Filmexport Home Video – Poznej svého muže

Ve středu 1. června 2016 společnost Filmexport Home Video nabídne za 99,- Kč další archivní novinku, na řadě je DVD Poznej svého muže. Komedie o laskavém velkostatkáři, který provdá svou dceru za sňatkového podvodníka.

Co se všechno může stát, když si dívka před svatbou neprověří ženicha.

Velkostatkář Králíček je dobrý člověk a špatný hospodář, který se dostal po smrti své ženy do dluhů. Prosperující statek přivedl téměř na buben. Má jedinou dceru Helenku. Jeho věřitel, bankéř Čejka, mu poradí, aby ji dobře provdal a tím zlepšil rodinnou finanční situaci. Králíček proto odjíždí s dcerou do lázní, kde se seznámí s ing. Kovalem, který požádá o Helenčinu ruku. Dívka ho sice nemiluje, ale se svatbou kvůli otci souhlasí. Nový zeť si po obřadu vypůjčí od tchána peníze a odjíždí na „obchodní cestu“.

Skutečný ing. Koval se mezitím vrátí do své pražské vily a je překvapený, že má manželku, kterou mu pořídil sluha Gustav na základě jeho odcizených dokladů, když se vydával za svého pána. Helenka se nastěhovala do „manželovy“ vily a Koval, který jí nechce ublížit, se prozatím vydává za sluhu Gustava. Mladá žena je velmi laskavá a personál i Koval si ji oblíbí. Králíček požádá „sluhu Gustava“, aby se před bankéřem Čejkou vydával za svého pána, který se stále nevrací. Helenka však nechce, aby se mladý muž, kterého si zamilovala, kvůli ní stal podvodníkem. „Sluha“ přizná svou pravou totožnost a Helenka se stává manželkou skutečného Kovala, který za svého tchána uhradí všechny dluhy. Podvodník Gustav je zatčen.

Jedná se o velmi úspěšný film Vladimíra Slavínského s kultivovaným humorem, který se částečně odehrává v Luhačovicích a jeho okolí. Za pozornost stojí herecké výkony hlavních představitelů – skvostného Jana Pivce a ležérní Marty Fričové.

Na csfd.cz 72 procent: Příjemné, nostalgické, povedené.

Žánr: Komedie

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1940

Kinopremiéra v ČR: 8. listopadu 1940

Délka: 101 minut

Režie: Vladimír Slavínský

Asistent režie: Antonín Kubový

Námět: Oldřich Kautský

Scénář: Vladimír Slavínský

Produkce: Jan Sinnreich

Hudba: Roman Blahník

Kamera: Jan Roth

Střih: Antonín Zelenka

Zvuk: Antonín Rambousek

Kostýmy: Štěpán Dušánek

Architekt: Alois Mecera

Společnost: Slavia-film

Hrají: Jaroslav Marvan (velkostatkář František Králíček), Marta Fričová (Helenka, Králíčkova dcera), Jan Pivec (ing. Petr Koval), Raoul Schránil (sluha Gustav Troníček), Theodor Pištěk (bankéř Ladislav Čejka), Ella Nollová (hospodyně u Kovala Fanynka), Ferenc Futurista (zahradník Rambousek), Jindřich Láznička (domovník Josef), Vladimír Řepa (Řeřicha), Antonín Holzinger (ředitel hotelu), Karel Veverka (správce velkostatku Josef), Marie Švimberská (panská Tonička), Bolek Prchal (šafář), Jaroslav Tryzna (detektiv), Jiří Koldovský (inspektor Holan), Sláva Grossmann (prokurista Koubek), Vladimír Štros (továrník Marek), Josef Kemr (pikolík), Bohumil Langer (továrník Roubal), Vilém Pruner (MUDr. Dolejší), Jan Otto Schmitt (host v lázních), Miloslav Svoboda (Kovalův spolužák), Rudolf Lampa (Kovalův společník), Jaroslav Sadílek (sluha Jaroslav), Elsa Vetešníková (kuchařka u Kovala), Leopold Horešovský (tajemník bankéře Čejky), Vladimír Růžička (pokladník u bankéře Čejky), Fráňa Vajner (úředník na magistrátě), Karel Dvořák (oddávající úředník), Ada Dohnal (listonoš), Josef Waltner (vrchní v baru), Josef Oliak (host v baru), Karel Máj (host v baru), Jaroslav Orlický (host v baru), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: česky pro neslyšící

Obraz: černobílý PAL DVD5 4:3

Bonus: žádný