Bontonfilm – Rudý úsvit

Bontonfilm na neděli 21. srpna 2011 přichystal další titul z řady Stará dobrá akční práce, má jím být film Rudý úsvit za 99,- Kč. Zatímco jejich město obsazují cizí vojska, osm přátel prchá do hor. Nezkušení, ale odhodlaní vlastenci vytvoří bojovou skupinu, která podniká partyzánské akce na obranu své země…

Drama s výrazným antikomunistickým poselstvím se odehrává v neurčité budoucnosti a začíná zdánlivě jako válečný film. Ruská a kubánská vojska totiž obsadila USA a právě nemilosrdně likvidují obyvatele jednoho malého města. Skupinka teenagerů jim však uteče a začne plánovat protiútok.

 

Jed, Robert a jejich šest přátel jen v úžasu sledují, jak výsadkáři přistávají v jejich městě a začínají kolem sebe bez milosti střílet. Mládež se zmocní pickupu, v obchodě naberou zásoby a jako partyzáni se skryjí v horách. Mezitím jsou muži z města po minimálním odporu shromážděni a drženi v autokině, které se změnilo v koncentrační tábor. Sadistická sovětská armáda je pak jako ponížení nutí sledovat klasiku uznávaného ruského režiséra Sergeje Eisensteina z roku 1938 Alexander Něvský.

Ve městě převezme velení Kubánec Bella, ale vůbec není jisté, zda se s armádou teenagerů dokáže vypořádat. Sověti a Kubánci dosud porazili americkou pozemní armádu, námořnictvo, mariňáky i letectvo, ale toto je pro ně nový nepřítel. Po úspěšném útoku se dospívající partyzáni připravují na další akce, ale náhle je jeden z nich podle zradí. Jejich sebedůvěru nahlodávají také morální pochybnosti o tom, co vlastně dělají.

 

Plus minus 60 procent: Poměrně naivní strašák na nebohé amíky, bojící se invaze z říše zla, přesto si film vysloužil kultovní statut. Slušný akční rozjezd zabrzdí nutná dávka patriotismu a absurdita úspěšnosti odbojové skupiny vůči zcela neschopným okupantům. Přiblblá politická agitka.

Žánr: Akční / Drama / Dobrodružný / Thriller

Země původu: USA

Rok vzniku: 1984

Délka: 114 minut

Původní název: Red Dawn

Světová premiéra: 10. srpna 1984 – USA

Režie: John Milius

Scénář: John Milius, Kevin Reynolds

Produkce: Barry Beckerman, Sidney Beckerman, Buzz Feitshans

Hudba: Basil Poledouris

Kamera: Ric Waite

Střih: Thom Noble

Společnost: Valkyrie Films / United Artists

Natáčeno: Johnson Mesa, New Mexico, USA / Las Vegas, New Mexico, USA

Hrají: Patrick Swayze (Jed), C. Thomas Howell (Robert), Lea Thompson (Erica), Charlie Sheen (Matt), Darren Dalton (Daryl), Jennifer Grey (Toni), Brad Savage (Danny), Doug Toby (Aardvark), Ben Johnson (pan Mason), Harry Dean Stanton (pan Eckert), Ron O’Neal (Bella), William Smith (Strelnikov), Vladek Sheybal (Bratchenko), Powers Boothe (podplukovník Andrew ‚Andy‘ Tanner), Frank McRae (pan Teasdale), Roy Jenson (pan Morris), Pepe Serna (Aardvarkův otec), Lane Smith (starosta Bates), Judd Omen (Nikaragujský kapitán), Michael D’Agosta (kluk ve třídě), Johelen Carleton (dívka ve třídě), George Ganchev (voják #1), Waldemar Kalinowski (voják #2), Sam Slovick (Yuri), Radames Pera (Stepan Gorsky), Lois Kimbrell (paní Masonová), Elan Oberon (Alicia), Harley Christensen, Fred Rexer, a další

Údaje o DVD neznámé:

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, česky

Titulky: česky

Obraz: barevný 16:9 (podle imdb.com 1,85:1, podle obalu českého vydání u MGM 2,35:1)

Bonus: