Filmexport Home Video – Tam na konečné

Společnost Filmexport Home Video se rozhodla poslat do trafik další novinku, která nakonec nabrala zpoždění. Leč ve středu 18. prosince 2013 bude za 149,- Kč konečně ke koupi mozaika osudů obyvatel jednoho pražského činžáku na konečné stanici tramvaje Tam na konečné. Obraz každodenního života lidí na pražské periferii natočený režisérskou dvojicí Kadár – Klos.

Civilně natočené dílo, ovlivněné italským neorealismem, vyprávějící příběhy několika obyčejných lidí, kteří se ocitli v složité životní situaci. Jeden z prvních společných filmů proslulé režisérské dvojice Ján Kadár – Elmar Klos, natočený podle scénáře Ludvíka Aškenazyho.

Na konečné tramvaje v domě Na Smyčce prožívají nájemníci své obyčejné životy. Studentka Olina se sblíží s Martincem, novým podnájemníkem bezdětných manželů Kovandových. Stará paní Malá pečuje po smrti své dcery o malou Haničku, neboť otec dívky je opilec a není schopen se o dítě postarat. Maruna, jejíž manžel je právě ve vězení, je uzavřená a o přátelství moc nestojí.

Olina je s Martincem šťastná až do doby, kdy otěhotní. Ukáže se, že Martinec je povrchní člověk, Olinu přesvědčuje o nutnosti potratu. Ta se však v poslední chvíli vzpamatuje a rozhodne se pro osud svobodné matky. Martinec se odstěhuje. Paní Malá náhle zemře, Haničku si k sobě rádi vezmou Kovandovi. Musí ji nakrátko vydat jejímu otci Peštovi. Ale když se mu ztratí, vrátí se Hanička ke Kovandovům.

Na Silvestra si obyvatelé přejí všechno nejlepší, Olina tráví večer s opuštěnou Marunou. Kolem půlnoci veze Pešta Haničce dávno slíbenou panenku. Zastávka je však posunuta a Pešta se vrací tramvají zpátky. Zamrzlým oknem se dívá na dům Na Smyčce, kde žijí lidé se svými radostmi a smutky.

Na csfd.cz 75 procent: Na svou dobu netypický a kvalitní film s civilními hereckými výkony, .

Zadní strana 

Žánr: Drama

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1957

Délka: 98 minut

Kinopremiéra v ČR: 20. prosince 1957

Režie: Ján Kadár, Elmar Klos

Pomocná režie: Štěpán Skalský

Asistent režie: Lenka Němečková

Námět: Ludvík Aškenazy

Scénář: Ludvík Aškenazy

Technický scénář: Ján Kadár, Elmar Klos

Produkce: Gustav Rohan, Antonín Kubový

Hudba: Zdeněk Liška

Kamera: Rudolf Stahl ml.

Asistent kamery: Bohumil Vodička, Eduard Jeřábek

Střih: Josef Dobřichovský

Zvuk: Milan R. Novotný

Kostýmy: Karel Postřehovský

Masky: Vladimír Černý

Architekt: Oldřich Bosák

Výtvarník: Stanislav Pavlík

Společnost: Filmové studio Barrandov, skupina: Feix – Daniel

Hrají: Eva Očenášová (studentka Olina / dabing Alena Kreuzmannová), Vladimír Ráž (magistr farmacie Karel Martinec), Martin Růžek (opilec Pešta), Jana Dítětová (ošetřovatelka Maruna), Karla Svobodová (Hanička, Peštova dcera), Marie Brožová (Kovandová, Martincova domácí), Vladimír Hlavatý (Kovanda, Martincův domácí), Anna Melíšková (domovnice Malá, Haniččina babička), Josef Kemr (Brzobohatý), Hana Čelková-Hegerová (Zuzana), Blažena Slavíčková (mlékařka), Radovan Lukavský (poručík SNB), Stella Zázvorková (maminka), Petr Haničinec (letec, Marunin nápadník), Věra Hanslíková (Kroupová), Jaroslav Rozsíval (staršina SNB), Emilie Urbanová-Jeřábková (babička), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: česky pro neslyšící, anglicky

Obraz: černobílý PAL DVD9 4:3

Bonus: komentáře k filmu: Ivan Klimeš (8 minut), Václav Macek (11 minut), Elmar Klos ml. (13 minut), bonusové filmy: Dobrodružství s nahým klukem (režie Jan Moravec, 22 minut, čb, 1964) / Než začne den (režie Pavel Mertl, 6 minut, čb, 1959), Součástí digipacku je informační brožura Národního filmového archivu k tomuto filmu.