Bontonfilm – Barton Fink

Bontonfilm přidává další kousek do ediční řady Cinema Club a v sekci Indies v pátek 16. července 2010 přibude za 99,- Kč další dramatická komedie bratří Coenů Barton Fink.

New York, 1941. Neurotický mladý scénárista Barton Fink právě prorazil na Broadwayi. Začínají se o něj zajímat producenti. Když se ozývá Hollywood, aby napsal scénář filmu o wrestlingu, Barton mění městský smog za filmovou slávu.

 

L. A. vítá Bartona Finka s otevřenou náručí. Barton Fink se potýká se scénáristickým blokem. V nehostinném hotýlku prožívá mučivý existenciální zápas při psaní scénáře na objednávku hysterického šéfa hollywoodského studia, nucený přitom odložit vlastní autorská kritéria. Na pomoc si najímá šikovnou asistentku Audrey. A také díky přívětivému sousedovi, kterým je tlustý pojišťovací agent z vedlejšího pokoje Charlie Meadows, Fink zjišťuje, že inspirace z opravdového života, kterou tolik hledá, pochází pouze z těch nejzlověstnějších zdrojů.

 

Geniální filmaři bratři Coenové (Fargo, Tahle země není pro starý) uvádějí jednomyslně nadšeně přijatý film Barton Fink. Vtipný a neobvyklý komediální příběh o hollywoodském žalu, anonymních filmových magnátech a bezhlavých mrtvolách.

 

Atmosféra je plná tajemství, stínů a Finkových obsesí. Film je proložený množstvím zvukových a obrazových znaků (makrodetaily, zvláštní záběry). Interiéry i exteriéry jsou důsledně stylizované (světlé barvy prostředí spjatého s vedením studia, resp. pochmurné červenohnědé odstíny a pološero Finkova působiště). Sugestivnost pohybů kamery (bratři Coenové se ve všech svých filmech famózními jízdami kamery těší z kinematografických možností), herectví a zvuku (zvuková rovina je povýšena do neobvyklé významové polohy) dramatizuje banality a vytváří falešné napětí s absurdními zvraty.

 

Film je jakousi kombinací Kafky, Hitchcocka a Harolda Lloyda. Bratři Coenové ve svých znamenitých dílech představují vtipný surrealismus dneška, baví se hrou citátů, rafinovaností a klišé. Jejich absurdní noční můry plné krutosti a černého humoru prozrazují zájem o klasický "film noir" a drsnou školu a vytvářejí stylově vycizelovaný, skeptický obraz lidské existence. Lehké komediální nadsázce jejich filmů odpovídá částečně exaltovaný herecký projev i občasná, s kýčem hraničící symbolika. Bratrská dvojice patří k čelným představitelům podnětného proudu amerického nezávislého filmu. Film byl roku 1982 nominován na Oscara v kategoriích výprava, kostýmy, mužský herecký výkon ve vedlejší roli (Michael Lerner).

 

Kolem 80 procent: Psychárna jak od Davida Lynche. Opět vysoce originální.

Žánr: Thriller / Komedie / Krimi / Drama

Země původu: USA / Velká Británie

Rok vzniku: 1991

Délka: 114 minut

Původní název: Barton Fink

Světová premiéra: květen 1991 – Francie (Cannes Film Festival)

Kinopremiéra v ČR: 3. března 1992

Režie: Joel Coen, Ethan Coen

Scénář: Ethan Coen, Joel Coen

Produkce: Ben Barenholtz, Ethan Coen, Bill Durkin, Jim Pedas, Ted Pedas, Graham Place, Joel Coen

Hudba: Carter Burwell

Kamera: Roger Deakins

Střih: Joel Coen + Ethan Coen aka Roderick Jaynes

Kostýmy: Richard Hornung

Společnost: Circle Films / Working Title Films

Natáčeno: Kalifornie, USA

Hrají: John Turturro (Barton Fink), John Goodman (Charlie Meadows), Judy Davis (Audrey Taylorová), Michael Lerner (Jack Lipnick), John Mahoney (W. P. Mayhew), Tony Shalhoub (Ben Geisler), Jon Polito (Lou Breeze), Steve Buscemi (Chet), David Warrilow (Garland Stanford), Richard Portnow (detektiv Mastrionotti), Christopher Murney (detektiv Deutsch), I. M. Hobson (Derek), Meagen Fay (Poppy Carnahamová), Lance Davis (Richard St. Claire), Harry Bugin (Pete), Anthony Gordon (majitel), Jack Denbo (Stagehand), Max Grodénchik (kluk s řehtačkou), Robert Beecher (rozhodčí), Darwyn Swalve (wrestler), Gayle Vance (Geislerova sekretářka), Johnny Judkins (námořník), a další

Údaje o DVD neznámé:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky, česky

Titulky: česky, anglicky, arabsky, řecky, turecky

Obraz: barevný PAL 16:9 (podle imdb.com 1,66:1)

Bonus: 8 vynechaných scén, obrázková galerie