Muzeum Karla Zemana + Bontonfilm – Ukradená vzducholoď

O tom, jak dopadly bombastické plány Muzea Karla Zemana na vydávání DVD a následných BR, bylo popsáno mnoho prostoru a těžko k tomu dodat něco nového a objevného (hledejte třeba na Zóně). Pro nás bylo důležité to, že náklad velmi prudce spadl dolů a hlavně padlo rozhodnutí o nedistribuování dalších filmů prostřednictvím trafik. Takže disky, vydané za podpory společnosti Bontonfilm, měly být ke koupi v podstatě jen v muzeu a na e-shopech. Zřejmě ale i snížený náklad byl moc, protože disky s pořadovými čísly 4 a 5 se nakonec objevily u nás v marketu vedle rohlíků… Proto se mi podařilo nějaký ten měsíc po vydání za 129,- Kč koupit DVD Ukradená vzducholoď i u nás „na vsi“.

Z jubilejní výstavy až na exotický ostrov uprostřed oceánu.

Děj začíná na pražské Jubilejní výstavě roku 1891. Pět pražských kluků se schází na pražském Výstavišti, kde vidí fantastický zázrak – „řiditelnou“ vzducholoď podnikatele Findeyse. Kvůli reklamě nabízí chlapcům let zdarma, ale když se hlásí platící zájemci, chce je vyhnat. Kluci se nedají ze vzducholodi vypudit a najednou se ocitají nad městem. Po jejich odletu Findeys tvrdí, že mu chlapci loď ukradli i s patentem na výrobu nehořlavého plynu, který má velký význam zvláště pro armádu. Chlapci jsou proto obviněni v nepřítomnosti z velezrady.

ukradena_vzducholod_01_dvd

ukradena_vzducholod_02_dvd

Vzducholoď řiditelná není a pětice chlapců nejprve přelétne bezpečně celou Evropu, ale potom havaruje na neznámém ostrově uprostřed oceánu. Tady se usídlí v jeskyni kapitána Nema. Jakoubek napíše dopis o jejich záchraně a v láhvi jej hodí do moře. Jeho zpráva se dostane do rukou vojenských činitelů, kteří se domnívají, že jde o šifrované sdělení. Místo, kde se chlapci nacházejí, objeví bystrý novinář Marek a zorganizuje záchrannou výpravu.

ukradena_vzducholod_03_dvd

ukradena_vzducholod_04_dvd

Mezitím se chlapcům podaří opravit létací stroj a Jakoubek s ním odletí na pokusný let. U ostrova přistane loď, na jejíž palubě je bohatý pan Tenfield se svojí neteří Katkou. Chlapci jim pomohou zvítězit nad piráty v posádce. Jakoubek přivede záchrannou expedici a pětice zvídavých a statečných chlapců se vítězně vrací domů…

ukradena_vzducholod_05_dvd

ukradena_vzducholod_06_dvd

Romány francouzského spisovatele Julese Vernea zavádějí čtenáře nejen do fantastického světa vesmírných prostorů či v té době nereálných vynálezů, ale jeho hrdinové při svých cestách objevují i exotické kouty neznámých končin naší planety a nenápadně se přitom seznamují s užitečnými vědeckými disciplinami a obory. Verneovi hrdinové vždy straní pokroku a lidskosti. Fantastické vynálezy a přístroje u něj vždy slouží v první řadě prospěchu člověka a jeho velkým humanistickým ideálům…

ukradena_vzducholod_07_dvd

ukradena_vzducholod_08_dvd

Nečekané dobrodružství pěti pražských kluků mělo být první částí nerealizovaného pětidílného cyklu filmů pro mládež „Tajuplný svět Julese Vernea“.

Snímek z roku 1966 byl Zemanovým okouzlujícím návratem k verneovkám a vynálezům věku páry, a také jeho prvním širokoúhlým filmem. Zeman se inspiroval motivy secesních reklam či novinovými kolážemi a rozvinul přitom své zkušenosti z Vynálezu zkázy. Dílo obdrželo ceny na filmových festivalech v Teheránu, Rimini či Sorentu.

Na csfd.cz 84 procent: Romantické Bukovské dobrodružství opět prokazuje neuvvěřitelnou invenci Pana režiséra.

