Magic Box – Laputa

Společnost Magic Box ve čtvrtek 10. března 2016 nabídne za 199,- Kč zástupce domácí kinematografie, drama Laputa. Co s životem na ostrově, kterému hrozí záchrana?

Laputa je ostrov sám pro sebe. Johanka na něm trčí a neví, co se sebou dál…

Sedmadvacetiletá Johanka tráví veškerý čas ve své kavárně Laputa. Má tolik možností, jak prožít svůj život. Přesto jí tato svoboda přináší pocit úzkosti a osamocení.

Kavárna Laputa je pro ostatní místem, kam přicházejí a zase odcházejí. Vydávají se žít své životy. Johančina sestra odjíždí s básníkem Mikim do Turecka. Felix, Johančina dávná láska se tu jen zastaví a zas odlétá na cesty. Merlot je štamgast, Johanku má rád a spává s ní. Jenže kromě ní taky s dalším milionem holek.

Marnost na Johanku vykukuje z každého půllitru. Jako by se v její kavárně, kterou vybudovala, scházeli lidé, kteří umějí žít naplno. Každý s nějakým nápadem, potřebou nebo svým sobectvím. Johanka je všech a se všemi, a přece je sama a v nejistotě. Co si má počít v děsivě velkém prostoru dospělého života? Stačí jí její ostrov? Stačí si ona sama k pocitu úplnosti? Ke štěstí?

laputa_01

laputa_02

laputa_03

laputa_04

Jinými slovy:

Tereza Voříšková exceluje v novém českém filmu.

Johanka je mladá žena, která si zařídila kavárnu s názvem Laputa, která – jako stejnojmenný létající ostrov z knihy Gulliverovy cesty – je jejím ostrovem. Johanka má velké pochopením pro ty, které chce mít ráda. Těch, kteří se o její účast ucházejí, je celá řada. Básník Miki; bezprostřední, ale do sebe zahleděný Merlot; truhlář a utajený sochař, otec mladé rodiny a strážce bezpečí Šimon; muzikou nadšený a sexem zmatený Kokos; utopista Tony. A dívky – Andy, která si nedělá starosti se svou postavou, a Bára, která by ráda zpívala, ač neumí.

Jako by se v Johančině kavárně, kterou zbudovala a vede, scházely v postavách přátel obrazy generace. Každý s nějakým svým nápadem a s nějakou svou potřebou a s nějakým svým sobectvím. Johanka je všech a se všemi, a přece je sama a v nejistotě. Stačí jí její ostrov, stačí si ona sama k pocitu úplnosti? Ke štěstí? Ani rodina, matka a babička, ani její zrcadlová a zcela jiná sestra Niko to za ni nevyřeší. Snad vracející se láska Felix, který umí přemalovat stěny, sehrát kapelu a zase zmizet? Před Johankou je bezbřehý prostor dospělého života a Johanka zkoumá, co si v něm počít.

Na csfd.cz 48 procent: Bezradné bloudění bez příběhu a myšlenky. Artový pokus, vhodný maximálně pro televizní pozdní večer, nezachrání ani Tereza Voříšková, která nemá co hrát.

Zadní strana

Žánr: Drama / Romantický

Země původu: Česká republika

Rok vzniku: 2015

Kinopremiéra v ČR: 8. října 2015

Délka: 89 minut

Režie: Jakub Šmíd

Asistent režie: Ondřej Hartl

Pomocná režie: Václav S. Sadílek

Scénář: Lucie Bokšteflová

Dramaturg: Lubor Dohnal, Kristián Suda

Produkce: Viktor Schwarcz, Veronika Schwarczová, Kristýna Drozdová, Jiří Koštýř, Jan Maxa, Helena Uldrichová

Hudba: Pavel Kopecký

Kamera: Vidu Gunaratna

Střih: Tomáš Vrána

Zvuk: Jiří Gráf

Kostýmy: Marie Mukařovská

Masky: Andrea Ciganeková, Pavlína Čepická, Sonia Maria Diaz de Slansky

Architekt: David Dubenský

Společnost: CineArt TV Prague / Česká televize

Hrají: Tereza Voříšková (Johanka), Igor Orozovič (Merlot), Petr Stach (Kokos), Oldřich Hajlich (Tony), Alena Bazalová (Andy), Denisa Baresová (Bára), Pavel Gajdoš (Miky), Luboš Veselý (Šimon), Jakub Gottwald (Felix), Marika Šoposká (Niko), Ivana Chýlková (matka), Johana Tesařová (babička), Klára Melíšková (Kateřina), Eduard Šetka (Šimonův syn), Teodor Šestka (Šimonův syn), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 5.1, 2.0 česky

Titulky: česky pro sluchově postižené, anglicky

Obraz: barevný PAL DVD9 16:9 (1,85:1)

Bonus: Trailer, Fotogalerie, Hudební klip, Audiopopis, Teaser