s dokonalými robotickými společníky, zvanými mechy. Vyvinutí roboti se starají o uspokojení všech potřeb svých majitelů, ale je zde jedna výjimka. Je jí láska. Emoce jsou tou poslední, nejvíce kontroverzní hranicí, kterou ještě stroje nedokázaly na cestě své člověkem řízené evoluce ztéci.

Majoritní společnost se domnívá, že roboti mohou být sebesložitější a sebedokonalejší, ale pocity jim přesto nikdy příslušet nebudou. Jenže je tu také spousta rodin, které i přes obrovskou míru pokroku, které lidstvo dosáhlo, mohou jenom snít o svých potomcích.

Výzkumníci z firmy Cybertronics Manufacturing jsou prvními, kdo sestrojí robota – dítě, který je naprogramován k lásce. Jmenuje se David a je pokusně adoptován manželským párem, jehož dítě v umělém spánku čeká, až bude vyvinuto sérum na smrtelnou nemoc, kterou trpí. David by jimi měl být vychováván v lásce a péči okolí, které by se k němu v rámci výzkumu mělo chovat jako k vlastnímu dítěti. Jenomže dojde k událostem, které všechny plány jednou provždy rozmetají na kousky…

Malý mechanický chlapec David, vyzbrojen pouze svým medvídkem, je náhle odkázán sám na sebe ve světě, který je pro něj cizí a nebezpečný. Spřátelí se s protřelým Gigolem a vydává se na úžasnou pouť za objevením tajemství své vlastní identity.

A. I. Umělá inteligence, oslavovaná jako film „plný vizuálních kouzel a úžasných speciálních efektů…“ (Roger Ebert, Ebert & Roeper), je vizionářským filmovým triumfem!

Na imdb.com 70 procent, na csfd.cz 77: Slzopudná futuristická pohádka.

Zadní strana předchozího vydání

Žánr: Sci-fi / Dobrodružný / Drama

Země původu: USA

Rok vzniku: 2001

Délka: 140 minut

Původní název: A. I. Artifical Intelligence

Světová premiéra: 26. června 2001 – USA, New York

Kinopremiéra v ČR: 11. října 2001

Režie: Steven Spielberg

Námět: Brian Aldiss (povídka „Supertoys Last All Summer Long“)

Scénář: Ian Watson, Steven Spielberg

Produkce: Bonnie Curtis, Jan Harlan, Kathleen Kennedy, Walter F. Parkes, Steven Spielberg

Hudba: John Williams

Kamera: Janusz Kaminski

Střih: Michael Kahn

Kostýmy: Bob Ringwood

Společnost: Amblin Entertainment / Warner Bros. Pictures / Stanley Kubrick Productions / DreamWorks SKG

Natáčeno: Guerneville, Kalifornie, USA / Los Angeles, Kalifornie, USA / New York City, New York, USA / Oxbow Park – 3010 SE Oxbow Parkway, Gresham, Oregon, USA / Queen Mary Dome – 1126 Queens Highway, Long Beach, Kalifornie, USA / Stage 15, Warner Brothers Burbank Studios – 4000 Warner Boulevard, Burbank, Kalifornie, USA / Stage 16, Warner Brothers Burbank Studios – 4000 Warner Boulevard, Burbank, Kalifornie, USA / Stage 19, Warner Brothers Burbank Studios – 4000 Warner Boulevard, Burbank, Kalifornie, USA / Stage 20, Warner Brothers Burbank Studios – 4000 Warner Boulevard, Burbank, Kalifornie, USA / Stage 21, Warner Brothers Burbank Studios – 4000 Warner Boulevard, Burbank, Kalifornie, USA

Hrají: Haley Joel Osment (David), Frances O’Connor (Monica Swintonová), Sam Robards (Henry Swinton), Jake Thomas (Martin Swinton), Jude Law (Gigolo Joe), William Hurt (profesor Hobby), Ken Leung (Syatyoo-Sama), Clark Gregg (Supernerd), Kevin Sussman (Supernerd), Tom Gallop (Supernerd), Eugene Osment (Supernerd), April Grace (společnice), Matt Winston (manažer), Sabrina Grdevich (Sheila), Theo Greenly (Todd), Jeremy James Kissner (dítě), Dillon McEwin (dítě), Andy Morrow (dítě), Curt Youngberg (dítě), Ashley Scott (Gigolo Jane), John Prosky (pan Williamson, zvoník), Enrico Colantoni (vrah), Paula Malcomson (Patricia v zrcadlové místnosti), Brendan Gleeson (Lord Johnson-Johnson), Michael Berresse (inspicient), Haley King (Amanda), Kathryn Morris (dívka), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, 2.0 česky, 2.0 maďarsky, 2.0 polsky

Titulky: česky, anglicky, estonsky, lotyšsky, maďarsky, polsky

Obraz: barevný PAL DVD9 16:9 (podle imdb.com 1,85:1)

Bonus: ?žádný? (obal předchozího vydání uvádí dokument Jak vznikal film A.I. Umělá inteligence)