Zadní strana

Žánr: Dobrodružný / Rodinný / Fantasy

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1967

Délka: 89 minut (1:24:50)

Kinopremiéra v ČR: 28. dubna 1967

Režie: Karel Zeman

Asistent režie: Karel Kovář, Zdenka Barochová

Pomocná režie: Milan Vácha

Námět: Jules Verne (román Dva roky prázdnin – Deux ans de vacances, 1888)

Scénář: Radovan Krátký, Karel Zeman

Technický scénář: Karel Zeman

Produkce: Petr Čapek

Vedoucí výroby trikové části: Zdeněk Stibor

Zástupci vedoucího výroby: Václav Dobeš, Dana Dubová, Jindřich Dvořák

Hudba: Jan Novák

Kamera: Josef Novotný, Bohuslav Pikhart

Druhá kamera: Miroslav Sinkule

Střih: Jan Chaloupek

Zvuk: František Strangmüller

Kostýmy: Jan Kropáček, (Marie Beránková)

Masky: Vladimír Černý, (Jaroslav Čermák, Karel Konrád)

Výprava: František Straka

Architekt: Jaroslav Krška, Zdeněk Ostrčil

Výtvarník: Karel Zeman

Triky: Arnošt Kupčík, František Krčmář, Josef Zeman

Skript: Zdenka Barochová

Odborný poradce: Jan Čep

Spolupráce: Jana Cunderlová, Josef Valušiak, Jana Šimůnková, Jindřich Goetz

Společnost: Filmové studio Barrandov / Filmové studio Gottwaldov, tvůrčí skupina: Erich Švabík – Jan Procházka

Hrají: Michal Pospíšil (Jakoubek Kurka), Hanuš „Jan“ Bor (Tomáš Dufek), Jan Čížek (Martin Král), Josef Stráník (Petr Málek), Jan Malát (Pavel Málek), Jitka Zelenohorská (Katka Tenfieldová), Čestmír Řanda (majitel vzducholodi profesor Findeys), Stanislav Šimek (redaktor Marek Ardan – hlas redaktora Jan Tříska), Josef Větrovec (kapitán lodi), Jan Teplý (pirát Walstone), Rudolf Deyl ml. (Tenfield, Katčin strýc), Jana Sedlmajerová (sekretářka Renata), Václav Babka (kormidelník Evans – hlas Jaroslav Moučka), Věra Macků (zpěvačka Marie Králová, Martinova matka), Josef Haukvic (Forbes), Marie Brožová (Jakoubkova babička), Milan Neděla (pirát), Miloš Nesvadba (pirát), Josef Hlinomaz (pirát), Miloslav Holub (prokurátor Dufek, otec Tomáše), Eva Kubešová (Dufkova žena, matka Tomáše), František Filipovský (soudce), Václav Švec (kapitán Nemo – hlas kapitána Zdeněk Štěpánek), Eduard Kohout (generál), Zdeněk Dítě (plukovník), Ladislav Navrátil (švec Kurka, Jakoubkův otec), Václav Trégl (šéfredaktor Světozoru), Jaroslav Štercl (policejní komisař), Karel Effa (Gustav, agent č.13), Zdeněk Braunschläger (zamaskovaný agent č.13), Miroslav Homola (velitel štábu – hlas velitele František Hanus), Antonín Soukup (starý námořník – hlas starého námořníka Oldřich Musil), Václav Wasserman (admirál), Štěpánka Řeháková (komorná u Dufkových), Jan Kraus (kamelot), Jaroslav Mareš (komediant Málek, otec Petra a Pavla), Táňa Blažejová (tanečnice), A. Kvapilová (tanečnice), J. Lipovská (tanečnice), Dagmar Veselá (tanečnice), Václav Podhorský (námořník), Vladimír Linka (policista), Zdeněk Skalický (novinář), Willy Kuk-Znamínko (číšník), Štěpán Novotný (dubl), Jiří Kasík (dubl), Jaroslav Klenot (dubl), Ludvík Wolf (dubl), Karel Vítek (dubl), Jiří Svárovský (dubl), a další

Lokalizace DVD

Reklamní spot na Muzeum Karla Zemana na začátku DVD

Menu DVD
Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: česky, anglicky

Volba titulků

 

Obraz: barevný PAL DVD9 16:9

Bonus:

Zrození filmové legendy

Legenda pokračuje

Životní příběh

Filmografie Karla Zemana 

Muzeum Karla Zemana

Měsíční zem (Clarinet Factory)

Cesta za Karlem Zemanem (Clarinet Factory 5.1 mix)

Bonusová výbava DVD