Blesk – Smrt jí sluší

Občas i motyka spustí, když nejvyšší dopustí. Většinou má člověk pocit, že se na lesklé placky dostává druhá a třetí liga, čest budiž výjimkám. Sice to zatím není ani Maratonec, ani Motýlek, ale i tak. Za jednu z takových světlejších chvilek považuji osobně páteční nabídku Blesku. Dne 19. června 2009 se za 49,- Kč měla objevit černá komedie Smrt jí sluší. Jenže jsem to nějak zakřikl a nebylo nic, prý snad v sobotu 20. června 2009.

Velmi černá americká komedie o vadách na kráse, o životě a smrti, nesmrtelnosti, i mnohém jiném. Všechny ženy chtějí být stále mladé. Pomoci jim k tomu může šílený manžel, který hledá elixír mládí. Co se stane, když se ale ten manžel zamiluje do jiné ženy? Začne zuřit manželka i milenka.

Začínáme v roce 1978, kdy si muzikálová diva a hvězdička showbussinesu Madelaine Ashtonová začne uvědomovat, že lidé, na rozdíl od plastikových hraček, stárnou. Odloudí své kamarádce Helen Sharpové, úspěšné nakladatelce, přítele – plastického chirurga Ernesta Menvilla. S obavami totiž pozoruje na své tváři první vrásky a věří, že jí doktor podobných starostí dokáže zbavit.

Helen Sharpová má s věčnou mladostí podobné problémy a navíc, když jí přepadne osobní krize, má tendenci nesnesitelně přibírat na váze. Sedm let poté co se Ernest a Madeline vzali, skončí k nepoznání ztloustlá Helen v blázinci, kde jí sice psycholožka dokáže pomoci, ovšem zcela jinak než čekala. Omylem totiž Helen přivede na myšlenku Madeline zavraždit. Než je vše připraveno tak, jak si Helen představuje, uplyne dalších sedm let. Mezitím se manželství Madeline zhroutí.

smrt_ji_slusi_01_dvd

smrt_ji_slusi_02_dvd

smrt_ji_slusi_03_dvd

smrt_ji_slusi_04_dvd

smrt_ji_slusi_05_dvd

smrt_ji_slusi_06_dvd

smrt_ji_slusi_07_dvd

smrt_ji_slusi_08_dvd

Zestárla a nenávidí celý svět, zatímco z Ernesta se stal alkoholik, jehož nejlepším přítelem je flaška whisky a který se živí jako úpravce mrtvol. Když dostane Madeline pozvánku na večírek u příležitosti vydání její knihy, chce vypadat co nejlépe a proto se rozhodne navštívit salón krásy. Tam jí však nemohou pomoci, dostane však adresu sekty, zabývající se omlazováním.

Na večírku se šokovaná mládím a krásou Helen rozhodne sektu navštívit. Tady jí okouzlující kněžka Lisle Van Ruhmann poskytne kouzelný nápoj, který vrací mládí a propůjčuje nesmrtelnost, současně však nabádá k opatrnosti, protože od chvíle jeho požití, je potřeba neustále dávat pozor na své tělo. Ať je zničeno sebevíc, stále totiž žije. Vzápětí po návratu domů se pohádá s Ernestem, který si ani nevšimne její nové krásy a během hádky spadne ze schodů a zlomí si vaz. Je však nesmrtelná a tak se brzy probere. Pochopí, že ji Helen chtěla zabít a tak sotva žena, přivolaná Ernestem přijede, zastřelí ji z brokovnice. Helen však také použila kouzelný nápoj a tak proti sobě stojí dvě nesmrtelné ženy ovšem se značně poškozenými těly. Nejprve se poperou, ale pak se usmíří. Uvědomí si, že budou potřebovat někoho, kdo bude o jejich těla pečovat a tím někým má být Ernest. Ten má však obou žen konečně dost…

Zadní strana

Žánr: Komedie / Mysteriozní

Země původu: USA / Argentina

Rok vzniku: 1992

Délka: 99 minut (1:39:07)

Světová premiéra: 31. července 1992 – USA

Původní název: Death Becomes Her / La Muerte le sienta bien

Režie: Robert Zemeckis

Scénář: Martin Donovan, David Koepp

Produkce: Steve Starkey, Robert Zemeckis

Hudba: Geoffrey Aymar, Alan Silvestri

Kamera: Dean Cundey

Společnost: Universal Pictures

Natáčeno: Bel Air, Los Angeles, Kalifornie, USA / Douglas Fairbanks Theatre – 432 W. 42nd Street, New York City, New York, USA / Greystone Park & Mansion – 905 Loma Vista Drive, Beverly Hills, Kalifornie, USA

Hrají: Meryl Streep (Madeline Ashtonová), Bruce Willis (Dr. Ernest Menville), Goldie Hawn (Helen Sharpová), Isabella Rossellini (Lisle Von Rhomanová), Ian Ogilvy (Chagall), Adam Storke (Dakota), Nancy Fish (Rose), Alaina Reed Hall (psycholožka), Michelle Johnson (Anna), Mary Ellen Trainor (Vivian Adamsová), William Frankfather (pan Franklin), a další

Menu DVD

Údaje o DVD:

Výběr kapitol

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky, česky

Titulky: česky napevno s anglickým zvukem

Nastavení zvuku a titulků

Obraz: barevný PAL DVD9 16:9 (1,85:1)

Bonus: žádný (plnohodnotné vydání mělo Poznámky produkce, Herci a filmoví tvůrci, Záběry z natáčení, Kinotrailer)