Filmhouse – Nils Holgersson

Filmhouse nyní tasí pohádku každý den.

Animovaný film Nils Holgersson sice není typickým představitelem japonské anime, ale těm, kteří se zajímají o japonskou animaci jako takovou by asi neměl uniknout. Vydal Filmhouse ve čtvrtek 19.12.2008 za 49,- Kč.

Nils Holgersson byl mladík, jehož hlavním potěšením bylo jíst a spát. Z malého zlobivého chlapce se kouzlem stal trpaslík, který na křídlech divoké husy obletěl celý svět. Zažil mnoho neuvěřitelných dobrodružství, díky kterým získal dobré srdce.

Příběh čerpá z knihy švédské autorky Selmy Lagerlöf (originální název Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige), která byla napsána s cílem přístupným způsobem vylíčit zeměpis, faunu a flóru a lidové zvyky různých provincií ve Švédsku a přinést do veřejných škol literaturu v novém pravopisu a přiblížit lidem tzv. Hláskovou reformu. Kniha byla publikována v dvou dílech, první vyšel v roce 1906 a druhý o rok později. Poutavě napsaní příběhy malého Nilse ovlivnily v západní a severní Evropě celé generace dětí.

 

Každý rok putují divoké husy na sever, aby v tichých zákoutích dalekého Laponska snesly vejce a vyvedly mladé. Jednou se v jejich sevřeném hejnu ocitl i nafoukaný domácí houser Martin a na jeho zádech Nils Holgersson. Nils neputuje s husami o své vůli. Domácí skřítek chlapce proměnil v trpaslíka. A Nils, který byl až doposud zlý a neurvalý k lidem i ke zvířatům, si zvolna uvědomuje, co znamená, je-li slabý a malý živý tvor odkázán na něčí pomoc.

 

Námět byl zfilmován již roku 1955 v Sovětském Svazu pod názvem The Enchanted Boy (Заколдо́ванный ма́льчик, Zakoldovanyy Malchik ) animátory Vladimirem Polkovnikovem a Aleksandrou Snezhko-Blotskou na námět Michaila Volpina. Tento třičtvrtěhodinový animovaný film byl natočen v produkci animačního studia Sojuzmultfilm (odkud pochází i známý Jen počkej, Zajíci!).

Ovšem zpracování, které vydal Filmhouse je novější, a sice z roku 1981, které vyšlo z německo-japonské spolupráce. Bylo pojato jako dvaapadesátidílný seriál vysíláaný na televiziní stanici NHK od ledna 1980 do března 1981. Animovanou sérii přezala i televize Arabs World, byla postupně vysílána v Kanadě, Francii, Řecku, Německu, Finsku, Belgii, Španělsku, Portugalsku, Polsku, Rumunsku, Maďarsku, Itálii, Hong Kongu, Číně, ale třeba i v Jižní Africe či Albánii nebo Estonsku.

 

Zajímavostí pro nás Čechy je fakt, že autorem veškeré hudby je bohužel již zesnulý, v Německu velice populární skladatel Karel Svoboda.

Země původu: Německo, Japonsko

Rok vzniku: 1980

Japonský název: Nirusu no Fushigi na Tabi

Německý název: Nils Holgersson mit dem Wildgansen

Režie: Hisayuki Toriumi

Hudba: Karel Svoboda

Animační studio: Studio Pierrot