National Geographic – Monstra oceánů – Prehistorické dobrodružství 3D

Dnes v úterý 31. srpna 2010 jsem na jednom jediném pultě ve městě objevil DVD Monstra oceánů – Prehistorické dobrodružství 3D, které nese označení vydavatele National Geographic, leč vzhledem k upoutávce na jeho zadní straně ho na pulty za 199,- Kč zřejmě vyslal Magic Box. Limitovaná edice, která obsahuje 2D a 3D verzi filmu + 3D brýle.

Text na obalu praví:

Zábava pro celou rodinu – nyní oživená fascinujícím 3D (3D projekce vyžaduje speciální přiložené brýle).  

Vydejte se zpátky v čase o 80 milionů let do doby, kdy Zemi vládli dinosauři a kdy řada stejně úžasných tvorů lovila a bojovala o přežití v nekonečných prehistorických oceánech. Překrásné fotorealistické obrazy znovuvytvářejí nebezpečný podvodní domov dvou mladých mořských ještěrů velikých jako delfíni, kterým se říká Dolichorhynchopové nebo také Dolíci. Sledujte jejich neuvěřitelnou cestu vodami ovládanými nejnebezpečnějšími predátory, co kdy lovili v oceánech. S působivým vyprávěním National Geographic, protkaným převratnými objevy fosilií z celého světa a přesnými počítačovými rekonstrukcemi, se ponoříte do dramatu života a smrti z dob, kdy oceánům vládla monstra. Film byl původně uváděn v IMAXu a dalších speciálních kinech. 

 

O BR podobě disku se psalo před časem např. zde

 

Film sleduje rodinu Dolichorhychopsů, zkráceně „Dollies“, jejichž příběh oživují žraloci nebo obří chobotnice z dávno zašlého světa starověkých oceánů. Na cestě objevíte stvoření, která jsou stejně velká a hrůzu nahánějící, jako třeba T-Rex. Zavede nás do období, kdy se v oceánu proháněli živočichové obřích rozměrů, jaké dnes máme možnost vidět už jenom v knížkách a na obrázcích. Jejich kosterní pozůstatky pak možná obdivujeme v muzejních sbírkách. Před 80 milióny let patřily oceány mořským „obludám“, o nichž se nám dnes ani nesní.

 

Ožijí před vámi mořští plazi z doby pravěkých ještěrů. Díky speciální 3D technologii se proti vám vyřítí obrovský Styxosaurus s krkem dlouhým jako žirafa, šestimetrový „buldočí“ Xiphactinus, nebo také například dvanáctimetrový superpredátor Tylosaurus, který bývá považován za T-Rexe oceánu, ale i další pravěcí tvorové, které by si divák jen stěží dokázal představit.

 

Monstra oceánu 3D: Pravěké dobrodružství je více než jen další film o dinosaurech, je to vizuálně nezapomenutelná výprava, která má také vzdělávací efekt a odpovídá na paleontologickou otázku „Jak to víme?“. Vědci vždy potřebují kompletní kostry ke studiu těchto tvorů. Jak zjistili z nalezených žraločích zubů v oblasti Spojených států amerických, pohybovali se tito lovci po mořském dně již v dobách, kdy byla oblast dnešního Kansasu ještě celá pod vodou.

 

Jak víme, čím se tato stvoření živila a co pro ně bylo nebezpečné? Tak i na tyto otázky dává film odpověď. Tvar čelistí a zubů poskytuje informace o potravě, a někdy mají paleontologové prostě jen štěstí a objeví kosti jednoho druhu v útrobách jiného. Jednou se jim dokonce podařilo nalézt zkamenělého Xiphactinuse, 5 metrů dlouhou dravou rybu, která měla ve svých útrobách jinou dvoumetrovou rybu.

 

Na filmu se kromě prestižní organizace National Geographic podílela i Národní vědecká nadace (NSF), která film i částečně financovala. Díky ní budou diváci moci nahlédnout do pozadí vědeckého výzkumu, zabývajícího se největšími mořskými tvory všech dob. Tentokrát však budou mít návštěvníci příležitost vypravit se na pozoruhodnou výpravu za těmi méně známými pravěkými tvory, kteří žili pod mořskou hladinou.