Filmag zábava 4 – Člověk obojživelník

Filmag ve své edici Zábava vsadil pod pořadovým číslem 4 na titul poněkud neočekávaný a tak je na pátek 30. května 2008 ohlášen Člověk obojživelník v ceně 39,– Kč. Sovětská klasika vědecké fantastiky podle knižní předlohy Alexandra Běljajeva, film recenzovaný v posledním čísle magazínu Filmag (5/2008) na straně 52 slovy „pohádka o mořském paňákovi…zakuklená agitka…dnes zcela jistě ichtilovina“.

Silně emotivní příběh kombinuje prvky science fiction, romantiky a napínavého dramatu. Pro svou žánrovou výjimečnost a originalitu příběhu se tento film stal jedním z nejpůsobivějších děl ruské kinematografie. Pozoruhodný svět ruského spisovatele Alexandra Běljajeva ožil na stříbrných plátnech v roce 1962.

Legendární dílo, odehrávající se v Mexiku, popisuje osudy mladíka Ichtiandra, kterému jeho otec, doktor Salvator, voperoval po těžké plícní chorobě žraločí žábry, aby mohl žít na souši i pod vodou. Byl však zvyklý žít většinou pod vodou v podmořské říši zbudované pod skalní vilou jeho otce, daleko od lidské chamtivosti a zloby.

Jeho otec však přišel s přelomovou představou, že by lidé, sužování věčnými sváry a válkami, mohli žít pod mořskou hladinou. Sotva dospělý chlapec tak slouží jako první experiment vědcovy vize.

Nešťastný osud se začíná naplňovat v okamžiku, kdy Ichtiandr zachrání před žralokem dívku Gutiere a zamiluje se do ní. Gutiere je dcerou zadluženého Baltazara, který ji nutí do sňatku s bohatým zloduchem Zuritou. Zamilovaný mladík se častěji vydává na souši, ale pro svou bezbrannost se ocitá ve stále větším nebezpečí. Zurita jej chytí a uvězní. Donutí jej k lovu perel. Dr. Salvator se spolu s reportérem Olsenem pokusí Ichtiandra osvobodit, ale jsou zatčeni a též uvězněni. Jeden z dozorců zná osobně dr. Salvatora, protože mu kdysi zachránil syna. Z vděčnosti jim chce pomoci k útěku. Je však příliš pozdě. Pobyt ve vězení zničil mladému ichtiandrovi plíce, a tak může žít už jen ve vodě.

Žánr: Sci-fi / Romantický
Země původu: Sovětský svaz
Rok vzniku: 1962
Délka: 82 min.
Původní název: Человек-Амфибия
Světová premiéra: 1. března 1963
Režie: Vladimír Čebotarjov, Gennadij Kazanskij
Scénář: na námět Alexandra Běljajeva Akina Golburt, Alexej Kapler, Alexandr Ksenofontov
Hudba: Andrej Petrov
Kamera: Eduard Rozovskij
Společnost: Goskino, Lenfilm Studio
Hrají: Vladimir Koreněv 20.6.1940 (Ichtyandr Salvator), Anastasija Vertinskaja 19.2.1942 (Gutiere Baltazar), Michail Kozakov 14.10.1934 (Pedro Zurita), Nikolaj Simonov (profesor Salvator), Vladlen Davydov 16.1.1924 (Olsen, reportér), A. Smiranin (starý Baltazar), A. Antonyan, Anatolij Ivanov, Valerij Kudrjašov, Nikolaj Kuzmin, Michail Medveděv, Jurij Medveděv 1.4.1920–19.7.1991 (pouliční prodavač ryb), A. Nikritina, A. Orlik, A. Šaginjan, Georgij Tusuzov, Alexej Zacharov, Nonna Suchanová (zpěvačka)

A jako již tradičně, něco málo v „originálním znění“:

«Человек-амфибия» — художественный фильм по одноименному научно-фантастическому роману Александра Беляева. Лидер проката 1962 года — 65,5 млн зрителей.
Жанр: Кинофантастика
Режиссёр: Геннадий Казанский, Владимир Чеботарёв
Автор сценария: Акиба Гольбурт, Александр Ксенофонтов, Алексей Каплер
В главных ролях: Владимир Коренев (Ихтиандр), Анастасия Вертинская (Гутиэре), Михаил Козаков (Педро Зурита), Владлен Давыдов (Ольсен), Николай Симонов (Доктор Сальватор), Юрий Медведев, Николай Кузьмин, Алексей Захаров, Нонна Суханова (певица), Александр Смиранин, Георгий Тусузов, Наталья Большакова, Станислав Чекан, Михаил Медведев, Анна Никритина
Оператор: Эдуард Розовский
Композитор: Андрей Петров
Монтажер: Людмила Образумова
Художник: Всеволод Улитко, Т. Васильковская
Звук: Л. Вальтер
Кинокомпания: «Ленфильм» «Песенка о морском дьяволе» (музыка Андрея Петрова, стихи Соломона Фогельсона) в исполнении Нонны Сухановой
Длительность: 95 мин.
Страна: СССР

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 rusky, česky
Titulky: česky
Obraz: barevný 4:3 (1,33:1)
Bonus: típance z filmu maskované za fotogalerii