Zemřel režisér Jiří Sequens

Tvůrce seriálu Třicet případů majora Zemana a Hříšní lidé města pražského zemřel dnes dopoledne po dlouhé nemoci ve věku 85 let v pražské střešovické nemocnici. Byl zde dlouhodobě hospitalizován kvůli vážným zdravotním komplikacím s nohou. Tu mu museli loni amputovat, život mu to však nezachránilo. Úmrtí potvrdil jeho kolega Zdeněk Zelenka. „Volala mi jeho paní, že podlehl dlouho trvající chorobě,“ uvedl.

„Ještě včera jsme byli za tátou v nemocnici, měl velmi nateklou ruku, ale nevypadalo to, že se blíží jeho poslední hodiny,“ řekl režisérův syn Jiří Sequens mladší.
Původně herec Zemského divadla v Brně, Československého rozhlasu a Divadla E. F. Buriana v Praze z let 1942 až 1949 absolvoval po druhé světové válce brněnskou konzervatoř a pak studoval na Vysoké škole filmové v Moskvě. V letech 1947 až 1948 byl na stipendijním pobytu na vysoké filmové škole v Paříži.
Pracoval pak jako divadelní režisér a do roku 1950 byl ředitelem Divadla státního filmu. Od roku 1971 vyučoval na Filmové a televizní fakultě v Praze. V jeho prvním filmu, nazvaném Cesta ke štěstí, dostala příležitost česká herečka Jiřina Švorcová (Žena za pultem). Koncem 70. let byl za seriál Třicet případů majora Zemana, vyznamenán titulem Národní umělec.
Jiří Sequens natočil v roce 1964 uznávaný film Atentát. O 11 let dříve vznikl jeho snímek Olověný chléb odehrávající se v roce 1930, kdy je několik proletářských dětí zraněno při nepovolené komunistické slavnosti Rudé letnice. V tomto snímku debutovala v dětské roli Jana Brejchová i malý Hynek Bočan.
Podle televizní série vzniklo i několik filmů, v nichž se stejně jako na obrazovce objevil v roli policejního rady Vacátka Jaroslav Marvan (Partie krásného dragouna, Pěnička a paraplíčko, Smrt černého krále, Vražda v hotelu Excelsior). Dalšími tituly byly dokumenty a televizní inscenace. V roce 1986 natočil historickou komedií Dva na koni, jeden na oslu.
V letech 1971 – 1990 vyučoval na pražské Famu, jeho posledním režisérským počinem byl čtyřdílný seriál Hříšní lidé města Brněnského.
Jeho poslední zakázkou byla divadelní adaptace Hříšní lidé Pěnička a Paraplíčko, která měla premiéru v roce 2006. Tato hra je stále v repertoáru Metropolitního divadla Praha, kde hraje i jeho syn Jiří Sequens mladší.