Filmexport Home Video – Karel Hynek Mácha

Filmexport Home Video poslední dobou opravdu perlí. Jednou vyšle na pulty cca 2/3 filmu, zbytek spadl pod stůl na úkor ořezu. Podruhé odstraní bonusový disk a napálí zbytku cenu 149,- Kč. Noviny pro příznivce filmů zdarma se změní v měsíčník za peníze. A podle všech dostupných indicií to vypadá, že ani pátek 11. února 2011 nebude výjimkou, protože původní běžné vydání bylo provedeno jako dvojdisk, leč všechny dostupné zdroje uvádí aktuální vydání jen jako jedno DVD s filmem Karel Hynek Mácha – v digipacku za 99,- Kč, což znamená, že chybí druhý disk s filmem Cikáni.

Životopisný příběh o jednom z našich největších básníků

Děj filmu se odehrává v roce 1835. Mezi svým okolím a uměleckou gardou je Karel Hynek Mácha brán jako tvrdohlavý a nesmlouvavý autor. Jeho román Cikáni je zamítnut cenzurou, což vyvolá mezi studenty a herci pobouření. Tomán pojednává mimo jiné o vraždě, část děje se odehrává na popravišti, a tak je vydání zamítnuto. Mácha ale neuznává jakékoliv kompromisy a rozhodnutí ho rozčílí. Odmítá také hrát v divadle J. K. Tyla, protože inscenace tam uváděné považuje za průměrné a až příliš lidové. Raději žárlivě střeží svou Lori před stykem s vlastenci.

Druhou šanci, jak předvést svůj um, vidí ve výzvě Palackého ke složení oslavných veršů k příležitosti příjezdu císaře ke korunovaci. Ani v tomto případě však není úspěšný. Napíše jen krátkou báseň, kterou však místodržící zamítne.

Původní vydání 

Básník se straní společnosti a plně se soustředí na dopsání své básnické skladby Máj a dokončení studií. Aby mohl báseň vydat, je nucen rozprodat svoji knihovnu a vydat Máj vlastním nákladem. Nikdo z nakladatelů totiž pro jeho názory nechce knihu vydat. Všechny výtisky jsou okamžitě rozebrány a tak Mácha slaví svůj triumf. Nadšená je zejména studentská mládež, i když oficiální kritika báseň odmítá.

Problémy se mu kupí i v soukromém životě. Jeho snoubenka Lori s ním čeká nemanželské dítě. Z toho důvodu je Mácha nucen přijmout stálé místo adjunkta v advokátní kanceláři v Litoměřicích. Lori mu zatím porodila synka Ludvíčka a její rodina ji pro nelegitimní vztah s Máchou zavrhla. Mácha za nimi chodí pěšky z Litoměřic do Prahy a plánuje svatbu, po které by se přestěhovali za ním.

Zadní strana původního vydání 

Zatím podniká dlouhé výlety do okolí města a netuší, že mu zbývá jen několik měsíců života. Krátce před svatbou obětavě pomáhá hasit požár. Přitom nastydne a zemře na zápal plic. Tragickou zvěst přinese Lori Máchův bratr Michal.

Poslední léta básníkova života podle divadelní hry E. Synka, která byla uváděna i v Národním divadle převedla do kultivovaného a se smyslem pro atmosféru natočeného kostýmního filmu Zdenka Smolová, která používala umělecké jméno Zet Molas, když se po delším pobytu ve Francii vrátila do Prahy. Její další ohlašované projekty se většinou nerealizovaly, po roce 1939 spolupracovala s okupanty.

Žánr: Biografický / Drama

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1937

Délka: 106 minut

Premiéra v kinech: 15. září 1937

Režie: Zet Molas

Námět: Emil Synek (divadelní hra Mimo proud)

Scénář: Zet Molas

Produkce: Josef Stein

Hudba: Jan Branberger

Kamera: Ferdinand Pečenka, Josef Střecha, Otto Heller, Václav Hanuš

Střih: Ferdinand Kursa

Architekt: Štěpán Kopecký

Zvuk: Josef Zora

Společnost: Triglav

Hrají: Ladislav Boháč (Karel Hynek Mácha), Karla Oličová (Lori Šomková), Eva Gerová (mladší sestra Lori Aninka), František Kreuzmann (Josef Kajetán Tyl), Světla Svozilová (Leni Forchheimová), Jindřich Plachta (justiciár Duras), Marie Ptáková (Lorencová v Litoměřicích), Jaroslav Průcha (lékař), Svatopluk Beneš (Máchův bratr Michal), Vítězslav Vejražka (student Sabina), Jiří Vondrovič (student Havlík), Rudolf Hrušínský (kritik Tomíček), Antonín Strnad (František Palacký), Miroslav Svoboda (synovec justiciára Durase), Eman Fiala (student Václav Blažek), Zdeněk Hora (student), Jaroslav Sadílek (student), Jiří Hron (student), Alois Peterka (otec Lori Šomkové), Václav Mlčkovský (člen Tylovy společnosti), Julius Baťha (hostinský), Jan W. Speerger (voják), Alfred Baštýř (měšťan), Milka Balek-Brodská (Lorina teta), Emanuel Kovařík (zřízenec u Durase), Elsa Vetešníková (pomocnice v domácnosti u Durasů), Růžena Šlemrová (měšťanka), Věra Petáková (nejmladší sestra Lori Róza), Josef Kraus (poštovní posel), Emil Dlesk (venkovan), Mirko Erben (student)

Údaje o DVD neznámé:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: česky pro neslyšící, anglicky

Obraz: černobílý PAL DVD9 4:3

Bonus: předpokládejme, že žádný (původně slovo historika, fotografie, biografie a filmografie, soudobá dokumentace, soudobá dokumentace na DVD-ROM, rozhovory)