Amercom – Stíhači v boji 14 – Letecké souboje: Nekrolog soubojů?

Vydavatelství Amercom v ediční řadu Stíhači v boji – Letecké souboje ve čtvrtek 2. prosince 2010 zakončilo diskem s názvem Nekrolog soubojů? za 69,- Kč první řadu seriálu Dogfights, který vysílala Česká televize. Ovšem podle upoutávky na zadní straně bude pokračovat dál jeho již také odvysílanou druhou řadou.  

Dokumentární seriál Stíhači v boji (originál Dogfights) přibližuje pomocí nejmodernější počítačové grafiky slavné letecké bitvy minulosti. Věrné animace, jež tvoří až čtvrtinu každého dílu, umožňují divákům zažít spolu s piloty bojové situace v tvář nepříteli. Ke strhující atmosféře přispívají i autentická svědectví účastníků a vzácné archivní záznamy a fotografie.

S pomocí nejmodernější počítačové animace se ocitnete v kokpitu starších i nejnovějších strojů, které postupně změnily způsob leteckých střetnutí. Dnes na sebe letouny útočí z takové dálky, že se piloti vlastně ani zrakem nespatří.

Poslední díl dokumentární série se vrací k velkým příběhům leteckých soubojů v Koreji a ve Vietnamu.

 

Na konci padesátých a v šedesátých letech byl v Americe výcvik leteckých soubojů omezen na minimum. Nový stíhací stroj námořnictva F-4 Phantom byl původně zkonstruován k sestřelování sovětských bombardérů raketami dlouhého doletu. Americká strategie s leteckými souboji do budoucna nepočítala. Předpokládalo se, že ruské bombardéry, nalétávající přes oceán, budou ničeny raketami. Námořnictvo se tedy rozhodlo pro letoun bez kanonu.

 

Někteří piloti, jako Robin Olds – letecké eso z druhé světové války a budoucí velitel ve Vietnamu, požadovali klasický letecký výcvik. Olds vzpomíná: "Zavolal si mě můj nadřízený, dvouhvězdičkový generál, a velmi jemně mne pokáral: Už mě unavují ty vaše štábní studie, které kritizují nedostatečný konvenční letecký výcvik. Plukovníku, uvědomte si, že v žádné konvenční válce už nikdy bojovat nebudeme! Pomyslel jsem si: Generále, a kde jste od roku 1945 byl? Co si myslíte, že od té doby děláme?"

 

Americká víra ve vlastní moderní techniku byla zanedlouho postavena tváří v tvář nebezpečné a krvavé realitě. V počáteční fázi války ve Vietnamu Spojené státy zdaleka nedosahovaly takové vzdušné převahy, jako v minulých konfliktech. Dokonce byla vypracována zpráva, která obsahovala 242 doporučení, jak zlepšit efektivitu nasazení. Jedno z nich bylo obzvláště naléhavé. Piloti neovládali základy leteckých soubojů, protože americká doktrína spoléhala na technické vymoženosti raket a s leteckými souboji nepočítala.

 

V roce 1969 proto založilo vojenské námořnictvo Top Gun – elitní leteckou školu, ve které se měli stíhací piloti dohnat to, co v leteckých soubojích budou potřebovat. Intenzivní výcvik nyní učí letecké posádky základním bojovým manévrům a užití jednotlivých zbraňových systémů. Čtyřtýdenní kurs nabízí pilotům situace simulující skutečné bojové podmínky. 

Zadní strana obalu 

Žánr: Dokument / Historický / Válečný

Délka: cca 45 minut 

Původní název: Dogfights 

 

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky, česky, polsky  

Titulky: česky, polsky  

Obraz: barevný PAL 4:3  

Bonus: žádný