Blesk – Jak básníci přicházejí o iluze

V úterý 12. února 2008 vychází v DVD edici „Blesk pro radost“ legendární česká komedie Jak básníci přicházejí o iluze. Cena 42,– Kč.

Ve filmu Jak básníci přicházejí o iluze se stali z obou hrdinů úspěšné komedie Jak svět přichází o básníky vysokoškoláci. Kendy studuje režii na FAMU, Štěpán je studentem medicíny, potýkající se se zdánlivě nepřekonatelnou zkouškou z anatomie a s dobýváním vysněné dívky Marcely, která nastupuje na místo zbožňované Borůvky z prvního dílu. Zatímco studijní výsledky se po úmorné dřině dostaví, s láskou je to horší: Štěpán sice získá dívčinu přízeň, ale vzápětí ji spatří v náručí nesympatického soka. Ztrácí tak iluze, ale už ví, že „na každém konci je pěkné to, že něco jiného začíná…“

jak_basnici_prichazeji_o_iluze_01_dvd

jak_basnici_prichazeji_o_iluze_02_dvd

jak_basnici_prichazeji_o_iluze_03_dvd

jak_basnici_prichazeji_o_iluze_04_dvd

jak_basnici_prichazeji_o_iluze_05_dvd

jak_basnici_prichazeji_o_iluze_06_dvd

jak_basnici_prichazeji_o_iluze_07_dvd

Film původně nebyl oficiálně plánován jako pokračování, ale byl natáčen pod pracovním názvem Jak se máte, doktore? Teprve po natočení filmu při dokončovacích pracech mohl být změněn titul na Jak básníci přicházejí o iluze. Logickým vývojem děje bylo, že odmaturovaní hrdinové prvního dílu přejdou na vysokou školu. Protože L. Pecháček, autor námětu, byl sám absolventem lékařské fakulty, a také syn režiséra Kleina v té době studoval medicínu, odehrává se převážná část děje právě v prostředí lékařské fakulty. Štěpánův souputník Kendy se pak dostává na FAMU, což je opět reflexí na studentská léta samotného režiséra D. Kleina.

Prostředí vysokoškolského života je bohatým zdrojem různých recesistických nápadů, legrácek a vylomenin, a to snad ještě více než prostředí střední školy, které bylo popisováno v díle předchozím. Jako partnerka pro Štěpána byla vybrána neherečka ze Slovenska, jejíž fotografii zahlédl režisér Klein na titulní straně časopisu Dievča, Adriana Tarábková.

Zajímavým zpestřením děje byla postava černošského studenta Mirečka, kterého si zahrál absolvent režisérského rychlokursu FAMU Josef Dielle. Ve filmu dojde také ke scéně, kdy jedna ze studentek na pitevně omdlí a upadne. K této situaci došlo i při natáčení na pitevně, kdy omdlela jedna z účinkujících komparsistek. Byla to známá modelka Adriana Sklenaříková, která tehdy studovala medicínu, a i v současnosti herecky spolupracuje s režisérem D. Kleinem.

Film Jak básníci přicházejí o iluze je film, který čerpá z velké části z medicínského prostředí. Jak v samotném filmu zazní, medicína je veselá věda o smutných věcech. Tento rozměr se podařilo přenést i do filmu, film odráží mnoho skutečných situací ze života studentů té doby, takže podobně jako první díl měl poměrně dobrý divácký ohlas.

Zadní strana

Žánr: Komedie

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1984

Délka: 98 minut (1:37:45)

Režie: Dušan Klein

Asistent režie: Zdeněk Fiala

Pomocná režie: Milan Klacek

Námět: Ladislav Pecháček, Dušan Klein

Scénář: Ladislav Pecháček, Dušan Klein

Dramaturgie: Josef Šilhavý

Produkce: Jiří Zika, Václav Veruněk, Bohdan Kysil

Kamera: Josef Vaniš

Druhá kamera: Václav Helliman

Hudba: Zdeněk Marat

Střih: Jiří Brožek

Zvuk: Alexandr Vrbata

Architekt: Bohumil Nový

Kostýmy: Jana Zbořilová

Masky: František Příhoda

Výtvarná spolupráce: Adolf Born

Animace: Josef Doubrava

Zpívá: Václav Neckář a skupina Bacily

Texty písní: Petr Markov, Ladislav Pecháček

Hrají:  Pavel Kříž (student medicíny Štěpán Šafránek), David Matásek (student FAMU Marek zvaný Kendy), Adriana Tarábková (žákyňka Markéta zvaná Jeskyňka), Joseph Dielle (student medicíny Numira Cassa Thombe zvaný Mireček), Václav Svoboda (student medicíny Venoš Pastyřík), Karel Roden (student medicíny Honza), Míla Myslíková (švadlena Šafránková, Štěpánova matka), Josef Somr (profesor chemie Ječmen), František Filipovský (důchodce Valerián Adolf), Eva Jeníčková (studentka Vendulka zvaná Utěšitelka), Oskar Gottlieb (kapelník Bedřich), Jan Přeučil (docent anatomie Sejkora), Leoš Suchařípa (profesor anatomie Solferin), Zdeněk Svěrák (docent katedry duševní hygieny Miloslav Zajíc), Akram Staněk (student Masařík), Lucie Juřičková (Saša, dcera vlivného muže), Zdeněk Martínek (vrátný na koleji Janatka), Jiří Štěpnička (MUDr. Fast), Michaela Dolinová (studentka Eva), Zuzana Fišárková (Jaklová), Adolf Filip (Kendyho otec), Alena Kreuzmannová (doručovatelka), Ondřej Vetchý (student Karabec), Zdena Sajfertová (Květa, Bedřichova žena), Antonín Kramerius (Pěnkava), Karel Koloušek (zřízenec), Viktor Maurer (profesor organiky a biochemie Hemann Con), Jiří Prager (barman), Zdeňka Rosolová (Kendyho matka), Petr Růžička (Kodeš), Hana Militká (blondýna), Jaroslav Vozáb (biolog), Ludvík Wolf (Horák), Rudolf Fleischer (Sášin otec), Olga Jungová (Sášina matka), Zdeněk Srstka (výčepní Karlík), Miroslav Středa (Jakl), Eva Vidlařová (ruštinářka), Stanislav Hájek (fyziolog docent Oldřich Musil), Z. Rozhoňová (Trunečková), Vlastimila Vlková (Masaříkova domácí), Karel Smrž (opilec v loubí), Arnošt Böhm (muž v restauraci), Slávka Hamouzová (kamelotka), Vladimír Hrabánek (parťák na nádraží), Pavel Chalupa (Kadlec), a další

Menu DVD

Údaje o DVD:

jak_basnici_prichazeji_o_iluze_kapitoly_1

jak_basnici_prichazeji_o_iluze_kapitoly_2

jak_basnici_prichazeji_o_iluze_kapitoly_3

jak_basnici_prichazeji_o_iluze_kapitoly_4

Zvuk: Dolby Digital 5.1, 2.0 česky

Titulky: česky, anglicky

Nastavení zvuku a titulků

Region: všechny

Obraz: 4:3, PAL, DVD5, barevný

Bonusy: filmografie, fotogalerie, rozhovory (Dušan Klein, Pavel Kříž, David Matásek), hra: Leffingellův psací stůl

jak_basnici_prichazeji_o_iluze_bonusy

jak_basnici_prichazeji_o_iluze_bonusy_filmografie

jak_basnici_prichazeji_o_iluze_bonusy_rozhovory