Magic Box – O Sazinkovi

Dalším večerníčkem České televize, nabízeným společností Magic Box v neděli 8. listopadu 2015, je za 149,- Kč seriál O Sazinkovi.

Animovaný kreslený večerníček pro nejmenší diváky o příhodách malého kouzelného chlapečka – kominíčka Sazinky, který vznikl v roce 1976. A co takový malý kominíček dělá?

Každé ráno vyjde ze svého domečku na střeše, vyleze po žebříku ke sluníčku a očistí jej. Pak vzbudí plechového kohouta, rozežene mraky – tak vypadá jeho ráno. A střechy a vůbec výšky, to je jeho. Nikdy nespadne a všude se dostane včas, protože na cylindru má vrtulku, takže může létat.

o_sazinkovi_01

o_sazinkovi_02

o_sazinkovi_03

o_sazinkovi_04

Sazinka je malý kouzelný kominíček, který má za komínem starého domu postavený svůj domeček, ve kterém bydlí. Sazinka každé ráno vyjde ze svého domečku na střeše, vyleze po žebříku ke sluníčku a očistí je. Pak vzbudí plechového kohouta a rozežene mraky. Střechy a vůbec výšky, to je jeho. Nikdy nespadne a všude se dostane včas, protože má velmi zvláštní cylindr, na kterém má vrtulku, takže může létat.

Jednou večer hrál Sazinka ve svém domečku na housle, když ho vyrušil nějaký hluk. Podíval se ven a tam houf koček uspával jednoho kocoura. Sazinka proto zavřel okno a šel spát. Ráno čistil komíny a viděl, jak dala holčička do okna klec s ptáčkem. Ptáček začal krásně zpívat a k němu se slétli další ptáčci a všichni krásně zpívali. Jen jednomu jejich zpěv vadil – kocourovi.

Ten kvůli jejich zpěvu nemohl spát, a tak se vydal na nebohého ptáčka. Otevřel jeho klec a chtěl ho chytit. Ptáček ale uletěl. Když holčička uviděla prázdnou klec, začala plakat. Sazinka, aby ji utišil, šel do domečku pro housličky a začal hrát. Hrál krásně a opět se k němu slétli ptáčci, kteří začali zpívat. To se ale opět nelíbilo kocourovi, který se vydal na Sazinku.

Sazinka byl ale chytrý, a tak nechal housle v kleci. Kocour chtěl housle chytit, ale vůbec mu to nešlo. Byl už skoro celý v kleci, když Sazinka vyskočil a kocoura do klece zavřel. Potom začal hrát na housličky a přiletěl i ztracený ptáček, kterého kocour vylekal. Kocour prosil, aby ho Sazinka pustil. Sazinka ho nakonec pustil, protože už kocoura vytrestal dost.

Epizody:

Sazinka se představuje

Jak Sazinka obětoval cylindříček

Jak Sazinka s dětmi chytal zloděje

Co zavinil namalovaný panák

Sazinka a červený kohoutek

Jak znovu chytili zloděje Lumpadeje

Sazinka a nezbedný kluk

Sazinka a Hubeňourek

O dvou neposlušných hvězdičkách

Jak Sazinka vytrestal kocoura

O rozpustilém mráčku

Sazinka a Venda Kazisvět

Jak si chtěl Sazinka odpočinout

Na csfd.cz 59 procent: Slabší kus, není to nějak ono.

Zadní strana

Žánr: Animovaný / Pohádka / Dětský

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1976

Délka: 86 minut

Režie: Václav Bedřich

Námět: Pavel Teisinger

Scénář: Pavel Teisinger

Technický scénář: Václav Bedřich

Dramaturgie: I. Povejšilová

Výroba: Z. Deitchová

Hudba: Jiří Kolafa

Kamera: Daniela Olejníčková, Jaroslav Forman, Emil Strakoň

Výtvarník: Eva Šedivá

Animace: J. Blagoevová, R. Brožková, A. Bureš, L. Čihařová, I. Jandová, V. Kudrnová

Střih: J. Pěčová

Zvuk: ing. B. Astrug

Společnost: Krátký film – studio Bratři v triku, filmové laboratoře Barrandov / Československá televize Praha

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 beze slov

Titulky: žádné

Obraz: barevný PAL DVD5 4:3

Bonus: žádný