Řitka video – Pohřben na Sibiři

Z katalogu společnosti Řitka Video přišel čas na film Pohřben na Sibiři, což je realistické drama o hrůzách stalinských gulagů, založené na životních zkušenostech tvůrců (Alexandra Mitty a Valerie Friedové).

 

  

Politické drama, o jehož působivosti svědčí také nominace na Zlatý glóbus pro nejlepší cizojazyčný film. Realisticky ztvárněný příběh o hrůzách stalinských gulagů je nejen věrným zachycením černé etapy sovětských dějin, ale také humanistickou výpovědí o důstojnosti člověka v nedůstojných podmínkách. Film zachycuje osudy anglického archeologa, uneseného Čekou z Iránu, který se kvůli falešnému obvinění ze špionáže ocitá v drastickém pracovním táboře na Sibiři. Přes neustálé týrání a ponižování si zachovává svou čest a dokazuje tak, že i v každodenní atmosféře diktatury může člověk zůstat člověkem.

 

Vaše výsosti, vybudujeme zde archeologický institut...

 

Film je postaven na silném a jednoduše vyprávěném příběhu, bez experimentů s výrazovými prostředky, na mnohovrstevně koncipovaných charakterech postav a neustále v ovzduší visící skličující atmosféře diktatury. Téma, které mapuje dějiny nejen SSSR, ale celého bývalého východního bloku.

 

Davaj, do Moskvy s tebou

 

A opět po oficiálních dostupných textech pár poznámek:

 

Já nejsem špion!

 

Tenhle film by nebylo na škodu zařadit do osnov namísto povinné četby. Vypadá to, že o holocaustu se toho ví víc než o tom, že ve stejné linii se pokračovalo mnoho let i na Východě a na Sibiři zmizelo přes 40 milionů lidí. Vinen, nevinen, všechno jedno…

 

Jez, chlapče, nic lepšího nebude

 

Idylický začátek filmu, kdy zapálený archeolog, potomek ruských emigrantů, prohrabává v bývalé Persii na sklonku války za přízně manželky Iránského šáha vykopávky, brzy změní barvu i náladu. „Náhodně" kolemjedoucí posádka GAZu archeologa uspí a odvleče do Moskvy.

 

Na Sibiř 

 

Je pravým důvodem to, že byl opravdu omylem zaměněn za špiona stejného jména, nebo to, jak mu naznačil šáh, že Rusové požadovali v místě vykopávek vybudování tankové střelnice?

 

Já si to od tebe nemůžu vzít, děvče

 

A tak i když popis údajného špiona vzhledu zatčeného neodpovídá, rozvědka se mýlit nemůže a je z toho 10 let na Sibiři. Pro člověka uvyklého alespoň trochu výhodám civilizace šok, kdy se lidské bytosti mění na přepočítávaný dobytek, sloužící ke konání otrocké práce.

 

Byl jsem špion, doktorko, RUSKÝ špion

 

Jenže ono z filmu nepřímo vyplývá, že není jasné, kdo se vlastně měl hůř. „Svobodné" děti, stojící dlouhé fronty na misku ovesné kaše od soudruha Stalina? „Svobodní" obyvatelé, které nebylo možné umístit do nemocnice, protože ta byla pouze pro vězně? „Svobodná" doktorka, která na Sibiři uvázla, když jela za svým neprávem odsouzeným manželem a on už byl měsíce po smrti? Sami dozorci? Jejich velitel ke konci filmu prohlásí cosi ve smyslu – jaký je mezi námi rozdíl? Oni na jedné straně, já na druhé. Oni mají určenou dobu, já to mám na doživotí.

 

Vylez z toho, kovboji

 

A mezi vězni pokračují „obyčejné" mezilidské vztahy – vzájemně se okrádají o lepší oblečení, udavači a zloději vedou mezi sebou krvavou válku.

 

Skupina 5, na dřevo

 

Za nevydařený pokus o útěk, ke kterému se nechá hlavní hrdina zlákat, dostane dalších 25 let. Přesto se mu podaří si „zlepšit" pozici tím, že vypomáhá na ošetřovně, ovšem o to víc ho nenávidí spoluvězni a nakonec i velitel tábora, který si dělal zálusk na doktorku. A tak si Andrej vyslouží „jízdenku" na Kolymu, na cestu bez návratu. Díky náhodnému a dávno zapomenutému setkání s japonským zajatcem – generálem při cestě vlakem na Sibiř se ale opět ocitá v Moskvě, kde o jeho dalším osudu rozhoduje sám Berija.

