Magic Box – Insider – Muž, který věděl příliš mnoho

Další titul v grafice DVD bestsellery, který společnost Magic Box nabídne v trafikách, bude v pondělí 18. listopadu 2013 za 199,- Kč thriller Insider – Muž, který věděl příliš mnoho. Dva muži jsou připraveni odhalit pravdu, ať už bude její cena jakákoliv.

Sedm nominací na Oscara 1999 včetně kategorie Nejlepší film má na svém kontě „Insider: Muž, který věděl příliš mnoho.“

Strhující drama vypráví příběh obyčejného muže, který se pod tlakem událostí postavil proti všemocným bossům obrovské a silné korporace. Hlavními hvězdami filmu jsou Al Pacino (Oscar 1992 za nejlepší herecký výkon ve snímku Vůně ženy, Ďáblův advokát) a Russell Crowe (L.A. Přísně tajné, Mystery – Aljaška). Oba hrdinové, úředník a novinář, bojují za veřejnou obžalobu společnosti, která vydělává pohádkové jmění na poškozování zdraví ostatních. Brzy ale zjistí, že spravedlnost je v rukou toho, kdo má větší moc a dostatek peněz. V thrilleru plném dramatických zvratů uvidíte také Christopher Plummer (Malcom X) a Gina Gershon (Tváří v tvář).

Špičkový reportér a producent populární televizní show „60 minut“ Lowell Bergman získá důkazy o tom, že zástupci velkých tabákových koncernů křivě přísahali před soudem. Naprosto důvěryhodným zdrojem informací ze zákulisí tabákového průmyslu je Jeffrey Wigand, který se ve zlém rozešel se svým zaměstnavatelem a rozhodl se říci pravdu o škodlivosti a návykovosti kouření před televizními kamerami. Skutečnost je totiž mnohem horší, než je obecně známo.

Tabákové společnosti obviní Wiganda z porušení smlouvy o mlčenlivosti. Žaloba je jen částí nevybíravého psychického nátlaku, kterému Wigand s pomocí reportéra Bergmana čelí. Ve svém přesvědčení vytrvá, i když se jeho život postupně rozpadá, přijde o majetek a manželka požádá o rozvod.

Stejně těžká zkouška ale čeká i na Lowella Bergmana. Když je pořad konečně připraven, zatrhnou jeho odvysílání šéfové televizní stanice, obávající se miliardové žaloby ze strany tabákových koncernů. Bergman se postaví za svého informátora a pustí se do nerovného, zdánlivě předem ztraceného boje o právo veřejnosti znát pravdu.

Na imdb.com 79 procent, totéž na csfd.cz: Sice precizní film, ale pro ty, pro něž nebyl Marlboro Man idolem, je tenhle boj proti monopolní špíně docela nuda.

Žánr: Drama / Thriller / Životopisný

Země původu: USA

Rok vzniku: 1999

Délka: 150 minut

Původní název: The Insider

Světová premiéra: 28. října 1999 – USA, Beverly Hills

Kinopremiéra v ČR: 17. února 2000

Režie: Michael Mann

Námět: Marie Brenner (článek The Man Who Knew Too Much)

Scénář: Michael Mann, Eric Roth

Produkce: Pieter Jan Brugge, Gusmano Cesaretti, Avi Kleinberger, Michael Mann, Kathleen M. Shea, Shlomo Urbach, Michael Waxman

Hudba: Pieter Bourke, Lisa Gerrard

Kamera: Dante Spinotti

Střih: William Goldenberg, David Rosenbloom, Paul Rubell

Kostýmy: Anna B. Sheppard

Společnost: Blue Lion Entertainment / Forward Pass / Kaitz Productions / Mann-Roth Productions / Spyglass Entertainment / Touchstone Pictures

Natáčeno: Abaco Island, Bahamy / Baka El Garbia, Izrael / Berkeley, Kalifornie, USA / Big Bear Lake, Big Bear Valley, San Bernardino National Forest, Kalifornie, USA / Big Bear Valley, San Bernardino National Forest, Kalifornie, USA / Jeffersonville, Indiana, USA / John Wayne Airport – 18601 Airport Way, Santa Ana, Kalifornie, USA / Los Angeles, Kalifornie, USA / Louisville, Kentucky, USA / Mobile, Alabama, USA / New York City, New York, USA / Pascagoula, Mississippi, USA / San Francisco, Kalifornie, USA / Seelbach Hotel – 500 Fourth Avenue, Louisville, Kentucky, USA / Um El Fahm, Izrael

Hrají: Al Pacino (Lowell Bergman), Russell Crowe (Jeffrey Wigand), Christopher Plummer (Mike Wallace), Diane Venora (Liane Wigandová), Philip Baker Hall (Don Hewitt), Lindsay Crouse (Sharon Tillerová), Debi Mazar (Debbie De Lucaová), Stephen Tobolowsky (Eric Kluster), Colm Feore (Richard Scruggs), Bruce McGill (Ron Motley), Gina Gershon (Helen Caperelliová), Michael Gambon (Thomas Sandefur), Rip Torn (John Scanlon), Lynne Thigpen (paní Williamsová), Hallie Kate Eisenberg (Barbara Wigandová), Michael Paul Chan (kameraman Norman), Linda Hart (paní Wigandová), Robert Harper (Mark Stern), Nestor Serrano (agent FBI Robertson), Pete Hamill (reportér NY Times), Wings Hauser (právník tabákových společností), Cliff Curtis (šejk Fadlallah), Renee Olstead (Deborah Wigandová), Michael Moore (Michael Moore), Gary Sandy (Sandefursův právník), Willie C. Carpenter (John Harris), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, 2.0 česky, 5.1 francouzsky, 5.1 maďarsky, 5.1 španělsky

Titulky: anglicky, bulharsky, francouzsky, holandsky, chorvatsky, maďarsky, polsky, řecky, slovinsky, španělsky

Obraz: barevný PAL 16:9 (2,35:1)

Bonus: Osobní komentáře herců a tvůrců