Europe Production – Tři muži a nemluvně

V záplavě titulů, jejichž názvy člověk slyší poprvé v životě a o nichž se informace hledají těžko, přetěžko, se občas vyskytne něco, co potěší nejen pamětníky. Europe Production ve čtvrtek 4. června 2009 přichází s původní verzí komedie Tři muži a nemluvně za 49,- Kč. Film se dočkal amerického remaku i volného pokračování.

Milostná dobrodružství vyměnili za plenky a mléko se správnou teplotou.

Tři skuteční muži, kteří sdílejí velký luxusní byt, zažijí jednoho dne skutečný šok. Před dveře totiž kdosi doručil skutečné, živé, a jak se zdá tak v tu chvíli také nevratné nemluvně.

Jacques, Pierre a Michel, tři svobodní mládenci okolo čtyřícítky, sdílejí jistý pařížský byt. Každý má svou práci, několik přítelkyň bez závazků a společně se dokáží vždy skvěle pobavit. Druhé pohlaví je srdečně vítáno – pokud tedy nechce zůstat napořád. Avšak stane se, že se jedné ženské zbavit nemohou; jmenuje se Marie, jednoho dne leží v kočárku přede dveřmi a je pořádně mladá – tak mladá, že se o sebe v žádném případě nedokáže postarat sama.

Je to malé děťátko. Ale co s mrňavou holkou, která řve, žádná teplota mléka jí není dost dobrá a dokáže zchladit i tu nejvášnivější kamarádku?

Šest miliónů Francouzů zhlédlo tento film v prvních 19 týdnech po jeho uvedení do kin – to vše přesto, že režisérce Coline Serreau, která byla autorkou i námětu a scénáře, dalo mnoho práce, aby vůbec sehnala dostatek financi pro natočení tohoto pozdějšího trháku.

Vedle komerčního úspěchu se může pochlubit i slušným kritickým ohlasem.

Ve Francii získala celkem tři Césary – nejlepší film, scénář a mužský herecký výkon ve vedlejší roli (Michel Boujenah) a zároveň nominaci na Oscara v kategorii zahraničních filmů.

A jako obvykle, více podrobností nebo i trailer naleznete zde.

Žánr: Komedie

Země původu: Francie

Rok vzniku: 1985

Délka: 102 minut

Původní název: 3 hommes et un couffin

Světová premiéra: 18. září 1985 – Francie

Režie: Coline Serreau

Scénář: Coline Serreau

Produkce: Jean-François Lepetit

Kamera: Jean-Jacques Bouhon, Jean-Yves Escoffier

Hudba: Franz Schubert (kvintet c dur)

Společnost: Flach Film / Soprofilms / TF1 Films Production

Hrají: Roland Giraud (Pierre), Michel Boujenah (Michel), André Dussollier (Jacques), Philippine Leroy-Beaulieu (Sylvia), Dominique Lavanant (Mme. Raponsová), Marthe Villalonga (Antoinette), Annick Alane (lékárnice), Josine Comellas (Mme Rodriguezová), Gwendoline Mourlet (Marie N° 1), Jennifer Moret (Marie N° 2), François Domange (Paul), a další

V českém znění: Jiří Štěpnička (Roland Giraud), Pavel Trávníček (Michel Boujenah), Jiří Bartoška (Andre Dussollier), Ljuba Krbová, Alena Procházková, Květa Fialová, Zlata Adamovská

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: žádné

Obraz: barevný PAL DVD9 16:9

Bonus: Trailer, Filmografie, Plakáty, Fotogalerie, Připravujeme