 

Nezabíjejte mě, mám dvě děti

 

Jediné, co mě napadá jako dodatek, je otázka, kdy my sami se budeme schopni vypořádat se svou minulostí takovým způsobem, abychom byli schopni o sobě takto vypovídat. Pár pokusů by se jistě našlo, ale takovou sílu nemají…

 

Nečumte, jděte dál

 

Žánr: Drama

Země původu: Rusko / Velká Británie

Rok vzniku: 1991

Délka: 108 minut

Původní název: Затерянный в Сибири / Zateryannyy v Sibiri / Lost in Siberia

Světová premiéra: 8. září 1991 – Kanada (Toronto Film Festival)

Režie: Alexandr Mitta

Scénář: James Brabazon, Valerie Frid, Jurij Korotkov, Alexandr Mitta

Produkce: Anthony Andrews, Benjamin Brahms, Garik Gasparjan, Christopher Gawor, Alexander Moody

Hudba: Leonid Desjatnikov

Kamera: Vladimir Ševtsik

Společnost: Mosfilm / Spectrum

 

 Nevydařený útěk

 

Hrají: Anthony Andrews (Andrej Miller), Jelena Majorova (doktorka Anna), Vladimir Iljin (kapitán Malachov), Irina Michaljova (Lilka, dcera ředitele školy), Jevgenij Mironov (Voloďa), Aleksandr Gurjev (seržant Koňajev), Valentin Gaft (Berija), Alexej Žarkov (Nikola), Natalja Gundareva (Faina), Zinovij Gerdt (Levenson), Ivan Bortnik (manžel Fainy), Vladimir Prozorov (Charlie), Nikolaj Pastuchov (strýc Miša), Michail Žigalov (vůdce), Pjotr Zajčenko (vyslýchající), Igor Sukačjov, Albert Filozov (otec Lilky), Felix Antipov, Michail Bočarov, Hark Bohm, Aleksandr Burejev, Jurij Šerstnjov, Sergej Badičkin, Vitalij Šapovalov, Vjačeslav Gorbunčikov, Igor Losuchin, Alexandr Sažin, Arnis Licitis, Oleg Li, Nikolaj Prokopovič, Alexandr Teplov, Marija Skvorcova, Ljubov Sokolova, Leonid Timcunik, Jevgenij Serov, Sergej Vorobjov, Vladimir Zubenko, a další

V českém znění (studio SoundWave 2006): Martin Stránský, Tereza Bebarová, Pavel Vondra, Bohdan Tůma, Radovan Vaculík, Libor Terš, Milan Slepička, Antonín Navrátil, Kristýna Valová, Miroslav Táborský, Jiří Plachý, Pavel Soukup, Jolana Smyčková, Jaroslav Horák, Michal Holán, Vladimír Čech, Ludvík Král, a další

 

Jsem lidská bytost, doktorko

 

Сюжет: История английского археолога, ошибочно похищенного чекистами из Ирана и по ложному обвинению в шпионаже сосланного в сталинские лагеря…

 

Александр Митта ("Гори, гори, моя звезда", "Экипаж", "Сказка странствий") на сей раз снял политическую драму. Бесспорно, фильм не дотягивается до уровня "лагерной" прозы В.Шаламова или А.Солженицына. Однако, несмотря на "совместность" постановки, здесь нет и привычной для западных трактовок темы "липы". Э.Эндрюс играет свою роль вполне убедительно. Плюс к этому вокруг него собран хороший ансамбль российских актеров. К сожалению, после "Затерянного в Сибири" Александр Митта редко выходил на съемочную площадку. В 90-х годах он в основном преподавал в высшей киношколе в Германии и писал книгу по проблемам режиссуры.

 

Menu DVD

 

Жанр: драма

Страна: СССР, Великобритания

Год выпуска: 1991

Премьера: 8 сентября 1991

Режиссер: Александр Наумович Митта

Сценаристы: Александр Наумович Митта, Валерий Семёнович Фрид, Юрий Марксович Коротков, Джеймс Брабазон

Продюсеры: Бенджамен Брамс, Гарик Гаспарян, Кристофер Гэвор, Александр Муди, Энтони Эндрюс

Оператор: Владимир Карлович Шевцик

Композитор: Леонид Аркадьевич Десятников

Художники: Валерий НиколаевичЮркевич, Виталий Клименков

Художник по костюмам: Татьяна Ивановна Личманова

Звукорежиссёр: Екатерина Джоновна Попова-Эванс

Производство: Мосфильм

 

Kapitoly 

 

В ролях: Энтони Эндрюз (Эндрю Миллер), Елена Владимировна Майорова (Доктор Анна Ильинична), Владимир Адольфович Ильин (Малахов), Ирина Михалева (Лилька), Евгений Витальевич Миронов (Володя, сосед Эндрю Миллера по палате), Александр Буреев, Валентин Гафт (Берия), Алексей Дмитриевич Жарков (вор Никола), Наталья Георгиевна Гундарева (Фаина), Зиновий Ефимович Гердт (троцкист Левензон), Иван Сергеевич Бортник (стрелочник), Владимир Прозоров, Николай Исакович Пастухов (дядя Миша), Михаил Жигалов (главарь сук), Петр Петрович Зайченко, Игорь (Гарик) Сукачев, Альберт Леонидович Филозов (отец Лильки), Любовь Сергеевна Соколова, Энтони Эндрюс, Арнис Лицитис (сотрудник НКВД), Харк Бом, Юрий Шерстнев, Елена Секота, Юрий Соколов, Александр Глебов (II), Сергей Бадичкин, Николас Шагрин, Николай Прокопович, Александр Теплов, Леонид Тимцуник, Михаил Каплун, Александр Коданев, Валентин Иосифович Гафт, Мария Савельевна Скворцова

 

Nastavení

 

Údaje o DVD:

 

Zvuk: Dolby Digital 2.0 rusky/anglicky, česky

Titulky: česky

Obraz: barevný PAL 4:3 (1,33:1)

Bonus: z naší nabídky (trailery)

 

Z naší nabídky