Aha! – Láska z pasáže

Deník Aha! zaplní ve středu 9. července 2008 další mezeru v levně vydaných českých filmech osmdesátých let titulem Láska z pasáže za cenu 44,– Kč. Z mladého čističe oken se stane tipař bytových zlodějů. Podaří se mu začít nový poctivější život?

Devatenáctiletý Pavel tráví veškerý volný čas v pražských pasážích, bistrech a diskotékách s partou zloděje Robyho. Má sice maturitu, pracuje ale jako čistič oken a velkou část jeho příjmů tvoří peníze z podvodů, šmelin a krádeží Robyho party, které dodává zaručené tipy. Když mu vedoucí úklidu přidělí k ruce mladou brigádnici Janu, není moc nadšen. Dívka se netají nechutí k Pavlovu způsobu života, přesto mezi nimi vznikne křehké citové pouto.

To však nemůže vydržet v prostředí, v jakém se Pavel pohybuje. Mladík se dostává do stále větších problémů – část Robyho party je dopadena policií a on nemůže sehnat peníze na vrácení dluhu. Situace se vyhrotí v okamžiku, kdy parta zlodějů unese Janu…

Mimořádný úspěch filmu Jaroslava Soukupa a Miroslava Vaice Vítr v kapse, který byl mimo jiné oceněn na Mezinárodním filmovém festivalu v Avelinu Hlavní cenou, nepochybně podnítil vznik Lásky z pasáže. Režisér Jaroslav Soukup a scenárista Miroslav Vaic se i tentokrát rozhodli natočit film o mladých pro mladé.

Psychologicko-kriminální drama ze života morálně narušené části současné mládeže je pokusem o sondu do života těch mladých lidí, kteří se vyhýbají poctivé práci, živí se černým obchodem, vekslováním, podvody, prostitucí a krádežemi.

Autenticita míst v centru Prahy, kam kameraman Richard Valenta provázel hrdiny filmu, dodává atraktivní Lásce z pasáže nesporně na divácké přitažlivosti, stejně jako herecké obsazení s Lukášem Vaculíkem v čele. Neodmyslitelnou složku filmu tvoří hudba Zdeňka Bartáka, velkým hitem se staly písně Michala Davida a Františka Janečka.

Žánr: Drama / Krimi / Psychologický

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1984

Délka: 73 minut

Premiéra v kinech ČR: 1. července 1985

Režie: Jaroslav Soukup

Námět: Stanislav Rudolf

Scénář: Jaroslav Soukup, Miroslav Vaic

Produkce: Přemysl Pražský, Martina Krýslová, Bohdan Kysil

Hudba: Michal David, František Janeček, Zdeněk Barták ml.

Text: Boris Janíček

Zpěv: Michal David + Kroky

Kamera: Richard Valenta

Společnost: Filmové studio Barrandov – výrobní skupina 2. DVS vedoucí Josef Císař

Hrají: Lukáš Vaculík (Pavel Kříž), Tatiana Kulíšková (Jana Hálková), Vladimír Dlouhý (Roman), Marek Vašut (Roby), Miloš Vávra (Kotapiš starší), Ondřej Vetchý (Karel), Jiří Tomek (kapitán Čermák), Vítězslav Jandák (bankéř), Míla Myslíková (vedoucí provozovny), Svatava Hubeňáková (Pavlova matka), Světlana Nálepková (Alena), Vladimír Hlavatý (penzista), Svatopluk Schuller (Kotapiš mladší), Zdeněk Dítě … vedoucí prodejny, Ladislav Potměšil (Pavlův švagr), Jindřich Světnica (barman Ruda), Miroslav Babuský (Džuzbery), Christina Cetherine Sey (Kwan), Miroslav Zounar (portýr), Radoslava Boháčová (studentka), Zdeněk David (student), Akram Staněk (student), Regina Lodrová (Pavlova sestra), Božena Franková (vrátná), Zdeněk Ornest (chirurg), Bořík Procházka (lékař ze sanitky), Jan Schmidt (poručík Hodek), Jan Antonín Duchoslav (mladík), Čestmír Řanda mladší (mladík s bony), Lena Birková (úřednice), Ivo Helikar (svobodník), Marcel Rošetský (mladík), Jana Špaňůrová (dívka na koleji), Zdeněk Deyl (pomocník bankéře), Jiřina Dušková (role neurčena), M. Gebertová

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 5.1, 2.0 česky

Titulky: česky pro neslyšící

Obraz: barevný PAL 4:3

Bonus: Filmografie (Lukáš Vaculík, Tatiana Kulíšková, Vladimír Dlouhý, Marek Vašut, Miloš Vávra, Ondřej Vetchý, Jaroslav Soukup),, Fotogalerie, Rozhovory (Jaroslav Soukup, Ladislav Potměšil, Miroslav Vaic, Michal David)