Bontonfilm – Koralína a svět za tajemnými dveřmi

V ediční řadě Bav se s námi II připravil Bontonfilm ve čtvrtek 27. ledna 2011 za 99,- Kč další animovaný film Koralína a svět za tajnými dveřmi. Dobrodružství, které slovy nepopíšete. Buďte opatrní při volbě svých přání…

Vizionářský režisér Ukradených vánoc Tima Burtona uvádí velkolepé filmové dobrodružství vytvořené pomocí fázové animace, které vzniklo na motivy populární knihy Neila Gaimana.

 

Jedenáctiletá Koralína Jonesová je zvědavé a neposedné děvče s rašící pubertou. O to bolestněji na ni doléhá, že se z města tepajícího životem odstěhovala do barabizny kdesi v "pustoprázdnu", kde na ni rodiče permanentně nemají čas a jediným vrstevníkem je kluk jménem Wybie, z něhož se vyklubal velmi otravný protiva.

 

Možnost povyražení nelze očekávat ani od Koralíniných nových sousedů, jimiž jsou dvě vysloužilé herečky a bývalý ruský cirkusák pan Bobinsky. Koralína se potlouká od ničeho k ničemu a asi by se brzy ukousala nudou, kdyby v jedné z místností neobjevila tajné dveře. Za nimi čeká překvapení. Alternativní svět, který je na první pohled velmi podobný tomu reálnému, ale už na druhý úplně jiný – lepší.

Obrazovka z DVD 

Obrazovka z DVD 

Její alternativní rodiče se jí věnují, alternativní Wybie není ani trošku otravný a ze sousedů se vyklubali nejzábavnější lidé pod sluncem. Koralínu dokonce napadne, jestli by jí v téhle dokonalejší verzi existence nebylo lépe. Nebylo, což se jí neustále snaží naznačovat mluvící kocour. Když ho konečně poslechne, je už pozdě.

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD 

Zdánlivě dokonalý svět začne hrozit nebezpečím a její noví rodiče se ji snaží polapit navždy. Koralína musí využít všechen svůj důvtip, rozhodnost a odvahu, aby z nebezpečného světa unikla a zachránila svou skutečnou rodinu. Útěk z "dokonalého světa" do neutěšené reality nebude ale vůbec jednoduchý.

Kolem 80 procent: Kouzelná animovaná fantazie, výtvarná exhibice, tahle temná příbuzná Alenky snad málem ani není pro děti.

Žánr: Animovaný / Dobrodružný / Fantasy / Rodinný

Země původu: USA

Rok vzniku: 2009

Délka: 96 minut (1:36:27)

Původní název: Coraline

Světová premiéra: 5. února 2009 – USA (Portland International Film Festival)

Kinopremiéra v ČR: 11. června 2009

Režie: Henry Selick

Námět: Neil Gaiman (kniha)

Scénář: Henry Selick

Produkce: Claire Jennings, Harry Linden, Bill Mechanic, Mary Sandell, Henry Selick, Michael Zoumas

Hudba: Bruno Coulais

Kamera: Pete Kozachik

Střih: Christopher Murrit, Romald Sanders

Společnost: Focus Features / Laika Entertainment / Pandemonium

Natáčeno: Portland, Oregon, USA

Hlasy v původním znění: Dakota Fanning (Coraline Jonesová), Teri Hatcher (Mel Jonesová / Jiná matka / Beldam), Jennifer Saunders (slečna April Spinková / Jiná Spinková), Dawn French (slečna Miriam Forcibleová / Jiná Forcibleová), Keith David (kočka), John Hodgman (Charlie Jones / Jiný otec), Robert Bailey Jr. (Wyborne ‚Wybie‘ Lovat), Ian McShane (pan Sergej Alexander Bobinskij / Jiný Bobinskij), Aankha Neal (sladká dívka – duch), George Selick (kluk – duch), Hannah Kaiser (velká dívka – duch), a další

Menu DVD 

Údaje o DVD:

Jak konstatoval jeden z níže uvedených komentářů, DVD prošlo nemilosrdnou pitvou, ba dokonce lobotomií. Že se vydavateli vyplatí vytvořit takovou light-verzi, to mi opravdu hlava nebere. Nejen že titulky jsou napevno s angličtinou, ale během filmu ani nelze změnit zvukovou stopu, ve WMP pokus o přepnutí vede k restartu DVD na jeho začátek.

Výběr kapitol 

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, česky (bez dřívějšího 5.1 maďarsky, 5.1 voice-over polsky)  

Titulky: česky napevno s anglickým zvukem (bez dřívějšího anglicky, bulharsky, chorvatsky, slovinsky, maďarsky, polsky, srbsky)  

 

Nastavení 

 

Obraz: černobílý/barevný PAL DVD9 16:9 (podle imdb.com 1,85:1)

Bonus: žádný (vyseparováno bylo – Vynechané scény, Z natáčení Koralíny, Komentář režiséra Henryho Selicka a skladatele Bruna Coulaise)