Filmag válka film – Jdi a dívej se 1.

V edici Filmag válka na nás čeká v úterý 12. 5. 2009 sovětský film Jdi a dívej se 1. Cena 45,- Kč.

Národní tragédie ruského lidu ve 2. světové válce. Hrůzy války očima 16-letého chlapce.

Šestnáctiletý Fljora je v létě 1943 naivním běloruským chlapcem, odhodlaným zapojit se do partyzánského odboje. Na konci příběhu je lidskou troskou, z jejíž tváře navždy zmizely stopy dětské nevinnosti. Fljorův osud plný utrpení, ve kterém nechybí místo ani pro první erotické okouzlení a tragikomické okamžiky, prožila většina z těch, kteří dospívali za druhé světové války. Němci tehdy v Bělorusku realizovali projekt „spálené země“, v němž lehlo popelem na šest set vesnic. Obraz Fljorova vyšinutého nitra však nevyjadřuje pouze herecká akce, výraznou měrou se na něm podílí práce kameramana a zvukaře, k níž zvláštní kontrapunkt vytváří Mozartova hudba.

O těchto událostech vypráví ve svých novelách Ales Adamovič, který se rovněž podílel na scénáři filmu, opatřeného názvem Zabijte Hitlera. Do výroby však šel snímek pod titulem, jenž tvoří refrén v biblické Apokalypse. Elem Klimov jej natáčel chronologicky, což výrazně pomohlo představiteli hlavní role Alexeji Kravčenkovi ke ztotožnění se svým hrdinou.

Země původu: Sovětský svaz

Rok vzniku: 1985

Originální název: Иди и смотри (Idi i smotri)

Žánr: Válečný, Drama

Režie: Elem Klimov

Hrají: P. Volkov, Alexej Kravčenko, Jurij Lavrov, S. Filipov, Olga Mironova, L- Sverdlin, Liubomiras Laucevičius, A. Morozov, Kazimir Rabetsky  a další

Scénář: Elem Klimov, Aleš Adamovič, G. Vasiljev, S. Vasiljev

Hudba: Oleg Yanchenko