Filmexport Home Video – Májové hvězdy

Ve středu 14. května 2014 společnost Filmexport Home Video nabídne za 99,- Kč DVD s filmem Májové hvězdy, který se už objevil v nabídce Levných knih v zaniklé ediční řadě Filmy patří lidu. Československo-sovětský povídkový film z posledních dnů války, natočený podle knihy a scénáře L. Aškenazyho.

Něžný, nenucený, nadčasový lyrický film o obyčejných lidech natočený podle povídek Ludvíka Aškenazyho

Čtyři drobné příběhy obyčejných lidí z konce války se odehrávají v květnu roku 1945, kdy obyvatelé vítají osvoboditelskou armádu a prožívají své drobné příběhy. První vypráví o unaveném sovětském generálovi, který odpočívá v domku venkovských rodičů a konfrontuje své válečné zážitky s naivním, a přesto „pravdivým“ chápáním čtyřletého chlapce Dušana, jenž v něm vzbudí bolestné vzpomínky na ženu a děti, o které přišel během války. Generál Dušanovi dal před odjezdem na památku svoji vojenskou kožešinovou čepici.

Druhá je o jemné lásce, která se zrodí mezi přitažlivým velitelem ženijní jednotky poručíkem Rukavičkinem a venkovskou učitelkou Janou. Nadějný milostný vztah hned v jeho zárodku zmaří tak banální okolnost, jakou je setřená školní tabule.

Třetí povídka je věnována postavě pana Nováka, který se navrátil z koncentračního tábora v Osvětimi. Zjistí ale, že jeho byt na Malé Straně obsadil fanatický německý ostřelovač. Jeden ze sovětských vojáků ho zneškodní, ale svůj čin zaplatí životem.

Poslední příběh je o ukrajinském vojákovi, který se snaží přemluvit řidiče, aby ho pustil k řízení první poválečné tramvaje.

Lyricky laděné povídky jsou citlivě spojeny v celek a ačkoli na sebe v knize nenavazují, ve filmu se je podařilo spojit skrz náhodné setkávání a míjení jednotlivých postav. Pozadu nezůstávají ani herecké výkony, které působí opravdově. Film patří k nejzdařilejším koprodukcím naší filmové historie vůbec.

Autor povídkové knihy Květnové hvězdy a scenárista filmu Ludvík Aškenazy dokonale zúročil svůj smysl pro ztvárnění silných emotivních prožitků prostřednictvím zdánlivě bezvýznamných drobností. Snímek nepropaguje myšlenky komunistického režimu; v souladu s dobovou ideologií ovšem ukazuje příslušníky sovětské armády pouze v tom nejlepším světle a zdůrazňuje oficiální „přátelství“ dnes již rozpadlých státních subjektů, Československa a Sovětského svazu. Ironií osudu je, že jméno Ludvíka Aškenazyho bylo za normalizace z kopií filmu vystřiženo: autor totiž emigroval do tehdejšího Západního Německa poté, co roku 1968 do Československa vtrhla vojska Varšavské smlouvy se sovětskou armádou v čele.

Na csfd.cz 60 procent: Zdařilý a citlivý film, takřka bez politiky a války.

Žánr: Válečný

Země původu: Československo / SSSR

Rok vzniku: 1959

Délka: 90 minut

Alternativní název: Майские звёзды

Kinopremiéra v ČR: 8. května 1959

Režie: Stanislav Rostockij

Pomocná režie: Stanislav Strnad

Asistent režie: Viktor Karásek, Libuše Pražáková

Námět: Ludvík Aškenazy (povídky (Dušan a generál, Jiskra, Byt v podkroví, Cibulka)

Scénář: Ludvík Aškenazy

Technický scénář: Stanislav Rostockij

Produkce: Ladislav Terš, Vladimír Berenštejn, Petr Čapek, Mark Ružanskij

Hudba: Kirill Molčanov

Kamera: Vjačeslav Šumskij, Václav Huňka

Asistent kamery: Boris Šiškin

Střih: Jaromír Janáček, Jevgenija Abdirkina

Zvuk: Adolf Nacházel

Kostýmy: Ondrej Brezovský, Alexandr Kolosov

Masky: Karel Marek, Alexej Smirnov

Architekt: Chrudoš Uher

Výtvarník: František Zajíček, Karel Baštýř

Spolupráce: Jan Kňákal

Společnost: Filmové studio Barrandov, skupina Feix – Daniel / Kinostudija im.M.Gorkogo

Hrají: Alexandr Chanov (generál), Míša Staninec (Dušan), Jana Dítětová (Dušanova matka), Zdeněk Dítě (Dušanův otec), Jana Brejchová (učitelka Jana), Ladislav Pešek (řídící učitel), Vjačeslav Tichonov (poručík Andrej Rukavičkin), Michail Pugovkin (staršina), Miloš Nedbal (bývalý vězeň Novák), Leonid Bykov (tankista Aljoša), Nikolaj Krjučkov (sovětský seržant, bývalý tramvaják), František Kreuzmann (řidič tramvaje), Ota Motyčka (průvodčí), Marta Májová (stařenka), Jurij Bělov (pobočník), Nikolaj Dovženko (sovětský voják), Oleg Golubickij (sovětský voják), Leonid Čubarov (sovětský voják), František Vnouček (majitel domu), Marie Nademlejnská (sousedka pana Nováka), Marie Ježková (Bradáčová, Novákova sousedka), Věra Kalendová (domovnice), Vladimír Klemens (listonoš), Heda Marková (žena v černém), Bohuš Rendl (domovník), Václav Trégl (koktavý muž v tramvaji), Karel Effa (montér), Josef Šidlichovský (montér), Jiřina Bohdalová (dívka v tramvaji), Bohuslav Kupšovský (kněz), Jiřina Bílá (žena s kočárkem), Svatopluk Majer (řezník), Lubomír Kostelka (gardista), Jiří Vondrovič (muž s rádiovkou v tramvaji), Valentin Knor (muž v tramvaji), Valentin Zubkov (sovětský voják), Mirko Čech, a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: česky pro neslyšící

Obraz: černobílý PAL DVD5 4:3

Bonus: žádný