Květy 25/2007 – Vražda v hotelu Excelsior

V časopise KVĚTY v čísle 25, se za polyetylénovým obalem vyjímá jako příloha film na DVD Vražda v hotelu Excelsior, což je třetí z tetralogie kriminálních filmů a detektivních šarád vrchního policejního rady Vacátka z cyklu Hříšní lidé města pražského. Časopis i s DVD pořídíte za přijatelnou cenu 119,– Kč.

V kriminálním retro příběhu se vše točí kolem láhve od francouzského koňaku, jíž byla v prvotřídním pražském podniku zabita jedna z hostujících dam. Všechny nitky zapeklitého případu, v němž postupně upadají do podezření jak zaměstnanci hotelu, tak i hosté, včetně tajemného perského diplomata, zručně rozplétá policejní rada Vacátko a jeho spolupracovníci. O spletitou „šarádu“ se stará především ředitel podniku Hnízdo, který se za každou cenu snaží uchovat zdání dobré pověsti hotelu…
Vše začíná jednoho večera v luxusním hotelu Excelsior, kde můžete potkat manžele Matoušovy a Janíkovy, Němce Hanse-Joachima Kirchmayera, číšníka Pepiho, pianistu Krofta, tajemného perského diplomata Mohameda Rasul Zade a samozřejmě ředitele hotelu Arneho Hnízda. Ti všichni se totiž vzápětí stanou podezřelými z vraždy, jejíž obětí se stala Dana Matoušová. Vyšetřování se ujímá inspektor Brůžek ze známé „mordparty“, a když se případ ukáže komplikovanější než se zdálo, přichází také jeho kolega Bouše a jejich nadřízený, pan vrchní rada Vacátko. Vražedným nástrojem byla láhev od koňaku, jejíž střepy se ředitel Hnízdo pokusil nenápadně uklidit, a jak se postupně ukazuje, každý z podezřelých měl osudnou láhev v rukou nebo se alespoň nacházel v inkriminovanou dobu na místě činu. Vychází najevo i další překvapivá odhalení, jimiž se rada Vacátko se svými muži pomalu prodírají k odhalení pachatele. K tomu samozřejmě dojde během závěrečné konfrontace, kdy se na místě činu setkají všichni podezřelí.

Ústřední melodii filmu „Zavři očka“ složil hudební skladatel Zdeněk Liška a původně ji nazpíval Eduard Hrubeš. Pro film ji potom přezpíval herec Josef Langmiler, který ve filmu hrál zpěváka barové kapely.

Režie: Jiří Sequens st.
Žánr: Krimi
Země původu: Československo
Rok vzniku: 1971
Hrají: Jaroslav Marvan, Josef Bláha, Josef Vinklář, František Filipovský, Zdeněk Řehoř, Josef Somr, Slávka Budínová, Miloš Kopecký

Obraz: Barevný PAL, MPEG2
Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky
Titulky: české
Bonusy: Rozhovor – Jiří Sequens st., film o filmu, fotogalerie, filmografie
Státní fond pro rozvoj české kinematografie