Čtvrteční Blesk s DVD – Křižáci

V řadě Blesk nostalgie původně plánovaný titul (a na webových stránkách stále inzerovaný) Život je krásný byl podle všech dostupných informací nahrazen titulem Křižáci. Ve čtvrtek 13. března 2008 bychom tedy měli mít možnost za 42,– Kč pořídit tento polský historický velkofilm (šanci jsme měli již dříve).

Podkladem tohoto realizačně nejsložitějšího a finančně nejnákladnějšího díla polské kinematografie 60. let je stejnojmenný román klasika polské literatury Henryka Sienkiewicze, který se opírá o skutečné historické události přelomu 14. a 15. století, k nimž došlo v důsledku konfliktu mezi polským státem a řádem křižáků okupujících území na severu země, za vlády krále Vladislava Jagella a jeho spanilé královny Jadvigy. Je postavený hlavně na silné polské víře, která se v těch dobách rozšířila i na pohanskou Litvu.

Režisérovi Aleksanderu Fordovi se podařilo vynikajícím způsobem zachytit syrové ovzduší raného středověku, drsnost přírody a mravů, ale i milostné peripetie rytíře Zbyška a vznešenost rytířských turnajů. Divácký ohlas a úspěch této dvoudílné historické fresky vyvolal v Polsku v následujících letech zájem o adaptaci dalších Sienkiewiczových děl, k nimž patří i Potopa Jerzyho Hoffmana.

Žánr: Drama, historický, dobrodružný
Země původu: Polsko
Rok vzniku: 1960
Délka: 180 minut
Původní název: Krzyzacy
Světová premiéra: 15. července 1960
Režie: Aleksander Ford
Scénář: Aleksander Ford, Leon Kruczkowski, Henryk Sienkiewicz, Jerzy Stefan Stawinski
Produkce: Ryszard Barski, Zofia Budzinska, Józef Drzewicki, Boguslaw Kozakiewicz, Zygmunt Król, Franciszek Petersile, Jan Szymanski, Tadeusz Urbanowicz
Hudba: Kazimierz Serocki
Kamera: Mieczyslaw Jahoda
Hrají: Urszula Modrzynska (Jagienka), Grazyna Staniszewská (Danusia), Andrzej Szalawski (Jurand of Spychów/Jurand ze Spychova), Henryk Borowski (Siegfried de Löwe), Aleksander Fogiel (Macko of Bogdaniec/Matěj z Bohdnace), Mieczyslaw Kalenik (Zbyszko of Bogdaniec/Zbyšek z Bohdance), Emil Karewicz (král Wladyslaw Jagiello/ Ladislav Jagelonský), Tadeusz Kosudarski (Rotgier), Lucyna Winnicka (vévodkyně Anna Danuta), Tadeusz Bialoszczynski (vévoda Janusz I Mazowiecki), Mieczyslaw Voit (Kuno von Liechtenstein), Janusz Strachocki (Konrad von Jungingen), Stanislaw Jasiukiewicz (Ulrich von Jungingen), Leon Niemczyk (Fulko de Lorche), Zbigniew Skowronski (Tolima), Mieczyslaw Stoor (Hlava), Wlodzimierz Skoczylas (Sanderus), Seweryn Butrym (Count Wende), Barbara Horawianka (Teutonic Maid), Ludwik Benoit (Mikolaj of Dlugolas)

Údaje o DVD:
Zvuk: Dolby Digital 2.0 polsky, česky
Titulky: české
Obraz: 16:9 (o českém vydání na DVD ale údajně platí, že obraz je na něm oříznut z původních 2.35:1 na místy nekoukatelných 1.78:1, po digitální restauraci zde není ani památka, film je v nepříliš kvalitně provedeném MPEGu, s mnoha obrazovými kazy a vadami, nevygumovanými prolínačkami a slepkami – tak uvidíme)
Bonus: nejspíš žádný

Příbuzné texty:
• DVD ze čtvrtečního Blesku