Filmhouse – Historie jednoho útěku

Společnost Filmhouse se vrací na scénu i mimo sféru pamětnických indiánek. Zatím podle informací, které máme k dispozici, to bude 4. listopadu Banderasův Letní déšť (a pak další DVD), ale je možné (a v současné době už i potvrzené), že nejprve se v úterý 27. října 2009 za obvyklých 49,- Kč objeví Historie jednoho útěku (Buenos Aires 1977). Filmové drama, natočené podle skutečné výpovědi obětí argentinské vojenské junty v sedmdesátých letech minulého století. V únoru letošního roku jsme měli možnost vidět na ČT2.

Buenos Aires, rok 1977. Vojenská diktatura. Nejčernější období argentinských dějin, v němž tisíce rodin ztratily své blízké, odvlečené neznámo kam a neznámo z jakých důvodů, s nimiž se už nikdy neshledaly.

 

Hlavním "hrdinou" příběhu je spořádaný občan Claudio Tamburrini, fotbalový brankář B-ligy, zcela bezproblémový sportovec, bez nejmenšího zájmu o politiku, jehož za bílého dne 23. 11. 1977 přepadla a odvekla skupina neznámých mužů.

 

 

Byl unesen vojenskou tajnou policií do dnes již proslulého bývalého aristokratického sídla Mansión Seré. V utajené vile za Buenos Aires, kde junta zřídila malý koncentrační tábor pro "nepřátele režimu", se pak Claudio setká s dalšími oběťmi, podobně unesenými jako je on sám. V této budově, kde nevládne žádný režim práva a zákonu, jsou muži vydaní napospas sadistickým způsobům svých primitivních i inteligentních strážců, kteří se z nich fyzickým i psychickým týráním snaží dostat nesmyslná přiznání. Ačkoliv jsou mladí muži silní a zdraví, týrání, systematické ponižování a neustálá hrozba smrti je přivádí na pokraj lidských sil.

 

 

Po několika měsících se nakonec čtyřem z nich podaří utéci. Přežijí jen zázrakem a jen díky tomu pak budou o devět let později dva z nich svědčit u zákonného soudu proti svým věznitelům

 

V argentinské kinematografii existuje jen málo snímků snažících se reflektovat neradostnou minulost. Film, natočený podle knihy Claudia Tamburriniho, je od prvního do posledního záběru založen na skutečném příběhu, na osudu muže, dodnes žijícího ve švédské emigraci. Film o bezpráví, strachu a zároveň o odvaze zachovat si zbytky lidské důstojnosti i v nelidských podmínkách a síle se vzepřít.

 

 

Adrián Caetano se podobným tématům věnuje ve všech svých filmech, v tomto se však poprvé pokouší o dokumentární rekonstrukci.

 

Komentáře se shodují, že přes poněkud jednotvárně a monotónně se jevící úvod se příběh čtyř politických vězňů, kteří chystají útěk z neblaze proslulého vězení vojenské junty, díky reálné atmosféře a hereckým výkonům jeví jako silné memento velmi čerstvé minulosti.

Žánr: Thriller

Země původu: Argentina

Rok vzniku: 2006

Délka: 103 minut

Původní název: Crónica de una fuga

Světová premiéra: 24. března 2006 – Argentina

Režie: Adrián Caetano

Námět: Claudio Tamburrini (kniha "Pase libre")

Scénář: Adrián Caetano, Esteban Student, Julian Loyola

Produkce: Alejandra Dixon, Óscar Kramer, Hugo Sigman, Paula Zyngierman

Hudba: Iván Wyszogrod

Kamera: Julián Apezteguía

Střih: Alberto Ponce

Kostýmy: Natalia Alayon, Juan Antonio Monti, Julio Suárez

Zvuk: Joseph Adorisio II, Fernando Soldevila

Společnost: 20th Century Fox de Argentina / Instituto Nacional de Cine y Artes Audiovisuales / K&S Films

Natáčeno: Buenos Aires, Federal District, Argentina

Hrají: Rodrigo De la Serna (Claudio Tamburrini), Pablo Echarri (Huguito), Nazareno Casero (Guillermo Fernández), Lautaro Delgado (El Gallego-Španěl), Matías Marmorato (El Vasco-Bask), Martín Urruty (El Tano), César Albarracín (stráž Tucumano 2), Diego Alonso (Lucas), Leonardo Bargiga (kapitán Almagro), Luis Enrique Caetano (taxikář), Alfredo Castellani (trenér), Andrés Chinello (strá Lucas 2), Daniel Cúparo (stráž Metódica 3), Guillermo Javier de la Vega (stráž Metódica 2), Daniel Di Biase (Gallegův otec), Guillermo Fernández (Juez), Rito Fernández (Rito), Valeria Grossi (Mujer Colectivo), Patricio Guerty (Raviol), Julián Krakov (Mario), Rubén Nocedal (Tanito), Erasmo Olivera (Tucumano), a další

 

Obal zahraničního vydání

 

Údaje o DVD neznámé:

 

Zvuk:

Titulky:

Obraz:

Bonus: