Filmexport Home Video – Synové hor

Ve středu 2. dubna 2014 přichází společnost Filmexport Home Video za 99,- Kč s další novinkou pamětnického žánru, ke koupi bude DVD Synové hor. Životopisné drama ze sportovního prostředí natočené podle skutečné události.

Hlavními hrdiny příběhu jsou nadšený lyžař Bohumil Hanč a jeho dobrý přítel Václav Vrbata, kteří zahynuli v Krkonoších v roce 1913 při mezinárodním závodě. Toho osudného dne se nečekaně zhoršilo počasí. Silná vichřice zahalila okolí a vzala s sebou dva lidské životy. Tato tragická událost vedla k založení záchranných služeb, od roku 1935 Horské službě v Krkonoších.

Obětavý pokus Václava Vrbaty o záchranu kamaráda si každý rok připomínáme 24. března, kdy slavíme Den Horské služby. Ve filmu hraje starého lesníka skutečný účastník tohoto neblaze proslulého závodu Emerich Rath, který tehdy našel vysíleného Hanče a snažil se ho také zachránit; sám se stal málem třetí obětí.

Lyžařský sport prožíval už v dobách svých začátků slavné okamžiky i tragické chvíle.

O Velikonocích roku 1912 vyhrál mezinárodní závody v běhu na lyžích na padesát kilometrů český závodník, tkadlec Bohumil Hanč. Rád by se oženil s milovanou Slávkou a kupuje proto na splátky od faktora Krause polorozpadlou chalupu. Ručitele mu dělá věrný přítel Václav Vrbata. Hanč je původně zedník a podaří se mu s pomocí kamarádů dát stavení do pořádku. Novomanželé jsou šťastni, tíží je však dluh u Krause, ale i ten se jim nakonec podaří zaplatit. Je rok 1913, Slávka čeká dítě a Bohumil jí slíbí, že nechá závodění. Předtím se chce naposledy zúčastnit mezinárodní soutěže. Závod je zahájen za krásného počasí, zanedlouho se ale zvedá prudký vítr a účastníci začnou odstupovat. Padne hustá mlha a teplota prudce klesá. Hanč, který nezaslechl zprávu o přerušení závodu, je na trati sám. Věrný přítel Vrbata na něho počká a dá mu kabát, čepici a šálu. Oba muži však zabloudí a ve vichřici zahynou nedaleko od sebe. Mohyla postavená na Zlatém návrší v Krkonoších připomíná jejich obětavé přátelství.

Snímek spadá mezi pozdní pokusy inovovat ideologicky zatížené životopisné příběhy, avšak vinou inscenační i vypravěčské neobratnosti vznikla jen plakátová historka o nerozborném přátelství dvou lyžařů i jejich uvědomělosti.

Na csfd.cz 73 procent: Tragédie českého sportu v poctivém zpracování.

Žánr: Drama

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1956

Délka: 82 minut

Kinopremiéra v ČR: 21. prosince 1956

Režie: Čeněk Duba

Pomocná režie: Jindřich Polák

Námět: František Kožík (povídka Synové hor)

Scénář: František Kožík, Čeněk Duba

Produkce: Rudolf Hájek

Hudba: Jiří Šust

Kamera: Josef Střecha

Druhá kamera: Jaromír Holpuch

Asistent kamery: Vojtěch Kuthan, Bedřich Baťka

Střih: Antonín Zelenka, Jan Chaloupek

Zvuk: Jiří Pavlík

Kostýmy: Jaromír Lauda

Masky: Gustav Hrdlička, Ladislav Bacílek

Architekt: Karel Černý

Odborný poradce: Bohuslav Sýkora, Emerich Rath

Spolupráce: členové Horské služby Krkonoše

Společnost: Studio hraných filmů, skupina Šmída – Kabelík

Hrají: Radovan Lukavský (komentář), Josef Bek (tkadlec a zedník Bohumil Hanč), Svatava Hubeňáková (Jaroslava, Hančova žena), Jiří Vala (Václav Vrbata, Hančův přítel), Jaroslav Vojta (učitel Josef Buchar), Vladimír Řepa (faktor Kraus), Miloš Nesvadba (Feistauer), Miroslav Polach (Jarolímek, Hančův přítel), Jaroslav Rozsíval (inženýr Fišer), Vladimír Hlavatý (Kynčl), Miroslav Homola (Sepl), Emerich Rath (hajný Lenz), J.O. Martin (Hančův otec), Robert Vrchota (německý závodník Bartel), Otakar Brousek (člen záchranného mužstva Rath), Josef Koza (Kalenda), Karel Pavlík (dr.Vajna), Jaroslav Cmíral (dr.Šimer), Libuše Pešková (Růženka), Jarmila Kurandová (Vrbatova matka), Anna Matějková (Anna), Theodor Pištěk (Havelka), Eman Fiala (Smetáček), Karel Effa (fotograf), Jaroslav Růža (Scheiner), František Hanus (závodník), Jiří Kašpar (závodník), Jaroslav Materna (závodník), Jiří Novotný (závodník), Jan Hrabě (závodník), Svatopluk Matyáš (závodník), Karlička Nováková (dítě), Miroslav Jarouš (dítě), Pavel Janeček (dítě), Petr Hartl (dítě), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: česky pro neslyšící

Obraz: černobílý PAL 4:3

Bonus: žádný