Království nebeské

5. května 2005 byl našich kin uveden nový film „Království nebeské“ (Kingdom of Heaven) režiséra Ridleyho Scotta s Orlando Bloomem, Jeremy Ironsem, Evou Green a dalšími známými herci. Ve filmu Království nebeské vypráví o křižové výpravě očima mladého rytíře Baliana. Zobrazuje dávný boj mezi muslimy a křesťany o Svatou zemi, který se sice odehrál před tisíci lety, ale svými důsledky sahá až do přítomnosti.

Režisér Ridley Scott mistrně spojil filmovou epiku s hlubokým prožitkem v slavných filmech Duelanti, Vetřelec, Thelma a Louise, Gladiátor, Blade Runner a Černý jestřáb sestřelen. Ve filmu Království nebeské vypráví o křižové výpravě očima mladého rytíře Baliana, který odchází na kraj známého světa bojovat za svůj ideál. Oživuje mystiku rytířského rebelanta a zobrazuje dávný boj mezi muslimy a křesťany o Svatou zemi, který se sice odehrál před tisíci lety, ale svými důsledky sahá až do přítomnosti.
Scénárista William Monahan, který se Scottem spolupracuje, zdramatizoval fascinující epizodu krátce před třetí křižáckou výpravou. Jeruzalém a velká část Svaté země byly ovládány evropskými rytíři, jež ke znamení kříže a cestě do daleké cicí země přivedly horlivost ve víře i příslib panství a bohatství v exotické říši.
Příběh se soustředí na rytíře Baliana z Ibelinu, který se stane hrdinou, když se pevně postaví proti věrolomnosti v křesťanském spojenectví a vede obyvatele Jeruzaléma v chrabrém boji proti Saladinově saracénské armádě. Hlavní roli vytvořil Orlando Bloom (Legolas v Pánu prstenů). Liam Neeson (Schindlerův seznam, Newyorské gangy) hraje Godfreye, Balianova otce, který svému synu předal s titulem barona i smysl pro rytířské cti. Jeremy Irons (Lolita, Zvrat štěstěny) zahrál Tiberia, vojenského poradce krále Baldwina, David Thewlis (Harry Potter a vězeň z Azkabanu) roli Špitálníka, Godfreyova duchovního poradce a vojenského pomocníka a Brendan Gleeson (Troja) krvežíznivého Reynalda ze Châtillonu. „Vždycky jsem chtěl natočit film o rytířích a o středověku, o křižáckých výpravách zvláště“, říká Scott. „Historický rytíř – stejně jako gladiátor – představuje osobu reprezentující v určitou dobu svou kulturu. Tyto postavy nám vždycky poskytovaly příležitost vyprávět hrdinské příběhy. A nejdůležitější je, že taková postava je nositelem spravedlnosti, víry a rytířské ctnosti.“
Film „Království nebeské“ se stal předmětem kritiky několika odborníků. O filmu Ridleyho Scotta „Království nebeské“ napsal ve svém pravidelném sloupku denverský arcibiskup Charles Chaput, že je dokladem „ztráty křesťanské identity a historického povědomí v euroatlantické kultuře“. Také profesor Jonathan Riley Smith, autor „Krátké historie křížových válek“, uvedl v tisku, že film je historicky nepřesný. Líčí muslimy jako sofistikované a civilizované, kdežto křižáky jako brutální barbary. „Nic není vzdálenější pravdě,“ říká Riley-Smith. Robert Spencer napsal v New York Times, že podle filmu mohamedáni mírově koexistovali až do chvíle, kdy křesťanští extrémisté všechno zničili. Podobně je podle něho sporné, že by křesťané i Židé žili pod muslimským režimem jako rovnoprávní občané. Také profesor Jonathan Philips, autor knihy „Čtvrtá křížová výprava a pád Konstantinopole“, kritizuje líčení templářů jako „padouchů“. Podle Philipse je to „pohled z islámské perspektivy: templáři přísahali, že budou chránit Svatou zem a proto byli mnozí zavražděni“.
Oficiální stránky filmu jsou na adrese: http://www.kingdomofheavenmovie.com/