Magic Box – Odplata

Společnost Magic Box v pondělí 1. července 2013 nabídne v trafikách za 199,- Kč také DVD Odplata. Vyhněte se mu obloukem: žije jenom pro pomstu. Natočeno podle novely Richarda Starka Lovec.

Porter chce jen svoje peníze, které mu vzali, když se ho bývalý parťák pokusil zabít – nic víc, ale také nic míň. Zkorumpovaní policajti. Pouliční gangy. Bezpáteřní křiváci. Šéfové podsvětí. Všichni, kdo stojí mezi Porterem a jeho sedmdesáti tisíci, brzy zjistí, že se Porter vrátil… a chce se mstít.

Pomsta je zábava, když se jí ujme dvojnásobný držitel ceny Akademie Mel Gibson v roli drsného Portera. ODPLATA je svižná a vtipná směs akce a filmu noir. Snímek režíroval držitel Oscara za L. A. Přísně tajné Brian Helgeland a podílel se také na scénáři, jež je adaptací románu Donalda E. Westlakea. Ten už posloužil jako předloha pro klasiku Point Blank, která vznikla ve spolupráci Jon Boorman/Lee Marvin.

Gangster Porter společně se svou ženou a sadistickým parťákem Valem Resnickem přepadnou a okradou čínské mafiány převážející sto čtyřicet tisíc dolarů. Při rozdělování kořisti však Val parťáka podrazí, protože potřebuje i jeho podíl, aby se mohl stát členem zločineckého syndikátu. Namluví jeho žárlivé manželce, že jí je Porter nevěrný a zatímco žena manžela dvakrát střelí do zad, Val sebere peníze.

Muž však přežije a když se zotaví, jde si pro své peníze. Drobnými krádežemi si opatří dost peněz, aby mohl v zastavárně koupit revolver a pak se vydá do bytu své manželky, narkomanky Lynn. Přestože jí sebere drogy, kterými ji zásobuje Val, žena si píchne dávku z ukrytých zásob. Ráno ji Porter najde mrtvou. Z dealera, který ženě přinesl novou dávku drogy, vytluče informace, odkud drogy přicházejí. Dostane se na stopu kšeftaře Stegmana, v jeho herně sice narazí na dvojici zkorumpovaných detektivů Learyho a Hickse, přesto se mu však podaří zjistit, že Resnick pracuje pro zločinecký syndikát.

Najde svou bývalou milenku Rosii, která pro syndikát také pracuje. Od ní získá adresu hotelu, který je jedním ze sídel syndikátu. V jednom z pokojů překvapí Resnicka s prostitutkou Pearl a dohodne se s ním na vrácení peněz. Resnick ho však opět podrazí a pošle na něj čínskou mafii, když jim namluví, že to byl Porter, kdo je tenkrát přepadl a okradl. Muž však vyvázne a utrpěná zranění si ošetří u Rosie. Oba si přitom vysvětlí, že se vlastně rozešli omylem.

Když muž odejde, vtrhne dovnitř Resnick, Porter se však vrátí pro cigarety. Přinutí ho prozradit jména dvou šéfů syndikátu a pak ho zabije. Unikne další smrtící nástraze, kterou na něj nalíčí zabiják, pracující pro syndikát a pronikne v hotelu ke Carterovi, který patří k vedení syndikátu. Chce zpět svých sedmdesát tisíc. Donutí Cartera zavolat šéfovi celého syndikátu Bronsonovi. Ten se mu vysměje. Porter bez okolků zabije Cartera a jde za dalším z bosů Fairfaxem. Je odhodlán zabít i jeho, pokud nedostane své peníze…

Na imdb.com 70 procent, na csfd.cz 85: Drsné a vtipné, Melovi tyhle role sedí.

Zadní strana

Žánr: Thriller / Krimi / Akční / Drama

Země původu: USA

Rok vzniku: 1999

Délka: 97 minut

Původní název: Payback

Světová premiéra: 5. února 1999 – USA

Kinopremiéra v ČR: 27. května 1995

Režie: Brian Helgeland, John Myhre

Námět: Donald E. Westlake aka Richard Stark (román „The Hunter“)

Scénář: Brian Helgeland, Terry Hayes

Produkce: Bruce Davey, Stephen McEveety

Hudba: Chris Boardman

Kamera: Ericson Core

Střih: Kevin Stitt

Kostýmy: Ha Nguyen

Společnost: Icon Entertainment International

Natáčeno: 186 South LaSalle Street, Chicago, Illinois, USA / Chicago, Illinois, USA / Chinatown, Armour Square, Chicago, Illinois, USA / Doheny Mansion – 8 Chester Place, Mount St. Mary’s College – 12001 Chalon Road, Bel Air, Los Angeles, Kalifornie, USA / East Washington Street / North Garland Court, Chicago, Illinois, USA / Los Angeles, Kalifornie, USA / Stage 20, Warner Brothers Burbank Studios – 4000 Warner Boulevard, Burbank, Kalifornie, USA

Hrají: Mel Gibson (Porter), Gregg Henry (Val Resnick), Maria Bello (Rosie), David Paymer (Arthur Stegman), Bill Duke (detektiv Hicks), Deborah Kara Unger (paní Lynn Porterová), John Glover (Phil), William Devane (Carter), Lucy „Alexis“ Liu (Pearl), Jack Conley (detektiv Leary), Kris Kristofferson (Bronson), Mark Alfa (Johnnův kamarád č. 2), Kwame Amoaku (moderátor), Justin Ashforth (barman Michael), Len Bajenski (Fairfaxova ochranka), Kate Buddeke (dívka za pultem), Trevor St. John (Johnny Bronson), James Coburn (Justin Fairfax), a další

V českém znění: Vladimír Dlouhý – Mel Gibson, Josef Carda – Gregg Henry, Miroslava Součková – Maria Bello, Michal Pavlata – David Paymer, Pavel Rímský – Bill Duke, René Slováčková – Deborah Kara Unger, Aleš Procházka – John Glover, Michaela Kuklová – Lucy Liu, Pavel Šrom – Jack Conley, Bohuslav Kalva – Kris Kristofferson, Jaroslav Kaňkovský – James Coburn, Gustav Bubník – Trevor St. John, Libor Hruška, Michal Jagelka, Bohdan Tůma, Bedřich Šetena – William Devane (+ titulky), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, 2.0 česky

Titulky: česky, anglicky

Obraz: barevný PAL DVD9 16:9 (2,40:1, podle imdb.com 2,35:1)

Bonus: žádný