Filmhouse – Mezi supy

V úterý 05.05.2009 máme možnost zakoupit si další, už páté DVD ze série Hrdinové Divokého Západu přicházejí.  Poprvé v historii filmových mayovek se zde setkáme s hrdinou Old Surehandem, výborným střelcem, který srší vtipem, oplývá klidem a trpělivostí, nic pro něj není nesnadné. Další mayovku Mezi Supy vydává Filmhouse ve spolupráci s deníkem Metro za obvyklých 50,- Kč.

 

 

   

 

Llano Estacado je nehostinná poušť, přes kterou putují přistěhovalci do Arizony. Nečeká je tu jen žhavá výheň, ale i Supové. Tak si říkají bandité, kteří vysílené osadníky zavádí z cesty a potom povraždí, aby získali jejich majetek. Lovec medvědů a jeho syn, doprovázeni Vinnetouem, jsou právě na lovu, když je jejich usedlost napadena a zapálena. Udělali to opravdu Šošoni? Náhodný svědek misionář to tvrdí. Old Surehand mu nevěří a je přesvědčen, že patří k bandě Supů. Jejich řádění se už konečně musí udělat přítrž! Vinnetoua, Old Surehanda i Martina, syna lovce medvědů, čeká těžký úkol.

 

 

Představiteli Old Surehanda bylo vytýkáno, že nemá rád Karla Maye a dělá si z něj legraci. Pierre Brice ve své knize "Vinnetou a já" vypráví (zdroj: http://karel-may.majerco.net/):

 

Neměl rád Karla Maye a dělal si z něj legraci. Usmrtil mýtus a pokoušel se do všeho zasáhnout svým ničivým vlivem. Ten uragán se jmenoval Stewart Granger… Stewart Granger tahal za všechny nitky. Po večerech přepisoval v hotelovém pokoji scénář, zkracoval role ostatním a sobě přidával. Prostě převzal moc… To ráno se točila scéna bez Stewarta Grangera. Všiml jsem si postavy ve křoví. Hvězda mne pozorovala… Zrovna jsme seděli spokojeně u stolu, když venku zazněl hromový hlas. Vyšel jsem ven a tam stál Stewart Granger…
"Dnes ráno jsem tě viděl hrát."
"Já vím. Nemusíš se schovávat."
"Chtěl jsem ti jenom říct, že jsi mizerný herec."
"Každý může mít svůj názor, Stewarte… Víš, mezi tebou a mnou je jeden rozdíl… Já mám ještě čas se něco naučit, ty ne. Sbohem."
Zaťal pěsti, jako by mě chtěl zbít… Od toho dne jsme spolu nepromluvili ani slovo. Nerespektoval nic a nikoho, ani vlastní ženu… Ani Jugoslávci nemohli s hollywoodskou hvězdou vyjít a nechtěli už poslouchat jeho "fucking" a "fuck"…

 

 

Natáčení začalo 10. srpna 1964 v Grobnickém Polji u Rijeky, tedy na místě, kde dva týdny předtím padla poslední klapka k filmu Vinnetou – Rudý gentleman. Další velké dějiště se nacházelo na cestě k lyžařské oblasti Plataku, kde byla postavena vesnice Šošonů. Většina vigvamů byla použita z natáčení Rudého gentleman, pouze s nepatrnými změnami. Významnou roli hraje ve filmu Mali Alan, někdejší Nugget Tsil z prvního dílu Vinnetoua. Nyní se zde nachází noční tábor Supů, kam musí falešný mormon Weller donést na Surehandův příkaz zprávu o zahájení útoku na osadníky. Kromě toho se zde odehrál závěrečný souboj mezi Surehandem, Martinem, Prestonem, Wellerem a Vinnetouem.

 

I tento film, který byl natočen za 62 dní, získal za více než tři miliony diváků v průběhu 12 měsíců Zlaté plátno. Predikát, tedy jakési hodnocení kvality, však jako první mayovka společnosti Rialto neobdržel. Komise zkritizovala především primitivní dějovou kostru a nízkou kvalitu snímku co se týče technického provedení. Mezi diváky však byl přijat kladně.

 

 

Země původu: Západní Německo, Francie, Itálie, Jugoslávie

Rok vzniku: 1964

Originální název: Unter Geiern

Žánr: Western, dobrodružný

Režie: Alfred Vohrer

Scénář: Eberhardt Keindorff, Johanna Sibelius, H.G. Petersson

Kamera: Karl Löb

Hudba:  Martin Böttcher

Hrají: Vinnetou: Pierre Brice, Old Surehand: Stewart Granger,  Baker jr: Mario Girotti, Soudce Leader: Renato Baldini, Martin Baumann: Götz George, Annie: Elke Sommer, Baumann: Walter Barnes, Preston: Sieghardt Rupp, Vokadeh: Gojko Mitić, Weller: Mihail Baloh, Old Wabble: Paddy Fox = Milan Srdoć a další …

 

 

Údaje o DVD:

 

Zvuk: DD 5.1 německy, DD 2.0 německy , DD 2.0 česky

Titulky: české

Obraz: barevný 2,35:1

Typ DVD: DVD 9

Délka: 97 minut

Bonusy: Upoutávka,filmový omyl, fotogalerie, profily postav (Annie Helmersová, Martin Baumann )