DVD HIT – Agenti dementi

Dosud to bylo většinou tak, že jsme na některé oznámené tituly této edice museli pár dní počkat. Ale třeba dnes ve čtvrtek 27. srpna 2009 s v edici DVD HIT na pultech objevilo DVD s názvem Agenti dementi za 49,- Kč, o kterém na firemních stránkách v tuto chvíli není ani čárka. Film byl již dříve k dostání v katalogu DVD edice. Jeden je blbec, druhý idiot – smrtící kombinace!!! Přes všechny záporné reakce byl v roce 2008 natočen druhý díl. Český dabing – Jiří Lábus a Jiří Krampol.

Věřte nebo ne: ti dva pánové jsou agenti. A ne obyčejní. Mortadelo a Filemón pocházejí ze Španělska a v rodné zemi mají tisíce fanoušků. Není divu, když jejich kreslená komiksová existence trvá již tolik let (narodili se 1958). Jako řada jim podobných postav pronikli Mortadelo a Filemón nejprve do kreslených filmů, aby se posléze dočkali hrané podoby. Film s téměř zastrašujícím českým titulem Agenti dementi je především výtvarně poměrně věrným přepisem jejich historek.

Na velitelství T.I.A. (Totálně Inteligentní Agentura) zjišťují, že někdo ukradl nejnebezpečnější vynález profesora Bakterie – ZDVJ (Zastrašovací Demoralizér Vojenských Jednotek). Ten se dostal do rukou šíleného diktátora, vládce státu Tiranie, který jej hodlá použít ve válce s Anglií.

Vrchní velitel T.I.A. ví jedno naprosto jistě: pokud chce získat ZDVJ zpět, nesmí úkol svěřit svým agentům Mortadelovi a Filemonovi. Ale když ti dva zjistí, že T.I.A. najala arogantního a úlisného detektiva Fredyho Mazase z konkurenční agentury, rozhodnou se vyřešit na vlastní pěst. Mortadelo a Filemon odhalí, že Fredy je ve skutečnosti spojencem diktátora Tyranie, který jej podplatil. Osud celého lidstva je v jejich rukou. Otázkou zůstává: podaří se jim zachránit svět nebo je lidstvo ve velkém průšvihu?

Agenti Dementi je jedním z těch filmů, u kterého nepřiznáte, že jste na něm byli (natož třeba dvakrát), ale nebojte, většina Vašich přátel to dělá úplně stejně. Tentokrát J. Fesser vytvořil nejzábavnější film tohoto roku; nebudete se usmívat, ale při tomto snímku se budete za břicho popadat. Pokud jste zaměřeni na intelektuálně zaměřené komedie, tak se zkuste pohlédnout jinde. Tento film má pouze jediný cíl, zpříjemnit Váš čas a uspokojit Vás.

Nejzajímavější je spousta speciálních a digitálních efektů ve skvělé kvalitě. Všimněte si, že španělská produkce zvládla, s desetinovým rozpočtem oproti Hollywoodským projektům, vytvořit tento film plný gagů.

Film, měl obrovský úspěch při premiéře ve své rodné zemi. Je plný černého humoru, který je často sexuálně orientován. Humoru budou bezpečně rozumět dospělí i děti. Budou se smát naprosto všichni, ale pravděpodobně v odlišných sekvencích.

Humor užitý v celém příběhu bude zřejmě mnohem bližší obecenstvu v Evropě, nežli v Americe. Asi by ani nebylo překvapením, kdyby k promítání v Americe bylo nutno provést pár střihů.

A po oslavných výkřicích oficiálních materiálů několik přízemních poznámek, vytažených diváckých ohlasů:

Úplná debilita, ale kdo zná comics (u nás vyšel tuším v r. 1992), musí minimálně ocenit, jak věrný je ten film předloze – duchem i výtvarnou stylizací.

V roce 1958 se ve Španělsku poprvé objevil kreslený seriál Francisca Ibáneze, v němž v roli hlavních hrdinů figurovala dvojka potrhlých agentů jménem Mortadelo a Filemón. Věhlas comicsu v následujících letech rostl a jeho popularita daleko přesáhla hranice země původu. Příslušné jazykové mutace se rozšířily prakticky po celé západní Evropě – Francii, Beneluxu, Německu… Leckterý ze sešitů mohl už před rokem 1989 zabloudit i k nám, ať už s originálními jmény obou protagonistů na obalu, či pod alternativním, krycím názvem Clever & Smart. Ve Španělsku mezitím nezůstalo jen u comicsové podoby, ale Mortadelo a Filemón expandovali i do filmu a televize, zatím ovšem stále jen v kreslené formě. Nakonec se jim přihodilo to, co předtím jejich galskému kolegovi Asterixovi – proměnili se v lidi z masa a kostí a vydali se do trojrozměrného světa. Trojrozměrného ovšem v tomto případě neznamená reálného, protože jestli se dá o filmu něco s určitostí říct, pak to, že po výtvarné stránce jde o jeden z nejvěrnějších comicsových přepisů vůbec. A svět Mortadela a Filemóna je natolik absurdní, stylizovaný, se svými vlastními zákonitostmi, že na realitu je možné s klidem zapomenout. Dotažený vnější vzhled je jedna věc, nic to ale samozřejmě neříká o kvalitě obsahu. A přesto, že příběh přítomen je, v zásadě slouží jen jako spojnice gagů, které na diváka neúnavně útočí, byť s různou úspěšností. Část z nich je skutečně vtipná, část trochu dětská, některé vyznívají úplně naprázdno.

Žánr: Akční / Dobrodružný / Komedie

Země původu: Španělsko

Rok vzniku: 2003

Délka: 103 minut

Původní název: La Gran aventura de Mortadelo y Filemón / Mortadelo & Filemon: The Big Adventure

Světová premiéra: 7. února 2003 – Španělsko

Premiéra v kinech ČR: 25. října 2003

Režie: Javier Fesser

Scénář: Javier Fesser, Guillermo Fesser, Francisco Ibáñez

Produkce: Fernando Bovaira, José Luis Garci, Enrique López Lavigne, Luis Manso

Hudba: Rafael Arnau, Mario Gosálvez

Kamera: Xavi Giménez

Společnost: Sogecine / Películas Pendelton

Natáčeno: Aranda de Duero, Burgos, Castilla y León, Španělsko / Gijón, Asturias, Španělsko / Madrid, Madrid, Španělsko / Valencia, Comunidad Valenciana, Španělsko

Hrají: Benito Pocino (Mortadelo), Pepe Viyuela (Filemón Pi), Dominique Pinon (Fredy Mazas), Paco Sagarzazu (Calimero, tyran), Mariano Venancio (Super), Janfri Topera (profesor Bacterio), Berta Ojea (Ofelia), María Isbert (Mentxu), Emilio Gavira (Rompetechos), Germán Montaner (Klaus, asistent Calimera), Janusz Ziemniak (Nadiusko, ruský vyzvědač), Paco Hidalgo (Toto), Javier Aller (gigant Mickey), Luis Ciges (technický expert), José Manuel Moya (Danino), Eduardo Gómez (Cornejo), Pablo Pinedo (Frederico), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 5.1 španělsky, česky, maďarsky

Titulky: česky, maďarsky

Obraz: barevný PAL DVD9 16:9

Bonus: trailery